Komunitné centrum spojí generácie bratislavských Novomešťanov

Po dvanástich rokoch chátrania, boja za obnovu budovy a vznik centra, kde by sa mohla stretávať celá komunita, sa Novomešťania konečne dočkali. Už čochvíľa im bude k dispozícii komunitné centrum na Ovručskej ulici.

29.01.2016 15:57
komunitne centrum, nove mesto Foto: ,
Komunitné centrum Ovručská v bratislavskom Novom Meste otvoria v horizonte mesiaca a pol.
debata (1)

Mária Gonglíková býva na Ovručskej ulici v bratislavskom Novom Meste už 52 rokov. V budove novozrekonštru­ovaného centra toho veľa prežila. „Učila som sa tu šiť a môj syn tu dokonca chodil na nemčinu,“ spomína si usmievavá dôchodkyňa. Jej kamarátka Alžbeta Paukeová býva na susednej Sibírskej o päť rokov kratšie. Spomína si, ako v bývalom kultúrnom stredisku navštevovala kurz prvej pomoci Červeného kríža. Konali sa tam však aj domové schôdze či tancovačky. Nečudo, že keď sa objavili prvé náznaky, že by sa budova mohla nadobro dostať do rúk súkromného vlastníka a na jej ďalší osud by už Novomešťania nemali vplyv, rozhodli sa konať.

Koncom roka 2010 skupina obyvateľov zorganizovala petíciu za obnovu chátrajúcej budovy bývalého osvetového strediska na Ovručskej ulici a vznik komunitného centra v jej priestoroch. Zároveň zbierali konkrétne podnety, aké aktivity by mladí aj starí v novom komunitnom centre privítali.

Alžbeta Paukeová (prvá zľava) a Mária... Foto: Viera Hebertová, Pravda
komunitne centrum, nove mesto Alžbeta Paukeová (prvá zľava) a Mária Gonglíková (druhá zľava) s priateľkami v budove novozrekonštruovaného komunitného centra na Ovručskej ulici.
Centrum je určené pre celú komunitu, seniorov,... Foto: Viera Hebertová, Pravda
komunitne centrum, nove mesto Centrum je určené pre celú komunitu, seniorov, mamičky s deťmi, tínedžerov, vítaní sú jednoducho všetci.

„Nové Mesto iniciatívu obyvateľov uvítalo. Zrekonštruovalo priestory, bude platiť za energie a poskytne koordinátora centra. Jediné, o čo sa nebude starať, je program. Ten si musia vytvoriť Novomešťania sami,“ povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že centrum je určené pre celú komunitu, nie len pre seniorov či mamičky s deťmi. Vítaní sú všetci.

„Táto komunita je jedinečná vo svojej súdržnosti. Výborne spolu vychádzajú seniori a mladí s malými deťmi,“ povedala Daša Effenbergerová, vedúca útvaru štrukturálnych fondov a verejného obstarávania miestneho úradu. „Sedávali v parku a kreslili si spolu, potom na plot vešali obrázky. Teraz sa táto aktivita môže presunúť do týchto priestorov,“ dodala s tým, že jedni sú pre druhých nenahraditeľní. Mladí ľudia majú často rodičov v inom kúte Slovenska a starí ľudia zase svoje deti rozlezené po svete.

V centre je k dispozícii video projektor,... Foto: Viera Hebertová, Pravda
komunitne centrum, nove mesto V centre je k dispozícii video projektor, interaktívna tabuľa aj kuchynka.
Fotodokumentácia rekonštrukcie komunitného centra. Foto: Viera Hebertová, Pravda
komunitne centrum, nove mesto Fotodokumentácia rekonštrukcie komunitného centra.

Na začiatok by malo byť centrum otvorené od 08.00 hodiny ráno do 16.00 popoludnia. V utorky dlhšie a v piatky kratšie. Jeho koordinátorka Mária Žiaková pripustila, že tzv. otváracie hodiny budú závisieť aj od požiadaviek obyvateľov. „Budeme tu s kolegyňou dve a ak bude záujem, tak sa, samozrejme, budeme vedieť dohodnúť,“ dodala Žiaková. V centre je k dispozícii videoprojektor, interaktívna tabuľa aj kuchynka, kde si môžu návštevníci uvariť čaj či kávu a pri domácich koláčoch, ak si nejaké prinesú, si odovzdať skúsenosti a poklebetiť.

Projekt realizovalo Nové Mesto prostredníctvom operačného programu Bratislavský kraj. Až 95% peňazí išlo z Európskej únie a štátneho rozpočtu a 5% prispela mestská časť. Rekonštrukcia napokon trvala štyri mesiace a stála 220-tisíc eur. Už v horizonte mesiaca a pol komunitné centrum po dvanástich rokoch chátrania opäť slávnostne otvoria. V pláne je aj úprava okolia centra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Nové Mesto #komunitné centrum