V Prešovskom kraji sa do štrajku zapojilo 34 škôl

Do pondelkového štrajku učiteľov sa v Prešovskom kraji podľa údajov na stránke organizátorov protestov Iniciatívy slovenských učiteľov zapojilo 34 školských zariadení. Ako informovala vedúca Odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická, zatvorené počas dňa ostali štyri školy, v ktorých sa nevyučovalo a nemali ani náhradný program.

25.01.2016 14:52 , aktualizované: 15:30
debata (13)

Konkrétne išlo o Základnú školu s materskou školou Vyšné Ružbachy, Súkromnú strednú odbornú školu Elba v Prešove, Základnú školu s materskou školou Šarišské Michaľany a Cirkevné gymnázium Stará Ľubovňa.

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, do štrajku škôl sa dnes spomedzi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja zapojili učitelia v štyroch školách, ani jednu ale nezavreli.

Na Gymnáziu vo Vranove nad Topľou a Strednej umeleckej škole v Prešove zabezpečili pre študentov náhradný program. Na Strednej odbornej škole na Košickej ulici v Prešove sa do štrajku zapojili dvaja učitelia a v škole sa riadne učí.

V Strednej odbornej škole v Prešove v pondelok napriek štrajku prebiehalo riadne vyučovanie. Riaditeľka školy Dana Štefková hovorí, že do štrajku sa u nich zapojili len traja pedagógovia.

„Dozvedela som sa to v piatok až potom, keď sa na mapke štrajkujúcich škôl objavila aj naša škola. Považujem to za ich slobodné rozhodnutie, každý má na podobný krok právo. Preto voči tomu nebudem vyvodzovať žiadne dôsledky. Škola bude fungovať normálne, žiaci absolvujú aj plánovaný lyžiarsky kurz,“ zdôraznila riaditeľka. Trojica pedagógov v pondelok neštrajkovala. Všetci traja sa rozhodli vyjadriť podporu štrajku v utorok a každý z nich bude podľa informácií Štefkovej štrajkovať po jednom v stredu, vo štvrtok a v piatok.

Podobná situácia je aj v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prešove, kde sa do štrajku zapojilo deväť učiteľov.

Na území kraja sa nachádza 115 stredných škôl, na ktorých študuje 35 000 žiakov. Z tohto počtu je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK 80 stredných škôl s 27 400 žiakmi.

Vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Jozef Muránsky uviedol, že v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov neuzavreli žiadnu zo škôl a materských škôl. Do štrajku sa zapojila materská škola na Bernolákovej ulici, kde je v štrajku osem pedagogických zamestnancov.

Zariadenie je ale v riadnej prevádzke. V materskej škole Čergovská sa do štrajku zapojili dvaja pracovníci. V základných školách Važecká, Šrobárová a Čsl. armády sa zapojilo po jednom učiteľovi. Na základnej škole Sibírska sa pridalo k štrajku päť učiteľov. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov je 13 základných a 20 materských škôl.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský samosprávny kraj #štrajk učiteľov