Bratislava chce PKO predávať, aktivisti ohlásili protest

Budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa chystá mesto predať. Dve budovy má za 1 euro získať vlastník pozemkov pod PKO, spoločnosť Henbury Development. Upozorňujú na to aktivisti z občianskeho združenia Bratislava pre ľudí, ktorí chcú proti tomuto zámeru vo štvrtok 10. decembra protestovať. Práve vtedy sa má totiž návrh na predaj budovy objaviť na rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva.

07.12.2015 15:01
PKO, Foto: ,
Kauza búrania PKO sa už ťahá dlhé roky. Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005.
debata (7)

Proti predaju budov PKO zvolávajú občianski aktivisti protestné zhromaždenie, ktoré sa bude konať vo štvrtok od 09:00 na Primaciálnom námestí. „Kým v roku 2006 ukradli Bratislavčanom PKO po prvý raz, teraz ho idú ukradnúť znova. Málokto si už dnes spomenie, že za pozemky pod PKO zaplatil developer len asi polovicu kúpnej ceny, zvyšok vo výške približne 4,3 milióna eur mal byť podľa kúpnej zmluvy z roku 2006 mestu doplatený do februára 2016. Návrh, ktorý predkladá Nesrovnal mestským poslancom na prerokovanie 10. decembra, túto sumu kupujúcemu odpúšťa,“ hovorí devínskonovoveský poslanec a predseda OZ Bratislava pre ľudí Rastislav Tešovič, podľa ktorého ide o podvod storočia na všetkých Bratislavčanoch.

Predajom budov PKO chce radnica zrejme urovnať dlhotrvajúce spory medzi mestom a vlastníkom pozemkov – spoločnosťou Henbury Development. Spory by v prípade neúspechu mohli mesto stáť nemalé peniaze, spoločnosť totiž od radnice na súde vymáha urovnanie nárokov, práv a pohľadávok za vyše 43 miliónov eur. Na súde je stále aj spor o búraní PKO. Investor totiž s týmto bratislavským kultúrnym stánkom vo svojom projekte nepočíta a chce ho zbúrať, to však mesto nedovolilo, riešenie preto hľadali na súde. Hlavné mesto spor o uznanie platnosti Zmluvy o spolupráci, Preberacieho protokolu a ich dodatkov už dvakrát na okresnom súde prehralo. Investorovi dal vlani v októbri za pravdu aj Krajský súd v Bratislave.

Proti rozsudku krajského súdu už nebolo možné sa odvolať, no mesto dostalo možnosť podať dovolanie na Najvyšší súd SR. Možnosť mesto využilo a na Najvyššom súde SR sa domáha zamietnutia žaloby spoločnosti Henbury Development alebo zrušenia napadnutého rozsudku a vrátenia veci odvolaciemu súdu na ďalšie konanie. Navyše stále platí uznesenie bratislavských mestských poslancov o zachovaní celej budovy PKO, ktoré v minulom volebnom období navrhol Nesrovnal ešte ako mestský poslanec. Podľa bratislavskej radnice sa však mesto nevzdáva PKO za 1 euro, ide vraj o návrh procesu urovnania vzájomných nárokov.

„Tento návrh je súčasťou vyrovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta SR Bratislavy a spoločnosti Henbury Development. Investor sa v tomto návrhu vzdáva svojich pohľadávok z existujúcich súdnych sporov vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur, ktoré sú rovnako ohodnotené na 1 eur. Mesto takýmto návrhom predchádza likvidačnej hrozbe, ktorá je dôsledkom neriešenia problému predošlých vedení mesta. Podstatné však je, že návrhom sa investor zaväzuje revitalizovať Dunajskú promenádu a vytvoriť na svoje náklady nový verejný priestor, centrálne námestie s prepojením s riekou, vybudovať Planetárium a mediatéku," reaguje na výčitky aktivistov hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Primátor Ivo Nesrovnal sa v súčasnosti netají tým, že so súkromným investorom nachádza spoločnú reč. Koncom novembra investora nechal v Primaciálnom paláci predstaviť jeho investičné plány, ako by mohlo v budúcnosti nábrežie v okolí PKO vyzerať. Navrhovaný projekt by mal byť pokračovaním výstavby na dunajskom nábreží , investor v ňom počíta s bytmi, službami, reštauráciami či kanceláriami, ale aj s novým planetáriom a mediotékou. Práve vybudovanie planetária a mediotéky sú podmienkou bratislavskej radnice. Radnica od investora žiada, aby v rámci navrhovaného projektu vybudoval nábrežnú promenádu od Riverparku I. až po Most Lafranconi s chodníkmi, cyklotrasou, zeleňou, mobiliárom a osvetlením i stojanmi na bicykle. Podmienkou mesta je tiež zachovanie balustrádneho múrika a vybudovanie protipovodňovej ochrany. Radnica chce od investora, aby tu vybudoval centrálne námestie prepojené s promenádou a prístupom k rieke.

Kauza búrania PKO

Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005. Spoločnosť na súde tvrdila, že už pár mesiacov predtým radnicu informovali, že chcú na nábreží uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia Riverside City, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO.

Investor a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením na pozemkoch stojacich stavieb vo vlastníctve mesta. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb.

Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa investora nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí. Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa investora nesplnilo. Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval. Obe strany uzavreli aj preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO