Košice sa stali Európskym mestom športu

Metropola východu je prvým mestom na Slovensku, ktoré získalo titul Európske mesto športu.

07.01.2016 09:58
debata (3)

Tento honor udelila Košiciam Medzinárodná komisia Asociácie európskych miest športu, ktorá sídli v Bruseli. Primátora Košíc o tom informoval jej prezident Gian Francesco Lupattelli. Košice budú vnímané ako mesto športu po celý rok 2016, mesto udelenie tohto titulu oficiálne oslávilo na sviatok Troch kráľov, keď zorganizovalo veľký ceremoniál.

Košice sa stalo Európskym mestom športu prvou sekundou roku 2016. „Prihlášku sme podali koncom roku 2014. Jej súčasťou bola upútavka obsahujúca športové aktivity, ktorými sa mesto môže prezentovať. Vrcholnou aktivitou tohto druhu v Košiciach je síce svetoznámy Medzinárodný maratón mieru, avšak v Košiciach sú aj športové podujatia, ktoré organizujú školy, rôzne športové a záujmové združenia, košické mestské časti, kluby mládeže, či firmy. V neposlednom rade sem patria športové aktivity košických seniorov, ktorí myšlienku kandidatúry Košíc podporili už v októbri 2014 účasťou na svojej prvej športovej olympiáde,“ povedala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

O titul sa môžu uchádzať iba mestá, ktoré sú hlavnými mestami krajín, alebo majú minimálne 500 tisíc obyvateľov. Košice sa vďaka úspešnej kandidatúre stali prvým mestom na Slovensku, ktorému bol tento prestížny titul udelený.

Hlavnou ambíciou Košíc ako Európskeho mesta športu je rozhýbať Košičanov všetkých vekových kategórií a priviesť ich k športovaniu ako účinnej podpore zdravého životného štýlu. Mesto chce podľa hovorkyne rozvíjať tradičné podujatia, spolupracovať s organizátormi nových športových podujatí, ale aj investovať peniaze do športovísk. Mesto plánuje rekonštruovať školské športové ihriská a postupne budovať multifunkčné ihriská a atletické ovály v mestských častiach. „Kým minulý rok bolo v rozpočte mesta na rozvoj a podporu rôznych športových aktivít vyčlenených mestským zastupiteľstvom 871 tisíc eur, v roku 2016 to bude už 1,255 milióna eur, čo je viac o 384-tisíc. Peniaze sú určené na podporu mládežníckych klubov, organizovanie veľkých športových podujatí pre verejnosť, no aj na nové podujatia,“ vysvetlila Šnajdárová.

V meste sa pravidelne organizujú podujatia ako Štvorylka, Plavecká štafeta mesta – 24 hodín v bazéne, Challenge day, Noight run a množstvo ďalších. V súvislosti s udelením titulu by sa v Košiciach mali v tomto roku konať aj viaceré vrcholové podujatia. Mesto už oslovili organizátori podujatí ako sú Majstrovstvá sveta v športových tancoch, Majstrovstvá Európy vo futbale kňazov, Medzinárodné multi stretnutie plaveckých juniorských reprezentácií ôsmich štátov Európy, Svetovej ligy vo vodnom póle, Euroligy v basketbale, či Svetovej ligy vo volejbale. „Metropola východu už je mestom športu, ale ziskom prestížneho titulu Európske mesto športu 2016 chce ukázať Európe celoročne športujúcich Košičanov, pritiahnuť k športu, športovaniu a zdravému životnému štýlu čo najviac detí, mladých rodín i seniorov,“ doplnil primátor Košíc Richard Raši.

Významný rok športu zahájili Košičania oficiálne počas sviatku Troch kráľov. Veľký otvárací ceremoniál sa konal na Hlavnej ulici. Podľa informácie Šnajdárovej ho odštartoval Košický trojkráľový beh, no nechýbal ani bohatý kultúrny program. V ňom vystúpili hudobné skupiny ako NH6, Lukáš Adamec & Band, či Queenie. Nechýbala ohňová šou. Okrem toho sa nielen v stredu, ale aj v utorok objavil pred Urbanovou vežou a Dómom svätej Alžbety unikátny snowbordový park Burton Riglet Park pre deti od dvoch do šiestich rokov, v ktorom sa najmenším venovali skúsení inštruktori.

Titul Európske mesto športu je v krátkej dobe druhým cenným titulom, ktorý bol Košiciam udelený. V roku 2013 boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Európske mesto športu