Prešovské sestry sa hodili na maródky

Fakultná nemocnica v Prešove je v krízovom stave. Niektorých pacientov posiela do okolitých nemocníc. Okolo 90 sestier sa totiž dalo vypísať na maródku alebo čerpajú OČR. Z 1 100 sestier, ktoré v Prešove pracujú, 333 zotrváva na svojich výpovediach.

11.01.2016 19:19 , aktualizované: 12.01.2016 12:10
debata (73)

Prešovská nemocnica v týchto dňoch eviduje 1000-percentný nárast chorobnosti sestier v porovnaní s uplynulými 15 rokmi. „Ide prevažne o sestry, ktoré podali výpovede a sú vo výpovednej lehote. Nemocnica je v januári organizovaná v starom, pôvodnom režime a rozpise pracovných činností, a preto takáto masová chorobnosť sestier spôsobuje komplikácie, ktoré je potrebné akútne riešiť,“ konštatovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková. Výpovedná lehota sa sestrám končí tento mesiac. Ak ministerstvo zdravotníctva nezačne so sestrami rokovať, do práce nenastúpia od februára.

Cenková nespresnila, ktoré oddelenia sú teraz ochromené. Hovorí sa o detskej jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorú museli zrušiť. Potvrdila, že spolupracujú s okolitými zdravotníckymi zariadeniami. Do nich odvážajú pacientov, ktorých vyšetrenie alebo zákrok nie je možné odložiť. „Pacienti naše zdravotnícke zariadenie naďalej navštevujú. V prípade, že to bude nevyhnutné, budeme ich o nových skutočnostiach informovať,“ dodala Cenková.

Čislák: Pacienti nie sú ohrození

Minister zdravotníctva Viliam Čislák hovorí, že pacienti v Prešove ohrození nie sú. Podľa neho pomohol aj fakt, že s riaditeľom nemocnice, ako aj riaditeľmi ostatných nemocníc ohrozených výpoveďami sestier už prešiel systémové zmeny, ktoré plánovali zaviesť od februára.

„Dnes musel riaditeľ nemocnice v Prešove reagovať ad hoc, takže niektoré zmeny sa realizovali,“ povedal neurčito minister. O aké zmeny presne išlo, nekonkretizoval. Pripustil však, že pacienti budú musieť cestovať do iných zdravotníckych zariadení v regióne. Urgentná medicína však podľa neho bude zachovaná v Prešove.

Nemocnica neuvádza, aká situácia bude vo februári

Čo sa bude diať v Prešove od februára, ak odíde 333 sestier, nemocnica nespresnila. „V tejto chvíli nevidíme ako konštruktívne vopred deklarovať formu poskytovania zdravotnej starostlivosti v prešovskej nemocnici po 1. 2. 2016 vzhľadom na skutočnosť, že máme podozrenie, že predstaviteľky sesterských odborov, ako aj Slovenskej komory sestier sa snažia svojím konaním podnikať kroky, ktoré vedú k podnecovaniu na obmedzenie chodu niektorých oddelení, a teda k obmedzeniu funkčnosti prešovskej nemocnice, čo môže spieť až k všeobecnému ohrozeniu,“ reagovala Cenková. Prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek je presvedčená, že od februára nebude prešovská nemocnica schopná poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Podobné to je v Žiline, Trnave a Bojniciach

Podobná situácia bude podľa nej aj v nemocniciach v Žiline, Trnave a Bojniciach. „Pán minister sa síce tvári, že je všetko v poriadku, ale od 1. februára naozaj hrozí skončenie činnosti niektorých oddelení, kde 80 percent sestier podalo výpovede,“ pripomenula prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazarová. Podľa nej niektoré sestry vo výpovednej lehote tiež čerpajú dovolenky a ochorieť a ísť na PN môže ktorákoľvek sestra.

Sestry aj naďalej trvajú na svojich požiadavkách, medzi ktoré patrí aj zvýšenie platov. Čislák však tvrdí, že od januára ich budú mať vyššie. Viaceré sestry podľa neho nie sú ochotné si prevziať platové dekréty, pretože sa boja pravdy. Vyzval sesterské odbory, aby nenabádali sestry na podávanie výpovedí, pričom ich sami nedali. „Dohoda o solidarite, ktorú sestry podpísali, je právne nevymáhateľná. Sestry sa teda nemusia báť,“ dodal Čislák.

Doteraz podľa ministra v nemocniciach v Košiciach, Trnave, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej, Trenčíne vzalo späť výpovede 547 sestier, asi deväťsto na nich trvá.

Sestry sú nespokojné s novým zákonom

Zdravotníčky, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí v novembri minulého roka. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý od januára 2016 upravuje mzdy zdravotníkov. Zástupcovia sestier však so zmenami nesúhlasia. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Čislák, naopak, považuje zákon za korektný a solídny.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #zdravotné sestry