Bude mesto za Galandiu vracať peniaze?

Termálne centrum v Galante je prázdne aj po mesiaci od jeho nečakaného zatvorenia. Mesto čaká na ďalší statický posudok, ktorý by mal presnejšie zhodnotiť stav budovy.

10.01.2016 20:00
Galandia Foto: ,
Od zatvorenia Termál centra Galandia uplynulo v nedeľu 30 dní. Zatiaľ zostáva zatvorené. Mesto čaká na nový posudok statika.
debata (1)
Mestskí poslanci pripúšťajú hrozbu vrátenia peňazí, ktoré radnica získala na projekt z eurofondov.

Váš vodný svet… 365 dní v roku, hlása transparent na plote areálu Termál centra Galandia. Po viac ako ôsmich rokoch prevádzky to však už nie je pravda. V decembri ho náhle zatvorili pre informácie o jeho zlom technickom stave, ktoré sa objavili v súvislosti s energetickým auditom budovy. Predbežne sa počítalo s odstávkou na 30 dní. Mesačná lehota uplynula včera, brány akvaparku však zostali zatvorené.

„Neexistuje možnosť, aby ho otvorili v tomto termíne, určite až neskôr. V najbližšom čase to však nebude,“ myslí si mestský poslanec František Gaulieder, ktorý vlani v decembri upozornil na posudok statika. Ten zistil, že budova je v havarijnom stave. Podľa neoverených odhadov sa chyba mohla stať pri výstavbe, keď sa mali použiť iné materiály, ako navrhoval stavebný dozor.

Na projekt akvaparku s celkovými nákladmi 8,3 milióna eur získalo mesto nenávratný príspevok 4,3 milióna eur z eurofondov cez program ministerstva hospodárstva s podmienkou, že ho bude prevádzkovať 15 rokov. Funguje od roku 2007, samospráva ho teda musí udržať v činnosti do roku 2022.

„S týmto objektom nemôže mesto nakladať a nemôže doň ani nijako zasahovať mimo toho, čo bolo projektované,“ pripomína poslanec podmienky zmluvy o nenávratnom príspevku. Pripúšťa, že ak sa centrum nepodarí otvoriť a dokážu sa chyby pri výstavbe, mesto bude musieť nejaké peniaze vrátiť. „Ak neboli dodržané všetky predpisy, technické normy a technologické parametre, tak to bude problém,“ pripomína.

Mestský poslanec a predseda finančnej komisie Peter Závodský mieni, že vrátenie peňazí hrozí radnici iba v prípade pochybení pri stavbe Galandie, napríklad ak boli použité iné materiály, ako boli deklarované. A nebola by to celá suma príspevku. „Muselo by ísť o stopercentné porušenie zmluvy, no Galandia stojí. Prevádzka je kontrolovaná. Galandia má všetky certifikáty, ktoré zo zákona treba. Nemyslím si, že tam došlo k zanedbaniu,“ hovorí Závodský.

Tromf teraz drží v rukách ministerstvo hospodárstva, ktoré by malo posúdiť situáciu. To zatiaľ nepotvrdilo, ako bude ďalej postupovať. Keďže ide o starší projekt, dokumentácia k nemu je uložená v archíve. Podľa tlačového oddelenia rezortu odpovede na otázky ku Galandii si preto vyžadujú viac času.

Zlý stav Galandie je podľa Gauliedera skutočný. V posudku, ktorý v decembri zverejnil na sociálnej sieti, sa spomína nadmerná korózia oceľových nosných prvkov zastrešenia bazénov, kde mali byť použité nevhodné materiály pre dané prostredie. Pri streche uviedol statik poznámku o havarijnom stave. Strecha vraj nemusí uniesť záťaž, napríklad sneh či človeka. Primátor Galanty Peter Paška vtedy reagoval, že išlo len o vizuálne posúdenie a netreba vyvolávať zbytočne chaos a paniku. V súčasnosti sa nechce vyjadrovať. Nový statický posudok chcel mať vypracovaný do konca minulého roka. „Definitívne ho čakáme do 15. januára,“ povedal Paška pre Pravdu.

Mesto ani mestská eseročka Galandia, ktorá kúpalisko prevádzkuje, na opravu peniaze nemajú. Tá by podľa galantského primátora v najhoršom prípade vyšla na dva milióny eur. Závodský považuje túto sumu za nepodloženú a prehnanú. Bez posudku a kalkulácie sa zatiaľ nevedel vyjadriť k tomu, či by samospráva utiahla rekonštrukciu z vlastných zdrojov. „Pokiaľ by išlo o menšie opravy s nákladmi do 200-tisíc eur, mesto by to zvládlo. Museli by sa však zrušiť iné investície, napríklad oprava chodníkov a škôl či výsadba zelene,“ vymenoval Závodský. V prípade rozsiahlej opravy či dokonca výmeny strechy by už mesto muselo podľa neho čerpať úver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #Galandia