Bratislava predala PKO za jedno euro, bude sa búrať

Budova Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa bude búrať. Mestskí poslanci po ôsmich hodinách rokovania odsúhlasili predaj dvoch budov niekdajšieho bratislavského kultúrneho stánku vlastníkovi pozemkov pod PKO, spoločnosti Henbury Development. Investor tieto budovy získa za 1 euro. Touto dohodou sa tak urovnajú spory medzi mestom a investorom, ktorý si od radnice na súde vymáha urovnanie nárokov, práv a pohľadávok za vyše 43 miliónov eur.

10.12.2015 22:20
PKO, Foto: ,
Kauza búrania PKO sa už ťahá dlhé roky. Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005.
debata (88)

Predaj dvoch budov PKO odsúhlasilo 28 zo 45 prítomných poslancov. Proti boli 13 poslanci, traja sa zdržali a jeden poslanec nehlasoval. Mesto a investor tak uzavrú spoločnú zmluvu, podľa ktorej obe strany stiahnu súdne podania a investor nebude od mesta vymáhať už žiadne peniaze za ujdený zisk.

„Dohoda znamená, že sa stiahnu všetky žaloby a žiadny ujdený zisk ani žaloby sa nebudú vymáhať,“ potvrdil po rokovaní konateľ spoločnosti Henbury Development Ján Krnáč, podľa ktorého zvíťazil zdravý rozum a dohoda pred dlhoročnými súdnymi spormi. Kedy začne investor budovy PKO búrať však zatiaľ nie je jasné. „To je ťažko povedať, hneď ako nám mesto odovzdá budovy, my požiadame príslušné úrady o povolenia a budeme postupovať v zmysle povolení,“ dodal Krnáč.

O predaji sa rokovalo osem hodín

Viacerí poslanci primátorovi Ivovi Nesrovnalovi vyčítali spôsob, akým materiál na rokovanie predložil. Až do štvrtka rána totiž nebolo jasné, či sa bod v programe rokovanie naozaj objaví, takmer 50-stranový materiál na rokovanie dostali poslanci až na začiatku zasadnutia.

„Čo Vám bránilo predložiť dohody skôr? Prečo Ste nás postavili pred hotovú vec? Kde sú záznamy z rokovaní s investorom? Prečo by sme vám mali veriť všetky tie rozprávky?“ vyčítal primátorovi predseda mestského poslaneckého Bratislavského klubu Ján Budaj. Poslanec tiež pochybuje o tom, či pohľadávky, ktoré si investor nárokuje sú naozaj opodstatnené.

Primátor Nesrovnal sa bránil, že o pripravovanom materiáli rokovali uplynulú noc do neskorých hodín. Ďalší poslanci však situáciu videli inak, s problémom PKO už podľa nich treba pohnúť. „Dva spory sme už prehrali a prehra na Najvyššom súde by už bola len cesta k tomu, že platíme,“ vysvetľoval v diskusii námestník primátora Milan Černý. Podľa poslanca Radoslava Olekšáka už PKO nie je takou témou ako v čase, keď ho chceli prvýkrát búrať. „Keby to ľudí zaujímalo, tak sa protest avizovaný na štvrtok ráno nezruší,“ povedal Olekšák v diskusii.

Predaj budov PKO pobúril verejnosť

Približne desiatka aktivistov prišla svoj názor na rokovanie mestského zastupiteľstva vyjadriť už v stredu podvečer. Primátora Nesrovnala počastovali transparentami ako „PKO je naše, Ivo si mimo“ alebo „1 euro pre primátora“. Aktivistom sa sľubované planetárium s kapacitou približne 140 ľudí totiž nezdá ako dostatočná náhrada za PKO. Navyše primátorovi vyčítali, že pred voľbami sľuboval vypracovať koncept dunajskej promenády, no dodnes tak nespravil. Prekáža im tiež, že radnica o svojich zámeroch nehovorí s verejnosťou a primátorovi vyčítajú, že nerešpektuje verejnú mienku ani uznesenie mestského zastupiteľstva o zachovaní celého PKO, ktoré v minulom volebnom období ešte ako mestský poslanec sám navrhol.

Nesrovnal však tvrdí, že toto uznesenie vtedy navrhol preto, aby malo vtedajšie vedenie mesta pri riešení sporu o PKO z čoho vychádzať, no situácia sa už zmenila. „Cieľom toho návrhu bolo pomôcť vtedajšiemu primátorovi, aby mohol s investorom vyrokovať prijateľný návrh. Nič sa nepodarilo vyrokovať, akurát naskočila tá pohľadávka na 43 miliónov eur,“ vysvetľoval zmenu svojho postoja primátor Nesrovnal. Mestskí poslanci toto uznesenie z roku 2011 zrušili.

Protest proti predaju PKO mal pokračovať aj vo štvrtok, ohlasovalo ho občianske združenie Bratislava pre ľudí, ktoré vedie devínskonovovenský poslanec Rastislav Tešovič. Aktivisti síce plánovali protestovať už od 9. hodiny ráno, no nik z nich neprišiel, predpoludním pred Primaciálnym palácom pribudla iba jedna konštrukcia s trasparentmi nesúhlasiacimi s predajom PKO.

PKO má nahradiť planetárium a mediatéka

Budovu PKO, ktorá bývala obľúbeným kultúrnym stánkom, by malo nahradiť planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. spoločnosť Henbury Development. Práve vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok mesta pri rokovaniach. V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár. Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo, ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo 1 milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať 5 miliónov eur.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO