Galandia ohrozovala návštevníkov

Do akvaparku Galandia sa návštevníci tak skoro nedostanú, otázne je aj to, či sa doň dostanú vôbec. Podľa najnovšieho posudku statika ich totiž stavba môže ohroziť. Čo bude s obľúbeným vodným svetom, závisí najmä od vyčíslenia škôd. Mestu hrozí, že bude musieť vrátiť časť prostriedkov z eurofondov, s pomocou ktorých stavbu financovalo.

19.01.2016 15:00
Galandia Foto: ,
Akvapark Galandia má vážne problémy, pre nedostatky v statike musí zostať zatvorený.
debata

Galandia je už viac ako mesiac zatvorená a zostane aj naďalej. Podrobný statický posudok, ktorý má mesto k dispozícii od piatka, potvrdil prvotné informácie o jej zlom technickom stave. Stavba môže byť pre návštevníkov v prípade náhlej havárie nebezpečná. Najväčšie nedostatky sa týkajú časti s bazénmi. „Som šokovaný, čo všetko som sa dozvedel,“ povedal v pondelok na tlačovej besede primátor Galanty Peter Paška. V najnovšom posudku statik konštatuje závažné problémy. Oceľová konštrukcia ako celok nie je v stabilnom stave.

„Oceľové nosné konštrukcie nezodpovedajú platným technickým normám. Vykazujú značný stupeň zhrdzavenia. Niektoré súčasti nosných stĺpov plochej strechy sú poddimenzované. Neboli vyriešené protikorózne opatrenia oceľovej konštrukcie na jej využívanie vo vlhkom prostredí. Úplne chýba priestorové spevnenie nosnej konštrukcie,“ citoval z posudku Paška. Podľa neho existujú podozrenia, že nie všetky materiály boli použité v súlade s projektom, to sa však dá zistiť až pri samotnej sanácii. Stavebným dozorom bol podľa primátora vtedajší zamestnanec mesta, ktorý k projektu opakovane vyjadroval výhrady, ale projektant ich zamietal. Podľa Pašku to zatiaľ vyzerá tak, že pochybil najmä projektant stavby. „Nedá sa to vylúčiť ani na strane dodávateľa stavby. Toto už bude riešiť polícia,“ dodal primátor.

Architekt Ladislav Struhár, ktorý projektoval Galandiu v spolupráci s ďalšími odborníkmi, zatiaľ posudok nevidel. „V takýchto prípadoch sa neposudzuje len projektová dokumentácia, ale aj poruchy stavieb. Zisťuje sa, či bola stavba realizovaná podľa projektu. Máme na to aj dôkazy, že sú značné odchýlky medzi projektom a realizáciou. To mali tiež preskúmať. Ďalšia vec je, či sa centrum prevádzkovalo tak, ako bolo potrebné. V prevádzkovom poriadku sa napríklad uvádza, že treba udržiavať 60– až 70-percentnú vlhkosť. Možné je, že bola vyššia,“ povedal Struhár pre Pravdu.

Škody majú byť vyčíslené do 30. januára. Mesto si chce dať urýchlene vypracovať projekt na rekonštrukciu všetkých častí, ktorých sa týkajú zistené nedostatky. Jeho financovanie musia schváliť poslanci. „V mestskom rozpočte na to peniaze nie sú. Ak sa na tom dohodneme s poslancami, budeme si musieť vziať úver,“ priblížil Paška. Pôvodne sa uvažovalo, že Galandiu opäť otvoria na letnú sezónu. „V tejto chvíli to však neviem garantovať,“ dodal primátor, ktorý na túto stredu zvolal mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Mestu hrozí, že bude musieť vrátiť peniaze, ktoré na výstavbu čerpali z eurofondov. Na projekt akvaparku s celkovými nákladmi 8,3 milióna eur získala samospráva nenávratný príspevok 4,3 milióna eur cez program ministerstva hospodárstva. Podmienkou je, že akvapark musí prevádzkovať 15 rokov. S ministerstvom už mesto komunikuje. Momentálne sa snažia zistiť, koľko by museli vrátiť v prípade, že by Galandiu nerekonštruovali. Primátor by ju však rád videl opravenú a funkčnú. „V prípade, že sa preukáže porušenie podmienok stanovených v zmluve o poskytnutí príspevku, prijímateľ by musel vrátiť príspevok, respektíve jeho časť, ktorá zodpovedá rozsahu identifikovaných nedostatkov,“ pripomenula hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

O nedostatkoch stavby vedelo podľa Pašku bývalé vedenie mesta a neskôr aj poslanci. „Nikto s tým celých sedem rokov nič nerobil,“ povedal primátor. Koncom roka 2007 urobil hlavný kontrolór podrobnú kontrolu priebehu výstavby Galandie. „Jeho správu prerokovali poslanci v novembri 2008. Žiadne relevantné závery však neboli prijaté k informáciám, ktoré poukázali na závažné pochybenia pri stavbe objektu, a to najmä tie, ktoré spochybňovali statiku,“ povedal Paška.

Hlavný kontrolór vtedy zistil, že dodávateľom projektu bol architekt, ktorý nebol zapísaný v registri odborne spôsobilých inžinierov v slovenskej komore stavebných inžinierov. Nemal zákonnú autorizáciu a nebol spôsobilý samostatne vypracovávať projekty. Konštatoval tiež, že počas celej výstavby stavebník opakovane poukazoval na nedostatky projektu, ale architekt reagoval neochotne.

Struhár potvrdil, že v danom čase skutočne nemal autorizáciu. „Nie je to však rozhodujúce. Akvapark sme navrhli štyria architekti, traja z toho autorizovaní.“ Podľa Struhára stačí, ak by to zastrešil pečiatkou len jeden z nich. Na celom projekte sa podieľalo viac ako desať projektantov z rôznych oblastí, ktorí boli odborne spôsobilí a zodpovedali za svoju časť. Architekt ďalej tvrdí, že spoluprácu neodmietal. „Vždy sme pružne reagovali na požiadavky a všetky boli do bodky splnené na druhý deň.“

Bývalý pracovník mestského úradu Emil Hončík upozornil na to, že projekt sa musel urobiť za dva mesiace, aby ho mesto stihlo podať a uchádzať sa s ním o príspevok z eurofondov. „Takáto stavba sa nedá pripraviť za taký krátky čas,“ poznamenal. Dodal, že niektorí poslanci s projektom už vtedy nesúhlasili.

V prípade sú už podané dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa pre všeobecné ohrozenie. Jedno podal ešte v decembri minulého roka mestský poslanec František Gaulieder. V tejto súvislosti už vypovedal aj primátor. Druhé trestné oznámenie podala minulú stredu dozorná rada spoločnosti Galandia. Paška je v tejto veci zatiaľ zdržanlivý. „Čakám na viac podkladov, aby som ich mohol prípadne rozšíriť.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #statika #akvapark #Galandia