Otváracie hodiny prevádzok v centre Bratislavy sa nateraz nemenia

Emócie, výčitky, krik aj potlesk. Staromestská sieň miestneho úradu Staré Mesto bola plná. Na stretnutie s prevádzkarmi a vlastníkmi reštauračných zariadení v centre mesta pozval starosta Radoslav Števčík. Hneď na úvod oznámil, že návrh, ktorý by upravoval otváracie hodiny reštaurácií a barov v centre Bratislavy, poslancom na decembrovom zastupiteľstve nepredloží. Rovnako tak aj návrh Všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o dvojnásobnom zvýšení dane pre letné terasy.

25.11.2015 17:07
debata (2)

„Z vecného riešenia problému, ktorý tu máme, sa stala politická téma. Aj preto sme sa po dohode s predkladateľom návrhu vicestarostom Ľubomírom Boháčom dohodli, že nebude miestne zastupiteľstvo v decembri rokovať o návrhu na VZN o prevádzkovej dobe. Vznikne tak dostatočný priestor na to, aby sme mohli vylepšiť návrh a nájsť riešenie, ktoré bude zohľadňovať záujmy mestskej časti, verejný záujem, podnikateľov aj obyvateľov Starého Mesta. Dohodli sme sa na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá posúdi všetky pripomienky a budeme o tom hovoriť vecne a bez emócii, aby sme vedeli nastaviť rovnováhu medzi záujmami obyvateľov a podnikateľov,“ uviedol starosta Števčík.

„Pokiaľ ide o návrh VZN na zvýšenie dane za letné terasy tento návrh nebude predmetom rokovania miestneho zastupiteľstva,“ do­dal.

Navrhovanú úpravu otváracích hodín v podnikoch... Foto: Viera Hebertová, Pravda
mesto1 Navrhovanú úpravu otváracích hodín v podnikoch v Starom Meste kritizovali ich prevádzkovatelia, tvrdia, že navrhované nariadenie je diskriminačné a pre niektoré podniky likvidačné.

Prevádzkovatelia starostovi vyčítajú, že jeho návrh na úpravu otváracích hodín by mohol byť pre niektorých podnikateľov likvidačný. „Ak by sme mali mať otvorené len do polnoci, môžeme zavrieť. Tento Váš zásah do otváracích hodín nás položí,“ vyčítal starostovi jeden z prevádzkovateľov. Podnikatelia sa zhodujú aj v tom, že podmienky, ktoré chce Staré Mesto stanoviť, sú diskriminačné. Prekáža im, že tieto podmienky sú rozdielne pre prevádzky s rovnakou podnikateľskou činnosťou, pritom sú vzdialené len niekoľko metrov od seba. „Môžu ovplyvniť zamestnanosť a investície. Zvýšenie poplatkov o 100 percent by malo veľký dosah na fungovanie prevádzok v Starom Meste. Ceny by sa museli premietnuť do ponuky a mesto by sa pre našinca stalo neodstupným. Prišlo by tak nielen o Bratislavčanov, ale aj turistov,“ uviedol jeden z dotknutých podnikateľov Branislav Filipovič.

Svoje pripomienky spísali v spoločnej výzve adresovanej vedeniu Starého Mesta, ktorú odovzdali starostovi Števčíkovi.

Na druhej strane stoja obyvatelia bytov v okolí nočných podnikov. Podľa dôchodkyne z Františkánskeho námestia je to akoby bývala priamo na parkete. „Treba upraviť otváracie hodiny a prinútiť podniky pracovať tak, aby sme neboli súčasťou parketového diania. S majiteľmi sa nedá komunikovať. Bývajú tam starí ľudia, deti aj pracujúci. Či chceme či nie, sme súčasťou toho cirkusu. A ráno porozbíjané fľaše, grcaniny. Toto je tá vaša kultúra a život v Starom Meste?“ posťažovala si.

Zástupca mladšej generácie nesúhlasí. „Keď som zvažoval, kde si kúpim byt, vybral som si Staré Mesto, lebo sa mi páči. Keby som chcel pokoj a ticho, išiel by som bývať do Rusoviec alebo Čunova,“ oponoval mladík.

Súčasné VZN je v rozpore so zákonom

Vedenie Starého Mesta vysvetľuje pripravované zmeny tým, že súčasné platné nariadenie o prevádzkových hodinách je podľa rozsudkov okresného i krajského súdu v rozpore so zákonom. V súčasnosti mestská časť totiž posudzuje žiadosti podnikateľov individuálne, to však namietajú súdy. Ak súdy nakoniec rozhodnú súčasne nariadenie zrušiť, podľa vedenia Starého Mesta budú musieť všetky prevádzky bez výnimky zatvárať o desiatej večer. „Tomu sme chceli predísť a chceli sme nastaviť jednotné pravidlá. Tím pracovníkov úradu pripravil návrh, ktorý vychádza zo súčasného stavu. Chceme predísť tomu, aby rozhodoval starosta individuálne, chceme stanoviť jasné pravidlá pre všetkých aj do budúcnosti,“ vysvetľoval starosta Števčík vyše stovke ľudí na verejnej diskusii.

Prevádzkovatelia nakoniec pripustili, že by sa istým zmenám nebránili, no odmietajú ich diktát. Starostovi totiž vyčítali, že s nimi o pripravovaných zmenách otváracích hodín ani o zdvojnásobení dane za letné terasy vopred nehovoril. Števčík preto prítomným prisľúbil, že vytvorí pracovnú skupinu a o návrhoch budú ďalej rokovať.

Štyri zóny rozhnevali podnikateľov

Staré Mesto v nariadení navrhuje mestskú časť rozdeliť do niekoľkých zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky prevádzky v danej zóne. Napríklad v pešej zóne, kde je sústredených najviac podnikov, by mohli prevádzky ostať otvorené od nedele do štvrtka do polnoci a cez víkend do druhej hodiny ráno, no od polnoci bez hudby. V širšom centre mesta by bary museli cez týždeň zatvárať o 23. hodine, piatky a soboty o hodinu neskôr. V zóne, kde prevláda rezidenčný život, by mali zatvárať už o desiatej večer. Výnimkou sú len prevádzky umiestnené v podzemí či bary na lodiach kotviacich na Dunaji, ktoré by mali povolené otváracie hodiny do piatej hodiny ráno.

V ďalšom nariadení Staré Mesto navrhovalo zvýšiť daň za využívanie verejného priestranstva letnými terasami na dvojnásobok. Teraz platia podnikatelia za využívanie verejného priestranstva, kde majú umiestnenú letnú terasu jedno euro za meter štvorcový na jeden deň, po novom mestská časť navrhovala, aby poplatok stúpol na dve eurá za meter štvorcový na jeden deň.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #otváracie hodiny