Smetiaky chcú mestá presťahovať pod zem

Budú mestá zhromažďovať odpadky v nádobách pod zemou? Takýto trend sa prejavil už vo viacerých slovenských mestách a ďalšie nad touto možnosťou uvažujú. Podzemné či presnejšie polopodzemné kontajnery majú viacero výhod, nedajú sa však umiestniť všade. Takže klasické kontajnery, na ktoré sme zvyknutí, tu ešte zrejme pár rokov zostanú.

28.01.2016 17:00
Kontajnery, smeti, odpad, Sihoť, Trenčin Foto: ,
Podľa Radovana Ďuržu z trenčianskeho sídliska Sihoť by sa nové kontajnery mali rozšíriť po celom meste. Sú ukryté v zemi, na vrchu majú označenie, pre aký druh odpadu sú určené.
debata (42)

Doterajšie kontajnery majú objem 1¤100 litrov, polopodzemné kontajnery sú 5¤000-litrové. Je to vlastne veľký valec, ktorého väčšia časť je ukrytá v zemi. Na povrch vyčnieva kus „rúry“ so strieškou, na ktorej je otvor s poklopom, kadiaľ ľudia hádžu dnu odpad. Je v takej výške, aby sa dal pohodlne obsluhovať. Pretože polopodzemné kontajnery sú podstatne väčšie ako klasické, netreba ich tak často vyvážať, čo šetrí náklady na dopravu.

Environmentalista Marek Kurinec, špecialista na odpadové hospodárstvo, to považuje za jednu z ich hlavných predností. „Výhody polopodzemných kontajnerov spočívajú najmä v úspore nákladov na prepravu, plus sú to ušetrené priestory v rámci bytovej zástavby. Veľké objemy sú pod zemou, takže netreba zaberať priestor na povrchu, kde môžu byť napríklad parkovacie miesta,“ hovorí Kurinec.

Na vyberanie takýchto kontajnerov je potrebné špeciálne auto s hydraulickou rukou. To príde ku kontajnerom, hydraulickou rukou vytiahne nádobu zo zeme, dno nádoby sa otvorí a obsah sa vysype do auta. Potom sa dno opäť zatvorí a nádoba sa vloží späť do zeme.

Trenčín overuje pilotný projekt

V Trenčíne umiestnili polopodzemné kontajnery na dvoch miestach, zatiaľ slúžia na overovanie ako pilotný projekt. Spoločnosť Marius Pedersen, ktorá zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu v Trenčíne, má špeciálne auto na vyberanie podzemných nádob. Obe „hniezda“ polopodzemných kontajnerov sú v severnej časti Trenčína, blízko pri sebe, aby sa odvoz zbytočne nepredražoval.

Sú tu nádoby na komunálny odpad aj na separované časti – papier, sklo a plasty. Každý poklop má inú farbu, podľa toho, pre aký druh odpadu je kontajner určený. Miloš Mičega, predseda komisie životného prostredia pri mestskom zastupiteľstve, hovorí o možnosti rozmiestniť takéto kontajnery po celom meste, pričom samospráva by to nemusela platiť z vlastných peňazí. O detailoch projektu nechce zatiaľ hovoriť.

„Máme ponuku od jednej spoločnosti, ktorá by to vedela zabezpečiť. Mesto by do tejto investície vstúpilo tým, že by zabezpečilo pozemky a povolenia. Ak sa to podarí, Trenčín by mohol byť jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré by malo celoplošne rozmiestnené polopodzemné kontajnery. Určite tým nezdražie odvoz a likvidácia odpadu, občania sa nemusia obávať, že by potom platili viac,“ vraví Mičega, ktorý je zároveň predsedom výboru mestskej časti Sever.

