Budovy PKO v Bratislave začal investor búrať

Budovu Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave začal investor búrať, mesto o začatí búracích prác neinformoval. „Po podpise uznesenia o mimosúdnej dohode, ktorú schválilo mestské zastupiteľstvo, totiž za objekty bývalého PKO zodpovedá investor ako majiteľ a príslušné stavebné úrady,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

30.12.2015 12:16 , aktualizované: 12:48
debata (21)

Podľa medializovaných informácií spoločnosť Henbury Development, ktorá je v súčasnosti vlastníkom pozemkov a už i budov PKO, začala niekdajší kultúrny stánok búrať v utorok 29. decembra popoludní.

Hlavné mesto bude podľa Skokanovej dohliadať na výstavbu verejných priestorov. Bratislavská radnica totiž podmienila predaj dvoch budov PKO revitalizáciou Dunajskej promenády od Riverparku po most Lafranconi.

„Primátor Ivo Nesrovnal chce, aby sa práce na revitalizácii Dunajskej promenády začali čo najskôr tak, aby sa do tohto priestoru vrátil život a Bratislavčania ho mohli zmysluplne využívať,“ uviedla Skokanová s tým, že primátor zvolal v januári stretnutie so spoločnosťou Henbury Development.

„Bratislavčania budú môcť využívať túto časť nábrežia na rekreáciu i šport už v lete 2016,“ priblížil konateľ spoločnosti Henbury Development Ján Krnáč. Ako ďalej vysvetlil, búrať PKO sa rozhodli medzi sviatkami preto, lebo v Bratislave je v tomto období menej ľudí.

„Búracie práce sme sa rozhodli uskutočniť v období, keď je v Bratislave menej ľudí, aby sme obyvateľov hlavného mesta čo najmenej zaťažovali hlukom a prachom,“ vysvetľuje Krnáč s tým, že súčasné vlhké počasie znižuje prašnosť. Investor chcel tiež využiť medzisviatočné obdobie, keď je aj doprava v hlavnom meste menej intenzívna.

Na búranie PKO má investor platné povolenie vydané ešte v roku 2007, potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. S búracími prácami investor už začal. Niekdajší kultúrny stánok sa tak čoskoro stane minulosťou a na jeho mieste vyrastie planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má investor v rámci svojho developerského projektu Riverpark II.

Práve vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok mesta pri rokovaniach o predaji PKO. V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje Dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár.

Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo, ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.

Dve budovy PKO predalo mesto vlastníkovi pozemkov pod niekdajším kultúrnym stánkom, spoločnosti Henbury Development za euro. Predaj 10. decembra schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, o sedem dní neskôr primátor Nesrovnal uznesenie podpísal.

Mimosúdnou dohodou hlavné mesto a investor urovnali svoje spory týkajúce sa PKO a investor nebude od radnice vymáhať nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO