Nesrovnal podpísal uznesenie o predaji budov PKO

Uznesenie o predaji budov Parku kultúry a oddychu (PKO) vlastníkovi pozemkov pod nimi, spoločnosti Henbury Development, bratislavský primátor Ivo Nesrovnal už podpísal.

17.12.2015 15:34
debata (13)

Hlavné mesto a investor tak urovnajú svoje spory týkajúce sa PKO a investor stiahne súdne podania, v ktorých od radnice vymáha nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur.

Mimosúdnu dohodu chceli ešte zastaviť niektorí poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorí nesúhlasili s predajom budov PKO a spolu s aktivistami primátorovi adresovali výzvu, aby uznesenie nepodpísal. Dohoda je totiž podľa nich nevýhodná a jej podpísaním primátor poškodil majetok mesta.

Aktivisti primátorovi Nesrovnalovi vyčítajú, že uzavretím dohody sa mesto vzdáva možností regulovať kroky investora. „Odhlasovaním dohody sa poslanci a primátor dobrovoľne vzdali prirodzených regulačných mechanizmov samosprávy – a to dokonca pod hrozbou pokút,“ upozorňuje aktivista z iniciatívy Bratislava otvorene Matej Vagač, ktorý je aj poslancom bratislavského Starého Mesta. Bratislavská radnica sa totiž v zmluve s investorom zaväzuje, že bude súčinná pri vydávaní povolení, súhlasov a záväzných stanovísk k projektu. Mesto sa tiež zaväzuje, že nebude podnikať žiadne kroky k obstaraniu územného plánu zóny či stavebnej uzávery, ku ktorej pred 10 rokmi zaviazalo primátora vtedajšie zastupiteľstvo. A to všetko pod hrozbou pokuty 100 000 eur.

„Zaviazali odborné útvary magistrátu, že musia vydať kladné záväzné stanovisko k výstavbe v každom prípade, čiže napríklad aj keby bola v rozpore s výkladom územného plánu, strategickými dokumentmi mesta alebo zdravým rozumom. Pokuty hrozia samospráve aj v prípade, ak by chcela ovplyvniť podobu nábrežia územným plánom zóny, čo je jej právo dané zákonom, či dokonca, ak by na jeho podobu mesto zorganizovalo architektonickú súťaž alebo verejnú diskusiu,“ hovorí Vagač. Pripájajú sa k nemu aj iniciátori výzvy pre primátora, podľa ktorých takúto absurdnú a nevyváženú mimosúdnu dohodu Bratislava ešte nezažila.

„Protestujeme voči tomu, že sa mesto má vzdať majetku, hoci o údajných stratách firmy Henbury ešte nerozhodol žiaden súd – a že sa navyše má vzdať aj svojich regulačných práv, na ktorých uplatňovanie ho oprávňuje zákon. Protestujeme voči zámeru prenechať dunajské nábrežie developerovi,“ píšu iniciátori výzvy v tlačovej správe, ktorú poskytol Michal Skalník z kancelárie prednostu miestneho úradu Karlova Ves. Pod výzvu sa podpísalo 39 ľudí, medzi nimi napríklad bývalá premiérka Iveta Radičová, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová spolu s 13 bratislavskými poslancami, ktorí s predajom PKO nesúhlasili, ale aj ochranári, novinári, ľudia z oblasti kultúry či radov verejnosti.

Podľa primátora Nesrovnala sa však diskusia okolo PKO ťahá už 10 rokov a nikam nevedie. „Veci sa dajú meniť a vylepšovať iba ak sú v pohybe,“ hovorí primátor Nesrovnal s tým, že ak by súd priznal pre investora čo i len polovičnú náhradu vymáhaných pohľadávok, pre mesto by to bolo likvidačné. Primátor ďalej aktivistom odkazuje, že prípravu územného plánu zóny si znemožnili sami, keď znemožnili jeho variantnosť, bez toho sa totiž podľa primátora pripraviť nedá. „Architektonickú súťaž by som uvítal, ak by ju mal kto potom uskutočniť, pretože pozemok je predaný, a keď nemám súhlas investora, na čo mi je architektonická súťaž,“ argumentuje Nesrovnal s tým, že podobne je to aj s územným plánom, ktorý takto zmenili ešte jeho predchodcovia.

Park kultúry a oddychu sa tak čoskoro stane minulosťou. Namiesto v minulosti obľúbeného kultúrneho stánku tu vyrastie planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. spoločnosť Henbury Development. Práve vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok mesta pri rokovaniach. V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár. Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo, ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #PKO #Ivo Nesrovnal