Bratislava bude v roku 2016 hospodáriť s vyše 280 miliónmi eur

Hlavné mesto bude v roku 2016 hospodáriť s rozpočtom 280 823 298 eur. Na zasadnutí o tom rozhodli poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva. Rozpočet je podľa vedenia mesta navrhnutý ako konsolidovaný a vo vybraných oblastiach rozvojový. Pôvodne radnica navrhovala rozpočet vo výške viac ako 278,3 milióna eur. No na návrh skupiny poslancov ho nakoniec mestské zastupiteľstvo zvýšilo o 2,5 milióna eur.

10.12.2015 15:40
rokovanie mestskeho zastupitelstva, Nesrovnal,... Foto: ,
Rozpočet mesta na rok 2016 schválili bratislavskí mestskí poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva.
debata

Viac peňazí pôjde na sociálnu pomoc a sociálne služby. Mesto viac investuje do pomoci ľuďom bez domova, v hlavnom meste totiž na ulici žije až päťtisíc ľudí. Kým v tomto roku radnica na pomoc s ľuďmi bez domova prispela 126-tisíc eur, v roku 2016 dáva 238-tisíc eur.

Bratislavská radnica sa pripravuje aj na úlohu hostiteľského mesta v rámci predsedníctva SR v Európskej únii, ktoré sa bude konať v druhej polovici roka. „Prioritou a snahou mesta a rozpočtu je zabezpečiť dôstojnú reprezentáciu hlavného mesta a alokovať v rámci disponibilných zdrojov rozpočtu rozpočtové zdroje na efektívnu údržbu a opravu komunikácií, zvýšenie čistoty v meste, zvýšenie bezpečnosť občanov a podporiť prezentáciu hlavného mesta,“ vysvetľuje radnica v predloženom materiáli.

Hlavné mesto ďalej pokračuje v splácaní úveru, v roku 2016 splatí ďalších päť miliónov eur. Súčasťou rozpočtu je aj načerpanie ďalšej časti úveru od európskej banky vo výške päť miliónov eur. Bratislavská radnica počíta s tým, že úverové zaťaženie mesta klesne v budúcom roku z 57,7 percenta na 54,3 percenta. „V rozpočte je nastavené taktiež zníženie úverového zaťaženia spoločnosti Metro Bratislava, príspevkovej organizácie Generálny Investor Bratislavy, spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, a Dopravného podniku Bratislava vo výške 19,2 mil. eur,“ konštatuje radnica.

Najviac peňazí pôjde na mobilitu a verejnú dopravu

Na mestskú hromadnú dopravu pôjde z mestskej kasy vyše 70,2 milióna eur. V tejto sume mesto napríklad dotuje úbytok tržieb Dopravného podniku Bratislava po zavedení integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji vo výške tri milióny eur. Splácať treba úver na nové autobusy a mesto počíta aj s investíciami súvisiacimi s integrovanou dopravou. Na tú mesto v budúcom roku vyčlenilo 2,9 milióna eur. Mesto totiž musí kompenzovať zľavy na cestovnom pre vybrané skupiny ľudí či vykryť straty Dopravného podniku za výhody Bratislavčanov vyplývajúce z Bratislavskej mestskej karty.

Na verejnú infraštruktúru mestskí poslanci schválili viac ako 44,5 milióna eur. Radnica síce pôvodne navrhovala nižšiu sumu, no mestskí poslanci sa rozhodli zvýšiť rozpočet na výstavbu a opravu ciest a chodníkov približne o 1,4 milióna eur. V tejto kapitole rozpočtu mesto vyčlenilo peniaze napríklad aj na prípravu územného generelu dopravy či územného plánu mesta. Suma 150-tisíc eur pôjde na nové eskalátory na Hlavnej stanici Bratislava, radnica vyčlenia peniaze aj na rozšírenie cesty na Harmincovej ulici na štyri pruhy či na rekonštrukciu Devínskej cesty. Mesto plánuje v budúcom roku budovať cyklotrasy napríklad na Alastrovej či Jelačičovej ulici, v pláne je aj modernizácia viacerých električkových radiál.

Najväčší príjem do rozpočtu sú dane

Mesto predpokladá, že na daniach v budúcom roku vyberú 167 820 000 eur. Zapracované je tu aj od vlády sľúbené zvýšenie podielu dane z príjmov fyzických osôb pre obce v budúcom roku z doterajších 68,5 percenta na 70 percent, čo pre mesto predstavuje nárast príjmov o šesť miliónov eur. Peniaze mesto získa aj z rôznych poplatkov, prenájmu či predaja pozemkov a budov. Nedaňové príjmy mesto naplánovalo vo výške 30,6 milióna eur. Z grantov a úverov mesto do rozpočtu dostane 38,5 milióna eur.

Príjmy bežného rozpočtu predstavujú 239 482 976 eur a výdavky 229 456 784. Pre­bytok na bežnom rozpočte je 10 026 192 eur. Na strane kapitálového rozpočtu sú príjmy vo výšky 34 288 623 eur a výdavky 46 366 514 eur. Schodok kapitálového rozpočtu je 12 077 891 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rozpočet