Kúpalisko Galandia dočasne zatvárajú, potrebuje opravu

Mesto Galanta po ôsmich rokoch prevádzky dočasne zatvára termálne kúpalisko Galandia. Dôvodom sú zistené nedostatky technického stavu budovy, ktoré by mohli ohroziť návštevníkov areálu. O prevádzku kúpaliska sa stará obchodná spoločnosť Galandia, jej jediným vlastníkom je mesto Galanta.

11.12.2015 15:58
debata (1)

"Keďže zákon zakotvuje povinnosť vlastníka udržiavať stavbu v dobrom technickom stave a na objektoch Galandie boli doteraz vykonávané len bežné opravy súvisiace s prevádzkou, mesto Galanta muselo pristúpiť k tomuto nepopulárnemu kroku. Vykonaním udržiavacích prác chce mesto predísť ohrozeniu zdravia a života osôb, znehodnoteniu stavby a zabezpečiť vhodné estetické a hygienické prostredie pre návštevníkov centra,“ píše sa v tlačovej správe radnice.

Objekt kúpaliska podľa tlačovej správy trpí predovšetkým v zime. Primátor Galanty Peter Paška pre agentúru SITA povedal, že Galandia bude predbežne zatvorená 30 dní. Peniaze na nevyhnutné práce majú pochádzať z vlastných zdrojov mesta, prípadne z úveru. Rozsah nevyhnutných prác zatiaľ nie je známy. Zatvorenie termálneho kúpaliska nebolo vopred plánované, ide o reakciu na najnovšie zistenia.

Problémom môže byť statika

Podľa mestského poslanca Františka Gauliedera je skutočným dôvodom okamžitého zatvorenia termálneho kúpaliska Galandia vyjadrenie statika, ktorý vo svojej správe poukázal na havarijný stav objektu. Tlačovú správu radnice, podľa ktorej sa v Galandii budú vykonávať udržiavacie práce, označil za klamstvo. Poslanci boli o havarijnom stave Galandie informovaní na pracovnom stretnutí s primátorom Petrom Paškom vo štvrtok 10. decembra.

V tlačovej správe, ktorú vydalo mesto, sa vyjadrenie statika o havarijnom stave nespomína. Podľa Gauliedera však v tomto prípade nejde o avizované hygienické ani estetické úpravy, ale o riešenie statického problému.

Galandiu otvorili 31. júla 2007. Pod holým nebom sú tri bazény, vo vnútornej časti termálcentra s celoročnou prevádzkou je veľký relaxačný bazén a hypertermálny kľudový bazén, nechýba tobogan a rôzne služby pre návštevníkov.

Celkové náklady na výstavbu vodného sveta v Galante dosiahli 8,3 milióna eur. Z nich približne 4,3 milióna získala Galanta ako nenávratný finančný príspevok z európskych fondov, zvyšok predstavujú financie mesta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #galanta #Galandia