V bratislavskej Cvernovke chce investor postaviť rezidenčnú štvrť

Na mieste bývalej továrne Cvernovka v bratislavskom Ružinove vyrastie rezidenčná štvrť. Postaviť ju plánuje fínska developerská spoločnosť YIT, ktorá v hlavnom meste stojí aj za výstavbou na mieste bývalého pivovaru Stein. S rekonštrukciou prvého objektu plánuje investor začať v druhej polovici roku 2016.

27.11.2015 10:14
Cvernovka Foto: ,
Časť Cvernovky je už minulosťou.
debata (6)

Developerská spoločnosť získala od bývalého majiteľa štvorhektárový pozemok v Ružinove, v areáli bývalej Cvernovky. Postaviť tu chce rezidenčnú štvrť s približne 800 bytmi, občianskou vybavenosťou, obchodmi a parkovaním. Prvú fázu výstavby plánujú začať budúci rok a pribudnúť by tu najprv malo 75 bytov. Detailnejšie informácie o projekte i novú podobu tohto územia plánuje investor predstaviť v najbližších mesiacoch.

V areáli Cvernovka na Páričkovej ulici chcela pôvodne stavať spoločnosť Hamilton Group. V lete roku 2012 začali s búraním štyroch objektov v areáli. Búracie práce vtedy vyvolali nevôľu aktivistov, ktorí chceli areál Cvernovky zachovať. Ružinovský stavebný úrad v areáli vykonal niekoľko štátnych stavebných dohľadov a nariadil búracie práce zastaviť. Investorovi totiž chýbali niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia a nevedel preukázať likvidáciu azbestu oprávnenou firmou. Po získaní potrebných podkladov mu Regionálny úrad verejného zdravotníctva povolil azbest likvidovať a Inšpektorát práce Bratislava nariadil dokončiť búracie práce začatých objektov v záujme ochrany zdravia a bezpečnosti. Investor zároveň požiadal o predĺženie lehoty asanácie areálu Cvernovky, čo mu ružinovský úrad povolil. Zachovať však musel Továreň na rohu Páričkovej a Svätoplukovej, ktorý je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a búracie povolenie naň nikdy nebolo vydané.

Začiatkom tohto roka začala mestská časť Ružinov s prípravou územného plánu zóny Cvernovka. Regulovať ním chcú výstavbu okolo bývalej továrne, v ktorej sa kedysi vyrábali nite. Zóna je ohraničená ulicami Páričkova, Svätoplukova a Košická, súčasťou areálu je aj pamiatkovo chránený objekt pradiarne. Areál, ktorý vlastní súkromník, čaká rozvoj a mestská časť chce týmto dokumentom určiť jasné pravidlá toho, čo by sa malo na mieste Cvernovky v budúcnosti nachádzať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #developer #Cvernovka