Vybuchla v Piešťanoch amatérska pyrotechnika?

Obyvateľov Piešťan vyľakalo v poslednom čase viacero výbuchov. Tri spred viac ako týždňa poškodili pizzeriu, bytovku a auto. Podľa predbežných zistení polície ich spôsobil ohňostrojový prostriedok.

02.02.2016 15:00
auto, trhavina, pyrotechnika, podomácky... Foto:
Zničený interiér auta po výbuchu neznámej trhaviny.
debata (1)

Predajca pyrotechniky hovorí, že spôsobené poškodenia môžu naznačovať aj na podomácky vyrobenú pyrotechniku.

V nedeľu 24. januára nadránom niekto hodil výbušninu do reštaurácie Pivnica Habanero na Lúčnej ulici, ktorá je súčasťou rodinného domu. V pondelok v noci na 25. januára prebudil výbuch obyvateľov bytovky na Schererovej ulici na Sídlisku Adama Trajana. Poškodené boli až tri poschodia. Krátko nato sa ozvala ďalšia explózia, ktorá zničila auto na Ulici Andreja Hlinku.

Zábery poškodených priestorov a auta si pozrel predajca zábavnej pyrotechniky Michal Jurčišin z Ekopyro.sk. „Z toho, čo som videl, usudzujem, že išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o podomácky vyrobenú pyrotechniku. Auto malo zdeformované vonkajšie plechy aj kufor. Také niečo podľa mňa nedokáže urobiť ani guľová bomba,“ hovorí Jurčišin. Nemá na to dostatočnú pyrotechnickú zložku, teda zmes chemikálií, vďaka čomu má pyrotechnika zvukový či svetelný efekt. Podľa Jurčišina by ešte mohlo ísť o pyrotechniku, ktorá sa na Slovensku ani nedá zohnať. Zábavná pyrotechnika sa delí podľa nebezpečnosti do štyroch kategórií. Prvé tri sú voľnopredajné. Štvrtá, najvyššia trieda, do ktorej patrí guľová bomba, je v rámci zábavnej pyrotechniky najnebezpečnejšia. Dá sa kúpiť len s preukazom odpaľovača. „Od septembra sa takýto predaj kontroluje oveľa prísnejšie,“ približuje Jurčišin.

V prvých dvoch prípadoch polícia začala stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia a v prípade reštaurácie aj pre prečin porušovania domovej slobody. Výbuch auta vyšetruje ako poškodzovanie cudzej veci. „Všetky incidenty sa zaobišli bez zranenia a podľa predbežných zistení bol na mieste použitý ohňostrojový prostriedok,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Otázku, či posledné tri prípady spolu súvisia, nekomentovala. Polícia naďalej vedie vyšetrovanie po operatívnej a procesnej línii. „V týchto prípadoch polícia zatiaľ neobvinila konkrétnu osobu,“ dodala druhá trnavská krajská hovorkyňa Mária Linkešová. K podozrivým sa nevyjadrila.

Výbuchy z nedávnych dní nie sú v Piešťanoch jediné. V polovici januára polícia riešila výbuch plastového kontajnera na sídlisku Juh. Obyvatelia sídliska hovoria o dvoch explóziách. „Výbuch a poškodenie odpadkovej nádoby zapríčinila pravdepodobne zábavná pyrotechnika. Piešťanskí policajti vyšetrujú udalosť ako priestupok proti majetku,“ dodala Kredatusová. Plastový kontajner dokáže bez problémov roztrhať podľa Jurčišina aj voľnopredajná pyrotechnika.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #pyrotechnika