Praha ruší herne, Bratislava ju chce nasledovať

Bratislava je plná herní, vlani ich bolo v meste 232, najviac v Petržalke (53), potom v Ružinove (44) a v Novom Meste (30). Mesto chce hazard obmedziť. Jednotlivé mestské časti zbierajú podpisy pod petíciu. Plánujú sa obrátiť aj na Ústavný súd so žiadosťou o neústavnosť zákona o hazarde. České mestá sú o krok ďalej. Pražské zastupiteľstvo schválilo od nového roka úplný zákaz herní. V Brne sú hracie automaty zakázané už rok.

12.01.2016 16:00
debata (25)

Bratislavčania sa na množstvo herní v meste sťažujú. Na jednej ulici je ich často aj niekoľko tesne vedľa seba. Stačí sa prejsť centrom a na stánok hazardu zaručene natrafíte. „Všimla som si, že je v meste pomerne dosť herní. Neviem, čím to je, ale je ich už pomaly viac ako predajní potravín. Určite by pomohlo, keby sa ich počet obmedzil," myslí si Bratislavčanka Andrea Hornáčková.

Mesto sa rozhodlo proti hazardu zakročiť. Od mája zbiera podpisy pod petíciu proti hazardu, ktorú spustil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal spolu so starostami mestských častí. Na zmenu potrebujú podporu 30 percent dospelých Bratislavčanov, čo znamená 106-tisíc podpisov.

Podľa jedného z hlavných iniciátorov petície, starostu bratislavských Vajnôr Jána Mrvu, ide zbieranie podpisov na miestnych úradoch pomalšie, pretože ľudia nemajú veľa dôvodov sem chodiť. Podpisy pribúdajú najmä pri oslovovaní obyvateľov priamo v uliciach hlavného mesta, na športových alebo kultúrnych podujatiach. S ich získavaním pomáhajú mestským častiam aj dobrovoľnícke organizácie. „V druhej polovici januára 2016 oznámime, koľko sa ich podarilo vyzbierať a ako petícia pokračuje," ozrejmil starosta Vajnôr.

Mestské časti pripravujú aj podanie na Ústavný súd. Žiadosť sa bude týkať neústavnosti časti zákona o hazarde. Ako uviedol Mrva, podanie už má podporu časti opozičných poslancov. „Podnet smeruje k zrušeniu podľa nás protiústavného odseku 6 paragrafu 10, podľa ktorého môže mestské zastupiteľstvo zakázať určitý druh hazardu až po zozbieraní petície 30 percent dospelého obyvateľstva. Zákon o hazarde nie je dobrý aj preto, lebo nedovoľuje samosprávam vyberať si z jednotlivých druhov hazardu, a treba ho opraviť," doplnil Mrva.

Opatrenia v praxi

Zatiaľ čo v Bratislave ešte zbierajú podpisy pod petíciu, západní susedia v Českej republike už spravili konkrétne opatrenia. Pražské zastupiteľstvo ešte v novembri schválilo novelu vyhlášky o hazarde, ktorou zakazuje herne v meste. Od 1. januára ich tak postupne všetkých 212 zanikne. Nová vyhláška povoľuje iba 101 legálnych kasín, pričom presne vymenováva miesta, kde môžu fungovať, aby sa nestávalo, že súčasné herne iba zmenia názov. Pre Prahu 4 poslanci odhlasovali úplný zákaz hazardu vrátane kasín.

„Novela platí od 1. januára 2016. Po tomto dátume už nebudú herniam vydávané a predlžované licencie. Rušenie prevádzok má byť postupné. Prakticky začnú herne z ulíc miznúť zrejme až o rok. Kasína uvedené v schválenej vyhláške môžu kasínové hry a ostatné lotérie ďalej prevádzkovať. Musia však okrem iného dodržiavať ustanovenia vyhlášky, ako napríklad vzhľad prevádzok," konštatoval hovorca pražského magistrátu Vít Hofman.

Herne sa totiž budú rušiť formou správnych konaní o „zrušení povolenia na prevádzku lotérií a iných podobných hier". Tie má na starosti ministerstvo financií, ktoré rieši podobné prípady v celom Česku, a tak sa rušenie pražských herní môže predĺžiť. „Napríklad Praha 7 sa preto chystá ministerstvo požiadať o urýchlenie celého procesu," vysvetlil Hofman.

Odstránením herní príde mesto v rozpočte o stovky miliónov korún z ich odvodov. Podľa Hofmana je však pre predstaviteľov Prahy dôležitejšie zakázať herne a chrániť verejnosť pred gamblerstvom, ako prihliadať na zisk mesta.

„O náhrade tejto straty sa hovoriť nedá, je to jednoducho voľba medzi stratou a prednosťami zákazu pre mesto a jeho obyvateľov. Zrušenie herní je prejavom politickej vôle chrániť širokú verejnosť pred gamblerstvom a jeho dôsledkami pre jednotlivcov aj rodiny, ako aj bezpečnosť v Prahe," dodal Hofman.

V Brne platí od 1. januára 2015 vyhláška, ktorá zakazuje hracie automaty v celom meste. Ministerstvo financií postupne odoberá herniam licencie, až nezostane v meste žiaden legálny hrací automat.

Na Slovensku bol v roku 2015 hazard zakázaný v 47 mestách a obciach. Historicky prvá stopla hazard obec Beluša. Prvým mestom bez hazardu bol Sabinov. Od tohto roka sa k nim pridala aj Stará Ľubovňa. Jej obyvatelia spísali proti hazardu aj petíciu. „Od 1. januára 2016 platí všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určuje, že herne v Starej Ľubovni už po tomto dátume nebudú môcť fungovať. Nové herne by už nemali vznikať a súčasné po uplynutí licencie zaniknú," uviedol k zmenám poslanec mestského zastupiteľstva Michal Šipoš.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #herne #petícia proti hazardu