Nesrovnal opäť pripúšťa cestovanie zadarmo pre hendikepovaných

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal chce opäť otvoriť tému cestovania zadarmo pre osoby s preukazom Ťažko zdravotne postihnutého (ŤZP).

02.02.2016 15:40
Nesrovnal, Urban Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (vpravo) a generálny riaditeľ Dopravného podniku Milan Urban počas brífingu k téme riešenia zľavneného cestovanie v mestskej hromadnej doprave v Bratislave.
debata (9)

Magistrát po niekoľkých mesiacoch vyhodnotil údaje zo skúšobnej prevádzky Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) počas novembra a decembra minulého roka a tiež predbežné údaje z januára. Tie podľa primátora potvrdili predpoklad, že mesto Bratislava nehospodárne vynakladalo prostriedky a vykrývalo straty za neexistujúcich cestujúcich.

„Ukázalo sa, že necestuje 17-tisíc ľudí s preukazmi ŤZP, tak ako sú registrovaní na ministerstve, ale približne 12-tisíc, možno ešte menej. Vo finančnom vyjadrení to znamená, že mesto nebude vykrývať stratu vo výške 1,8 milióna ako doteraz, ale približne 1,2 milióna. Rozdiel 600-tisíc eur, ak sa potvrdí, je skutočne významný,“ uviedol Nesrovnal.

Otvoril sa tak opäť priestor na poskytnutie 100% zľavy z cestovného pre ľudí s preukazom ŤZP a ich sprievod. Poslancom však konkrétny návrh aj s postupom ako ho realizovať, predloží až na marcovom zastupiteľstve, keď budú k dispozícii údaje aj z januára.

„My sme viazaní pravidlami systému BID s tým, že cenový výmer nám vydáva mestské zastupiteľstvo a sme pripravení tieto zmeny implementovať v prospech občanov tak rýchlo, ako dostaneme patričné schválenie od nášho zadávateľa,“ uviedol generálny riaditeľ Dopravného podniku Milan Urban.

Primátor Bratislavy tému otvoril krátko po tom, ako spotrebiteľské združenie Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát podalo na dopravcov, ktorí tvoria súčasť BID, teda Dopravný podnik Bratislava, Železničná spoločnosť a Slovak Lines, žalobu. Jej predmetom sú tzv. SeniorPasy, ktoré inštitút považuje za šikanovanie dôchodcov. Na preukázanie veku seniora nad 70 rokov a teda nárok na bezplatnú prepravu by podľa nich mal stačiť občiansky preukaz.

Nesrovnal však naopak tvrdí, že v cestovaní urobil poriadok. „Mesto je viazané zákonom a ten hovorí, že každý cestujúci musí mať svoj lístok. Na železnici si ho kupuje pred každou jazdou. My sme seniorom ponúkli možnosť si lístok, kartu zakúpiť raz do roka a nie pred každou jazdou ako na železnici,“ uviedol Nesrovnal s tým, že mesto plánuje vyriešiť aj tento problém. „To riešenie bude v softwérovej oblasti, v elektronizácii, ale nechcem predbiehať a oznámime to včas,“ dodal. Podľa primátora hromadnou dopravou v systéme BID na území Bratislavy cestuje približne 23-tisíc seniorov nad 70 rokov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ŤZP #BID