Vianočné stánky v Trenčíne zdraželi aj sedemnásobne

Vianočné trhy pod hradom Matúša Čáka sa začnú až o mesiac, ale stánky sú už teraz obsadené. Trhovníci boli ochotní zaplatiť za nájom predajného stánku až sedemnásobne viac ako vlani. Trenčianska radnica teraz prvýkrát vyberala predajcov prostredníctvom elektronického aukčného systému.

10.11.2015 16:00
trenčín, vianočné trhy, vianoce, Foto:
Na historickom Mierovom námestí v Trenčíne je každý rok rovnaký počet stánkov. Tentoraz si ich trhovníci mohli vydražiť v elektronickej aukcii.
debata

Dejiskom vianočných trhov v Trenčíne je každoročne historické Mierové námestie pod hradom, tento rok budú trvať od 5. do 23. decembra. Mesto ponúklo na prenájom desať uzamykateľných drevených stánkov s rôznym sortimentom.

Základná cena bola 950 eur na celý čas vianočných trhov, čo je nájom, ktorý platili všetci trhovníci vlani. Teraz mohli k tejto sume v elektronickej aukcii prihadzovať a stánok získal ten, čo ponúkol najviac.

„K aukcii sme pristúpili v záujme transparentnosti. Vlani sme mali vyše 30 záujemcov a s tým súvisela nespokojnosť tých, ktorí stánok nedostali do prenájmu, boli obavy z uprednostňovania a podobne. Zároveň sme takto chceli zistiť reálnu cenu stánku. Mesto si určilo pre jednotlivé stánky sortiment, aby bol pestrý a orientovaný na vianočné jedlá a nápoje, ale aj remeselnícke výrobky,“ vraví Erika Ságová, hovorkyňa Trenčína.

Jeden uchádzačov odstúpil, celková suma za deväť vydražených stánkov je takmer 30-tisíc eur. Najvyššia vysúťažená cena za jeden stánok je 7 120 eur, záujemca v ňom bude predávať nápoje. Mesto získa za prenájom stánkov do svojej pokladnice trojnásobne viac ako minulý rok a tieto peniaze chce použiť napríklad aj na splácanie svojho dlhu.

Podľa Evy Balážovej, prezidentky Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, je prirodzené, že niektoré metódy prenikajú zo súkromného sektora do práce manažmentu samospráv.

„Je to vec politiky mesta, či ide vyslovene na trhový systém a vyťaží z akcie čo najviac aj za cenu možného narušenia predchádzajúcich partnerských vzťahov, alebo nastaví určité štandardy a bude poskytovať partnerom príležitosť, keď sú atraktívne aj neatraktívne akcie. Ťažko teraz jednoznačne povedať, ktorá cesta je dobrá, to ukáže čas,“ dodala Eva Balážová.

Isté je, že vyššie nájomné v konečnom dôsledku aj tak zaplatia zákazníci, teda občania a návštevníci mesta. Žiaden podnikateľ predsa nepríde na trh predávať, aby odchádzal so stratou. Cena za prenájom sa teda môže prejaviť v cene tovaru alebo jeho kvalite. Aj to je otázka, na ktorú podľa Balážovej dá odpoveď až koniec akcie. Pre Trenčín je to experiment, podľa ktorého sa zariadi v budúcnosti. Oslovení trhovníci si elektronickú aukciu pochvaľujú.

„Predtým nikto do poslednej chvíle nevedel, či stánok dostane, teraz to vieme mesiac dopredu, tak sa dá sa na to pripraviť a nachystať suroviny. Je to síce pre nás päťnásobne drahšie, ako bolo minulý rok, ale zdražovanie nechystáme. Ak áno, tak len nejakých 5 alebo 10 percent,“ vraví Alojz Mikuš, ktorý bude na vianočných trhoch ponúkať víno a vianočný punč.

S tým istým sortimentom príde na trhy aj Ján Antal. Elektronická aukcia sa mu pozdáva, pretože doteraz sa už tri roky po sebe pokúšal dostať na vianočné trhy, ale nikdy sa mu stánok neušiel. Každý z nich zaplatí za stánok asi 5-tisíc eur.

V okolitých mestách sú vianočné trhy pre predajcov oveľa lacnejšie. V Prievidzi, ktorá je po Trenčíne najväčším mestom v kraji, budú vianočné trhy od 13. do 23. decembra. Poplatok za stánok mesto stanovilo podľa sortimentu, za remeselné a ľudovoumelecké výrobky zaplatí trhovník 99 eur za celý jarmok, predajca občerstvenia vrátane alkoholických nápojov 330 eur.

V Myjave si vianočné trhy organizujú po svojom, aj názov majú typický myjavský, Vianočný jarmek. Pre toto mesto je to len víkendová akcia, ktorá sa uskutoční od 18. do 20. decembra. Všetci predajcovia na „jarmeku“ zaplatia za svoj stánok rovnakú cenu.

„Každoročne máme pripravených 15 až 20 vianočných stánkov, ktoré sú štylizované do podoby typických kopaničiarskych chalúpok. Predajcovia platia poplatok 10 eur za jeden deň. Vyberáme ich tak, aby boli zastúpené rôzne ponuky, remeslá a tovary, aby si ľudia mali z čoho vyberať. Tento systém sa nám osvedčil, o dražbe zatiaľ neuvažujeme,“ povedal Marek Hrin, hovorca Myjavy.

V tom istom termíne budú vianočné trhy aj v Novom Meste nad Váhom. Koľko predajcov prejaví záujem, toľko stánkov na námestí otvoria. Podľa Kvetoslavy Hejbalovej, viceprimátorky Nového Mesta nad Váhom, sa zatiaľ nestalo, aby niekomu nevyhoveli.

Cena za jeden stánok je 10 eur, ale keď je mimoriadne zlé počasie, tak ho mesto trhovníkovi poskytne aj za 5 eur. V Dubnici nad Váhom sa zatiaľ nerozhodli, či budú vianočné trhy vôbec organizovať, zatiaľ sa totiž prihlásilo iba päť predajcov. O letný jarmok počas folklórneho festivalu je veľký záujem, ale vianočné trhy sa v tomto meste neujali.

„Možno je to aj tým, že neďaleko je Trenčín, tam sú vianočné trhy zavedené a väčšina ľudí ide tam,“ predpokladá Jozef Ublanič, riaditeľ mestskej príspevkovej organizácie Dumat v Dubnici nad Váhom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #vianočné trhy