Synagógu v Bytči ohrozila exekúcia. Črtá sa nový plán na jej záchranu

Rekonštrukciu synagógy v Bytči, ktorá sa zastavila asi pred piatimi rokmi, môže opäť naštartovať zmena vlastníckych vzťahov.

24.11.2015 17:00
Bytčianska synagóga Foto: ,
Synagóga dotvára spolu so Sobášnym palácom a Bytčianskym zámkom kolorit mesta.
debata (6)

Národná kultúrna pamiatka a pozemok pod ňou majú dvoch rôznych vlastníkov, medzi ktorými došlo k súdnemu sporu. To zastavilo nádejne začatú obnovu aj možnosti čerpať granty na záchranu synagógy. Mestskí poslanci presadili návrh, aby pozemok aj pamiatku získalo do vlastníctva mesto.

Predtým však treba vyriešiť exekúciu kvôli nájomnému, ktoré žiadal majiteľ pozemku. Na to majitelia budovy, Občianske združenie Biblické centrum, ktoré ju opravovalo len z darov a grantov, nemali zdroje. Exekučné konanie vytiahlo sumu za niekoľkoročný nájom na približne 15-tisíc eur. Túto sumu zaplatí novovznikajúce občianske združenie z Bytče (OZ na záchranu Bytčianskej synagógy) a potom od neho pozemok kúpi mesto.

„Tým bude budova čistá a my môžeme pomôcť  ako mesto, že odkúpime pozemok od súkromného vlastníka. A je otvorená brána na čerpanie eurofondov pri rekonštrukcii budovy, ktorá je súčasťou histórie mesta Bytča,“ hovorí primátor Bytče Miroslav Minárčik.

Mesto zároveň darom získa aj budovu synagógy od jej súčasných majiteľov. Biblické centrum ju vlastní od roku 2002, odkedy postupne naštartovalo aj proces záchrany pamiatky. Tá dovtedy chátrala, na stenách boli hanlivé nápisy aj hákové kríže. Dobrovoľníci ju vyčistili, opravili strechu, budovu odvodnili, zabezpečili reštaurátorsky prieskum aj projekt na rekonštrukciu. No súdny spor s majiteľom pozemku, ktorý požadoval nájomné, opravu pamiatky a tiež prísun peňazí z fondov zastavil.

Aj napriek ťažkému obdobiu zostali niektoré... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Bytčianska synagóga Aj napriek ťažkému obdobiu zostali niektoré pôvodné detaily zachované.

„Uvažovali sme, ako môžeme zachrániť synagógu. No keď ju budeme držať, nič s ňou neurobíme. Tak sme sa dohodli so všetkými, ktorí sa zúčastňovali na prácach, že ju darujeme mestu,“ hovorí Katarína Uríková z Biblického centra. Bolo to ťažké rozhodnutie, no cieľom je záchrana vzácnej budovy. „Chcete pomôcť. Ako vlastné dieťa, keby vám malo zomrieť, tak ho dáte niekomu inému, kto mu pomôže žiť,“ dodala.

Po zmene vlastníckych vzťahov si synagógu od mesta dlhodobo prenajme OZ na záchranu Bytčianskej synagógy, ktoré chce pokračovať v rekonštrukcii. „Občianske združenie na seba preberie všetky povinnosti vlastníka národnej kultúrnej pamiatky, vrátane povinnosti starať sa o ňu. Začne obstarávať finančné prostriedky, ktoré zabezpečia, že sa bude pokračovať v rekonštrukcii,“ povedal člen prípravného výboru OZ na záchranu bytčianskej synagógy a zároveň poslanec bytčianskeho zastupiteľstva Michal Filek.

Synagóga v Bytči bola postavená v roku 1801, o 85 rokov neskôr ju dal prestavať a opraviť barón Leopold Popper, zakladateľ pivovaru. Po vojne už neslúžila ako objekt židovského náboženského významu. Bol tam sklad. Aj napriek tomu sa podarilo zachovať množstvo pôvodných prvkov. „Synagóga je významnou národnou kultúrnou pamiatkou. Súvisí s históriou veľmi silnej židovskej komunity, ktorá zveľaďovala a budovala mesto. Dotvára kolorit mesta spolu so Sobášnym palácom a areálom celého Bytčianskeho zámku. To, že sú tu zachované pôvodné detaily, pôvodná výzdoba a po reštaurovaní synagóga opäť získa svoj lesk, tvorí významnú súčasť kultúrneho dedičstva mesta Bytča,“ pripomína riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Odhadovaná suma na obnovu pamiatky predstavuje 1 milión eur. Rekonštrukčné práce chce občianske združenie rozbehnúť v druhej polovici budúceho roka. Po obnove má byť bytčianska synagóga sprístupnená verejnosti a slúžiť na kultúrne účely aj ako cieľ turistov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #synagóga #obnova #Bytča