Herniam sa nepáči, že sú v karloveskom referende

Asociácii herného priemyslu sa nepáči, že v dvoch bodoch referenda bratislavskej mestskej časti Karlova Ves je otázka o hazarde v Bratislave.

29.01.2016 16:11
hrací automat Foto:
Symboly ovocia na automatoch sú pozostatkom z čias, keď z nich namiesto mincí vypadávali ovocné žuvačky. Ilustračná snímka.
debata (1)

„Starostka Karlovej Vsi a miestni poslanci v prípade referenda postupovali nezákonne. Mestská časť totiž podľa zákona o obecnom zriadení nemôže vyhlásiť referendum, ak daná otázka nespadá do rozhodovacej právomoci obce. Karlova Ves nemá kompetenciu obmedzovať alebo zakázať hazardné hry na svojom území,“ pripomína hovorca Asociácií herného priemyslu Juraj Danielis.

Odhlasovanie a uskutočnenie tohto referenda považuje asociácia za plytvanie verejnými financiami. „Z nášho pohľadu ide o čisto politickú agendu pani starostky Dany Čahojovej, ktorá nesleduje verejný záujem, keďže výsledky tohto referenda nemôžu mať žiadny význam ani vplyv na ďalší chod mestskej časti,“ pokračuje Danielis s tým, že prevádzkovatelia herní aktuálne pripravujú voči karloveskému referendu právne kroky a obrátia sa na príslušnú prokuratúru.

Asociáciu zábavy a hier a Asociáciu prevádzkovateľov videohier prekvapuje najmä to, že doteraz nezaznamenali ani jeden podnet či sťažnosť na prevádzky s výhernými prístrojmi a videohrami. „Dokonca neregistrujeme ani narúšanie verejného poriadku v súvislosti s naším podnikaním,“ spomenul Danielis.

Starostka nesúhlasí

Starostka bratislavskej Karlovej Vsi s tvrdením Asociácie herného priemyslu zásadne nesúhlasí. „Zákon Národnej rady SR o hlavnom meste dáva mestským častiam kompetenciu vyhlásiť referendum o všetkých dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú rozvoja, postavenia a života v mestskej časti. Poslanci našej mestskej časti po starostlivých úvahách rozhodli slobodne a bez nátlaku o tom, ktoré otázky považujú za dôležité. Vybrali oblasť organizácie parkovania a pôsobenia prevádzok hazardných hier na území mestskej časti Bratislava – Karlova Ves,“ tvrdí starostka.

„Od začiatku nášho pôsobenia sa stretávame s podnetmi od obyvateľov, ktorí očakávajú, že ich budeme riešiť. Vedieme niekoľko správnych konaní proti takémuto typu prevádzok,“ hovorí Čahojová s tým, že termín konania akýchkoľvek volieb považuje mestská časť za vhodnú príležitosť na to, aby sa obyvateľov spýtala na dôležité otázky. „Názor obyvateľov nás zaujíma počas celého volebného obdobia,“ ukončila Dana Čahojová.

Bratislavská mestská časť Karlova Ves vyhlásila miestne referendum na sobotu 5. marca, spoja ho s marcovými parlamentnými voľbami. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci na mimoriadnom zasadnutí karloveského zastupiteľstva. Samospráva sa bude obyvateľov pýtať na dve otázky. Týkať sa budú rezidenčného parkovania v mestskej časti a ľudia budú odpovedať aj na to, či súhlasia so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves.

Petícii proti hazardu chýbajú podpisy

Petíciu proti hazardu v Bratislave svojím podpisom zatiaľ podporilo takmer 35-tisíc ľudí a zbieranie podpisov ďalej pokračuje. Iniciátorom petície proti hazardu je starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva. Na to, aby bola petícia úspešná, však samosprávy potrebujú vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov.

Podstatou spisovanej petície proti hazardu je žiadosť Bratislavčanov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa zakážu hazardné hry na území Bratislavy. Smeruje tiež k tomu, aby sa otvorili rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi.

V súčasnosti je to totiž tak, že hlavné mesto udelí individuálnu licenciu tomu žiadateľovi, ktorý predloží úplnú žiadosť o jej udelenie a preukáže, že splnil podmienky stanovené zákonom. Licencie sú vydávané na jeden rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #referendum #Karlova Ves #petícia proti hazardu