Projektant problémovej Galandie mal byť zo súťaže vylúčený

Projektant akvaparku Galandia v Galante Ladislav Struhár nebol v čase prípravy tejto investície oprávnený vypracovávať realizačné projekty na stavebné objekty. Uviedol to hlavný kontrolór Galanty Gábor Pallya v správe o výsledkoch kontroly ešte v roku 2008.

21.01.2016 15:33
Galandia Foto: ,
O budúcnosti Galandie majú rozhodnúť poslanci Mestského zastupiteľstva v Galante na rokovaní 28. januára.
debata

Podľa tejto správy okrem projektanta nesplnil stanovené podmienky ani dodávateľ stavby akvaparku. Vedenie Galanty v súčasnosti stojí pred rozhodnutím, čo ďalej s akvaparkom ktorý je pre vážne statické problémy od 11. decembra minulého roka zatvorený, pričom v prevádzke bol len približne osem rokov.

„Treba podotknúť, že podľa kritérií vyhláseného verejného obstarávania Ladislav Struhár mal byť vylúčený zo súťaže, keďže nie je zapísaný v registri odborne spôsobilých inžinierov v Slovenskej komore stavebných inžinierov a preto nie je oprávnený vypracovávať realizačné projekty pre stavebné objekty,“ uviedol v správe Pallya. Dodal, že súťaž bola vyhlásená na vypracovanie projektu a nie na jeho sprostredkovanie.

Struhár sa bráni tvrdením, že v zmluve sú uvedení jeho spolupracovníci, ktorí boli autorizovaní príslušnou komorou. Argumentuje aj svojou živnosťou na obstarávanie projektovej dokumentácie, prác a dodávok prostredníctvom oprávnených osôb a organizácií. „Dnes je zrejme módne ukazovať hneď na projektanta a obviniť ho aj bez akýchkoľvek dôkazov a preskúmania všetkých fáz realizácie a užívania diela,“ posťažoval sa Struhár v liste primátorovi Galanty Petrovi Paškovi. Stavba podľa jeho vyjadrenia nebola robená podľa projektovej dokumentácie a pri výstavbe boli použité aj iné stavebné materiály. Hlavný kontrolór Pallya v správe z roku 2008 upozornil aj na nezrovnalosti pri výbere dodávateľa stavby. O zákazku sa na prelome rokov 2005 a 2006 uchádzali štyri firmy, dve boli hneď na začiatku hodnotenia vylúčené. Víťazom sa stala domáca spoločnosť Staveco – stavebná aj napriek tomu, že podľa stanoviska kontrolóra nesplnila podmienku, ktorá sa týka technickej spôsobilosti. Spoločnosť Staveco – stavebná je od roku 2014 v konkurze.

O budúcnosti Galandie majú rozhodnúť poslanci Mestského zastupiteľstva v Galante na rokovaní 28. januára. Návrhy na riešenie situácie budú prezentovať v piatok novinárom aj obyvateľom mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #statika #akvapark #Galandia