O parkovaní v Petržalke urobí samospráva ďalší prieskum

O parkovaní v bratislavskej mestskej časti Petržalka urobí samospráva ďalší prieskum. Miestni poslanci na svojom utorkovom zasadnutí schválili túto požiadavku poslaneckého klubu Zmena zdola.

01.12.2015 14:11
debata

Petržalskí poslanci odsúhlasili aj ďalšie požiadavky poslaneckého klubu, čo je vybudovanie sto parkovacích miest na Röntgenovej ulici v Petržalke, kde je situácia zlá pre parkovanie návštevníkov Digitalparku. Zmena zdola si presadila aj to, aby samospráva vybudovala kanceláriu na miestnom úrade pre možnosti registrácie rezidentských a abonentských kariet, ale aj iných služieb občanom. Ako povedala predsedníčka poslaneckého klubu Zmena zdola Elena Pätoprstá, prieskum by mohol stáť do 20-tisíc eur. „My sme riešenie ponúkali už na začiatku prípravy parkovacej politiky, a to je účasť opozície a participácia verejnosti,“ pripomenula Pätoprstá.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan spomenul, že mestská časť už jeden veľký prieskum urobila. „V rozpočte sú na to peniaze, ale musíme sa dohodnúť, čo sa ľudí chceme pýtať. Predstava poslancov, že sa ľudí budeme pýtať, koľko by za parkovacie karty chceli platiť, sa mi zdá zvláštna,“ povedal Bajan. „Robiť prieskum len preto, aby to bola aktivita v rámci parkovacej politiky, je nezmysel,“ spomenul. Podľa neho je však prieskum a zisťovanie verejnej mienky návratom k bodu nula a Petržalka je už ďalej. „Som zvedavý, čo bude v tých otázkach,“ ukončil Bajan.

Situáciu s parkovaním v bratislavskej mestskej časti Petržalka podľa prvého prieskumu vníma ako problematickú viac ako 90 percent Petržalčanov, za najväčší problém považujú nedostatok parkovacích miest. Vyplýva to z prieskumu na vzorke 800 respondentov s trvalým bydliskom v Petržalke, ktorý v dňoch 25. až 29. augusta robila agentúra Polis. Ako ďalej prieskum ukázal, 89 percent Petržalčanov si myslí, že ľudia, ktorí majú v Petržalke trvalý pobyt, by mali mať zaručené, že parkovacie miesto si vždy nájdu. Parkoviská v Petržalke sú v súčasnosti preplnené, autá sú zaparkované na chodníkoch a matky s kočíkmi či vozičkári majú pre ne často sťažený pohyb.

Košická firma EEI, ktorá mala v bratislavskej mestskej časti Petržalka zabezpečiť nový systém parkovania, odstúpila od zmluvy. Urobila tak po tom, ako voči zákazke, ktorú vyhrali, ako aj voči samotnej spoločnosti začali niektorí petržalskí poslanci antikampaň. Starosta s firmou EEI podpísal zmluvu v júni tohto roka. Investor, košická firma EEI, sa v zmluve zaviazala, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by po zavedení parkovacej politiky rezidenti platili 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke mali za ročnú parkovaciu kartu zaplatiť 800 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #parkovanie