Dopravné zápchy chce bratislavská Vrakuňa riešiť pruhom pre MHD

Vyhradený jazdný pruh, budovanie nových cyklotrás či napojenie na železničnú sieť - aj to sú projekty, ktorými chcú v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa prispieť k zlepšeniu dopravnej situácie.

18.11.2015 16:06
Cesta, kamión, zápcha, autá Foto: ,
Riešením ako sa vyhnúť dopravným zápcham je vymeniť auto za bicykel. Vrakunský úrad by preto chcel podporiť aj cyklistickú dopravu. Ilustračná snímka.
debata (9)

Mestskou časťou totiž denne prejdú desaťtisíce áut, využíva ju nielen MHD, ale aj regionálna doprava a často sa tvoria dlhé dopravné zápchy. Dopravné projekty, ktoré mestská časť pripravuje v spolupráci s občianskou iniciatívou Bratislava Inak, je podľa nich možné urobiť rýchlo a nevyžadujú si veľké investície.

Podľa starostu Vrakune Martina Kuruca prejde denne po Hradskej ceste 22-tisíc áut, ďalších 10-tisíc áut využíva cestu z Mostu pri Bratislave do Vrakune. Cesta z centra Bratislavy do Vrakune tak môže v popoludňajšej špičke trvať aj hodinu, meškajú spoje MHD či regionálna doprava. „Tranzitná a vnútromestská doprava a s tým súvisiace dopravné zápchy predlžujú čas dopravy obyvateľov z Vrakune a okolitých obcí do iných častí Bratislavy. Kolabujúca doprava tiež nepriaznivo pôsobí na životné prostredie a znižuje kvalitu života obyvateľov," priblížil problémy mestskej časti Kuruc.

Pomôcť by mohlo napríklad vybudovanie vyhradeného pruhu pre MHD na Popradskej ulici. Preferenciu MHD by mal zabezpečiť tretí pruh vyhradený pre verejnú dopravu dlhý približne 600 metrov, ktorý by vznikol rozšírením existujúcej komunikácie na 1,5 až dva metre. Ubrať by pritom mali zo súčasných jazdných pruhov i stredového zeleného pásu. Vrakunský úrad si od takéhoto riešenia sľubuje zrýchlenie dopravy trolejbusov číslo 201, 202 a autobusov 65 a 75.

„Podľa našich predbežných výpočtov ušetrí MHD na tomto úseku päť až sedem minút, čo reálne znamená zníženie vozidiel do výpravy o dve vozidlá na jednej linke denne. Týmto sa nielen stane MHD rýchlejšou, atraktívnejšou, ale aj Dopravný podnik Bratislava ušetrí významné prostriedky,“ doplnila mestská poslankyňa za Vrakuňu Soňa Svoreňová, ktorá vybudovanie vyhradeného MHD pruhu navrhla ako jednu z poslaneckých priorít do rozpočtu na rok 2016. Zriadenie vyhradeného pruhu pre MHD odhadujú vo Vrakuni na 50-tisíc eur, záležať bude od toho, akú šírku jazdných pruhov zvolia.

Riešením by bolo vymeniť auto za bicykel

Vrakunský úrad by chcel podporiť aj cyklistickú dopravu. V súčasnosti z Vrakune vedie cyklotrasa až po Euroveu, cesta po nej do centra mesta trvá necelú pol hodinu. Vrakuňa by však chcela vybudovať cyklistické spojenia aj s inými mestskými časťami. Zrekonštruovať navrhujú cyklotrasu k železničnej stanici v Podunajských Biskupiciach, ku ktorej by chceli dobudovať chodník vedúci až do obce Rovinka.

„Rovnako navrhujeme aj prepojenie Vrakune s Ružinovom až po obratisko električiek na Astronomickej,“ priblížil nápady na zlepšenie dopravy Michal Feik z občianskeho združenia Bratislava Inak. Pomôcť by mohlo aj spojenie Vrakune, Ivanky pri Dunaji a Vajnôr cyklochodníkom, pri tomto projekte by chcela Vrakuňa spolupracovať so súkromným partnerom a s Bratislavským samosprávnym krajom.

Mestská časť Vrakuňa bojuje aj za vybudovanie novej železničnej zastávky vo Vrakuni. Tú pôvodnú zrušili ešte v roku 1974. Keďže vlak nestojí v zápchach, do Nového Mesta by sa podľa starostu Kuruca mohli ľudia dostať za šesť minút, na Hlavnú stanicu Bratislava za 15 minút. Zastávka je však len v štádiu príprav, s jej vybudovaním sa počíta najskôr v rokoch 2018 až 2020. „Kým sa tak stane, spustili sme iniciatívu za vybudovanie dočasnej zastávky v tesnej blízkosti budúceho terminálu pri obratisku trolejbusov Čiližská. Po jej vybudovaní máme dohodu s RegioJetom, že tam bude zastavovať,“ doplnil Kuruc.

Mestská časť tiež bojuje napríklad za vybudovanie diaľničného obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7, vybudovanie preložky cesty II/572, za urýchlené vybudovanie terminálov integrovanej osobnej dopravy vo Vrakuni a v Ružinove či za výstavbu záchytných parkovísk.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #Vrakuňa #dopravné zápchy