Bratislava bude mať novú autobusovú stanicu, pozrite si vizualizácie

Proces posúdenia vplyvov na životné prostredie je v záverečnej fáze a investor verí, že stavať by mohol začať už na budúci rok. Samotná výstavba by mala trvať minimálne tri roky. Najskorší možný termín otvorenia autobusovej stanice je podľa investora, spoločnosti HB Reavis, koniec roka 2019.

21.11.2015 07:00
Nivy, vizualizácia Foto:
Investor v uplynulých dňoch predstavil novú podobu bratislavskej autobusovej stanice. Koncept pochádza z dielne známej architektonickej kancelárie Benoy.
debata (14)

Nová autobusová Stanica Nivy bude mať päť podlaží, z toho dve pod zemou. Na prvom podzemnom podlaží bude na rozlohe približne 30-tisíc metrov štvorcových samotná stanica, na druhom parkovisko. Na troch nadzemných podlažiach budú obchody a služby, ktoré spolu s reštauráciami a prevádzkami občerstvenia zaberú asi 70-tisíc metrov štvorcových. Takmer tritisíc zaberie moderná mestská tržnica. Súčasťou projektu je aj 115 metrov vysoká administratívna budova. Vyrásť by mala na rohu Mlynských Nív a Svätoplukovej, kde stojí pôvodná budova pohrebníctva Marianum.

„Budujeme dopravný uzol, modernú autobusovú stanicu, ktorou denne prejdú desaťtisíce cestujúcich. Je navrhnutá tak, aby pohodlne obslúžila aj tisícky rezidentov spolu s desiatkami tisíc zamestnancov z priľahlého biznis dištriktu,“ povedal výkonný riaditeľ HB Reavis Slovakia Adrián Rác.

Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia
Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia

Súčasťou stanice bude viac ako 2 000 parkovacích miest. Polovica z nich bude v suteréne prístupná z podzemného kruhového objazdu a druhá polovica bude na streche. Kruhový objazd zabezpečí ľahký prístup na parkovisko autobusovej stanice aj do kancelárskej časti na druhej strane Mlynských Nív.

Nový projekt stanice a nákupného centra s kancelárskou vežou ráta aj s väčším objemom dopravy. Preto investor plánuje zrekonštruovať okolité križovatky a komunikácie a vymeniť inžinierske siete. Investícia dosiahne takmer dvadsať miliónov eur. Pribudnú autobusové aj cyklistické pruhy.

Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia
Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia
Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia
Foto: HB Reavis
Nivy, vizualizácia

Investor sľubuje návrat zelene do lokality. Okrem rozsiahlej parkovej úpravy existujúcich plôch, sa na okolitých uliciach počíta s pásmi zelene, ktoré budú oddeľovať jazdné pruhy od chodníka a budov. Podľa projektu bude na budove zelená strecha. „Momentálne sa preverujú možnosti, ako do konceptu integrovať priestor na aktívne trávenie voľného času. Alternatívami sú street fitness, bežecká dráha a komunitná záhrada,” uviedol hovorca spoločnosti Peter Romaňak.

Dočasná autobusová stanica vznikne len niekoľko minút od súčasnej na Bottovej ulici, v budove niekdajšieho obchodného centra. Konkrétny termín presunu závisí od udelenia asanačného a stavebného povolenia. „Objekt bývalého obchodného centra Bottova prejde rekonštrukciou, ktorej cieľom je budovu a jej okolie v maximálnej možnej miere prispôsobiť funkciám a potrebám dopravného uzla. O režime a prevádzke dočasnej autobusovej stanice bude cestujúca verejnosť včas informovaná,” uviedol Romaňak.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #autobusová stanica #Mlynské nivy