V bratislavskom Ružinove predstavia modernizáciu električkovej trate

Plánovanú rekonštrukciu električkovej trate v bratislavskom Ružinove hlavné mesto predstaví miestnym obyvateľom. Viac o zámere sa budú môcť ľudia dozvedieť vo štvrtok 3. decembra o 17:30, prezentácia sa bude konať vo veľkej zasadačke ružinovského úradu na Mierovej 21. Plány mesta obyvateľom predstaví hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová. O zorganizovanie prezentácie požiadali ružinovskí poslanci.

02.12.2015 15:59
Záhradnícka ulica, električka Foto: ,
Ružinovská trať je z časti v pôvodnom stave, niektoré úseky však už boli v minulosti rekonštruované.
debata (4)

Hlavné mesto plánuje zrekonštruovať približne štvorkilometrový úsek električkovej trate od Špitálskej ulice po obratisko na Astronomickej ulici. Obratisko sa bude modernizovať potom samostatne v nadväznosti na pripravovaný prestupný uzol so železničnou zastávkou. Modernizovať chcú úsek od Amerického námestia po Karadžičovu a trať od Záhradníckej ulice po obratisko Astronomická. V úseku medzi Legionárskou ulicou a Trnavským mýtom a medzi Trnavským mýtom a Mraziarenskou plánujú zrekonštruovať len zastávky a ich vybavenie.

Podľa zámeru zverejneného v júli by sa do opráv chceli pustiť v roku 2017 a trať by mala byť zmodernizovaná do troch rokov. Náklady predbežne odhadujú na takmer 40 miliónov eur.

Modernizáciou trate chce mesto dosiahnuť lepšiu priepustnosť a zvýšiť prepravnú rýchlosť električiek, znížiť hluk a vibrácie. „Cieľom modernizácie električkovej trate (Ružinovská radiála) je nahradenie zastaraných a opotrebovaných konštrukcií električkovej trate za nové a progresívne prvky, ako aj realizácia nových prevádzkových zariadení a technológií na zvýšenie kvality prepravy cestujúcich," uvádza hlavné mesto v zámere. V rámci modernizácie plánuje mesto aj zrekonštruovať zastávky, upraviť priechody pre peších a na zastávkach nainštalovať informačné tabule.

Ružinovská trať je z časti v pôvodnom stave, niektoré úseky však už boli v minulosti rekonštruované. Trať od Amerického námestia cez križovatku na Legionárskej po Krížnu bola opravovaná v rokoch 1991 a 1998, no úsek medzi Záhradníckou a Astronomickou je v pôvodnom stave, vybudovaný bol v roku 1994. Koľajniciam však končí životnosť, trať je už veľmi hlučná a obratisko je v havarijnom stave.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #modernizácia #Ružinov #električková trať