Polopodzemné kontajnery majú aj iné výhody. Sú určite estetickejšie. Na Žilinskej ulici v Trenčíne, kde je jedno zo stojísk polopodzemných kontajnerov, bola z tehál vymurovaná vysoká ohrada, kde boli umiestnené staré kontajnery. Múry sa už rozpadávajú, kontajnery boli často plné a odpad sa povaľoval okolo nich. Zmenu si pochvaľujú aj obyvatelia tohto panelákového sídliska. Eva Bajzová vraví, že hlavne po Vianociach tu bývalo smetisko, teraz je tu čisto a poriadok. A keď je to pekné, ľudí to motivuje, aby miesto udržiavali v čistote. „Je to výborné. Nebude tu neporiadok, porozhadzované odpadky, takže sa tu nebudú množiť myši a potkany. Chodili sem bezdomovci, povyhadzovali odpad z kontajnerov, vybrali si, čo sa im páčilo, ostatné ostalo na zemi,“ dodala Veronika Kopecká, ktorá prišla vyhodiť smeti.

Turzovka si novinku pochvaľuje

V Turzovke využívajú polopodzemné kontajnery vďaka eurofondom od roku 2009. Končí v nich separovaný odpad – sklo, plasty a papier. Nový typ kontajnerov má podľa primátora Turzovky Ľubomíra Golisa plusy aj mínusy. „Je to pekné, nezaberajú veľa miesta a zároveň sa do nich veľa zmestí,“ hovorí na začiatok. Odkedy ich majú, zatiaľ sa im nestalo, že by skončili v plameňoch od cigaretového ohorka. „Pri bežnom kontajneri sa to v minulosti občas stalo,“ dodáva Golis. Za negatívum považuje, že cez otvor do nich môžu ľudia hádzať hocijaký odpad a tak obsah kontajnerov znehodnotia. „Je to však vec disciplíny a poctivého triedenia,“ myslí si primátor.

Podzemné kontajnery chcú otestovať aj v Trnave. Pribudnúť by mali na sídlisku Linčianska. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča zavážili najmä dva dôvody. Z tejto lokality prichádza viacero podnetov na neporiadok okolo kontajnerov, ktorý tam zostáva po bezdomovcoch a neprispôsobivých. „Druhým dôvodom sú obmedzené priestorové možnosti pre vznik nových stojísk,“ vysvetľuje Tomašovič. Takéto problémy sú aj na iných miestach. Ak sa nový systém osvedčí, mesto by ho chcelo rozšíriť do ďalších lokalít.

Projekt chce radnica spustiť v spolupráci so spoločnosťou .A.¤S.¤A. Trnava, ktorá zabezpečuje aj zber a odvoz odpadu. Mesto v nej má 50-percentný podiel. Počet kontajnerov, ich objem či náklady zatiaľ nie sú známe, bude to závisieť najmä od cenovej kalkulácie. Spoločnosť má mestu predložiť dva až tri návrhy s predpokladanými nákladmi.

„Zohľadňovať sa budú priestorové možnosti v danej lokalite. Prizvať by sme chceli architektov,“ doplnil hovorca. Mesto musí mať vyriešené aj vlastnícke vzťahy k pozemkom, kde majú stáť kontajnery. Peniaze na to má, aj keď v tohtoročnom rozpočte zatiaľ nie sú vyčlenené konkrétne pre tento projekt.

Polopodzemné kontajnery majú podľa riaditeľa .A.¤S.¤A. Trnava a mestského poslanca Bystríka Stanka niekoľko výhod. „Jeden päťkubíkový kontajner dokáže nahradiť šesť bežných 1¤100-litrových nádob, pretože odpad sa v ňom vlastnou váhou stláča a zhutňuje." Počet stojísk sa tak môže znížiť. Na druhej strane to však znamená, že ľudia budú musieť prejsť ku kontajnerom dlhšiu vzdialenosť. Predĺženie vzdialenosti od vchodu ku kontajnerom považuje Marek Kurinec ako špecialista na odpadové hospodárstvo za jednu z hlavných nevýhod nového systému. Ak sú kontajnery na plasty, papier či sklo príliš ďaleko a nádoby na zmesový odpad sú bližšie, ľudia budú všetok odpad hádzať tam.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #smeti #kontajnery