V banskobystrickom kraji sa do štrajku zapojila necelá štvrtina škôl

Do štrajku sa zapojila len necelá štvrtina stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj.

25.01.2016 15:56
debata (2)

„V našom kraji je celkom 60 stredných škôl, z toho je do štrajku zapojených štrnásť. V siedmich školách sa v pondelok neučilo, v ďalších siedmich sa vyučovalo v osobitnom režime. Situáciu okolo štrajku pozorne sledujeme, avšak nemáme vo svojej kompetencii rozhodovať o jej forme a dĺžke,“ podotkla odborná referentka BBSK Michaela Piliarová.

Mesto Banská Bystrica má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 11 základných a 27 materských škôl, ďalej jednu základnú umeleckú školu a jedno centrum voľného času. Do štrajku sa podľa hovorkyne mesta Zdenky Sekerešovej zapojil v pondelok päť základných škôl, v utorok sa bude štrajkovať v štyroch základných školách. Jedna škola – ZŠ Spojová je oddnes v prevádzke v núdzovom režime. Žiaci prvého stupňa sa učia štyri vyučovacie hodiny, žiaci druhého stupňa majú päť vyučovacích hodín. Školský klub v tejto škole bol otvorený do 15. hodiny. „Mesto ponechalo kompetencie čo sa týka forme a dĺžky štrajku riaditeľom škôl,“ informovala Sekerešová.

Na škole v Badíne štrajkuje jeden učiteľ

Na strednom Slovensku sa vyskytli aj prípady, keď sa škola ocitla na zozname štrajkujúcich, no do protestov sa zapojil iba jeden zamestnanec. Tak tomu bolo v Základnej a Materskej škole v Badíne v okrese Banská Bystrica, kde štrajkoval iba jeden z 27 pedagogických zamestnancov.

Riaditeľ školy so 187 žiakmi v základnej škole Milan Krúpa povedal, že štrajkujúci učiteľ mu oznámil, že štrajkovať plánuje dva týždne. „Pokiaľ štrajk bude kvalifikovaný ako zákonný, nehrozia mu za neúčasť na vyučovaní žiadne postihy. Ak by bol však štrajk kvalifikovaný ako nezákonný, musí si byť vedomý všetkých z neúčasti na vyučovaní vyplývajúcich sankcií,“ povedal Krúpa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #štrajk učiteľov