Šafárenie v Púchove vyšetruje polícia

Nezodpovedné šafárenie s verejnými finančnými prostriedkami zistil Najvyšší kontrolný úrad v dvoch mestských podnikoch v Púchove. Jedno trestné stíhanie sa už začalo, ďalšie budú pravdepodobne nasledovať.

04.02.2016 14:00
Najvyšší kontrolný úrad Foto: ,
Najvyšší kontrolný úrad zistil nezodpovedné šafárenie s verejnými finančnými prostriedkami v dvoch mestských podnikoch v Púchove.
debata (5)

Pre kontrolu sa NKÚ rozhodol aj na základe podnetov od občanov Púchova. Zameral sa na hospodárenie s financiami a nakladanie s verejným majetkom v Mestskom športovom klube a v Mestskom bytovom podniku. „Kontrolóri preverili obdobie v rokoch 2012 až 2014 a odhalili významné pochybenia v oboch subjektoch. V jednom prípade bolo podané trestné oznámenie,“ informovala Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu.

V Mestskom športovom klube, ktorého jediným spoločníkom so stopercentnou majetkovou účasťou je mesto Púchov, NKÚ zistil nedostatky vo viacerých oblastiach. Klub vykázal v roku 2014 stratu viac ako 46-tisíc eur, no napriek tomu vyplatil konateľke a viacerým zamestnancom odmeny v celkovej výške 26¤500 eur. Konateľka spoločnosti bola vo všetkých troch kontrolovaných rokoch súčasne aj riaditeľkou a ekonómkou spoločnosti, pričom z pracovného pomeru mala priznané a vyplatené mzdy.

Ako riaditeľka spoločnosti dostala v druhom polroku 2013 odmenu tisíc eur, ako konateľka dostávala mesačnú odmenu 664 eur a polročné odmeny 5-tisíc eur. Okrem toho dostala aj mimoriadnu odmenu 1¤500 eur, ktorú jej priznal vtedajší primátor mesta. Zlé hospodárenie kontrolóri zistili aj pri uzatváraní podnájomných zmlúv. Pri dvoch podnájomných zmluvách vypočítali, že spoločnosť mohla za prenájom priestorov získať o 155-tisíc eur viac. Konateľka už v spoločnosti nepracuje.

„Konateľku MŠK sme odvolali pre pochybenie, cez výberové konanie sme vybrali nového konateľa. Ten prvýkrát v histórii vrátil mestu dotáciu 100 000 eur a dokázal, že s peniazmi daňových poplatníkov sa dá narábať hospodárnejšie,“ povedal Rastislav Henek, súčasný primátor Púchova.

Marián Michalec, ktorý bol púchovským primátorom v období, ktoré si zobrali na mušku kontrolóri NKÚ, sa k prípadu nechcel vyjadriť s odôvodnením, že zatiaľ nie je oboznámený s výsledkami kontroly. O vyjadrenie sme chceli požiadať aj bývalú konateľku Mestského športového klubu, tá však mobil nedvíhala. Prípad má už na stole policajný vyšetrovateľ. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov,“ uviedol Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne.

Trestné oznámenie podalo nové vedenie športového klubu. Súčasný primátor pripustil, že ďalšie trestné oznámenie môže nasledovať aj v súvislosti s kontrolou v Mestskom bytovom podniku. Túto možnosť dokonca zvažuje aj samotný Najvyšší kontrolný úrad, ak sa potvrdí podozrenie zo spáchania trestného činu.

Mestský bytový podnik mal ku koncu roka 2014 základné imanie v hodnote vyše 1,8 milióna eur, na ktorom sa mesto podieľalo 99,89 percenta. Zvyšok, teda 0,11 percenta, mali dvaja spoločníci, fyzické osoby. Podiel na zisku a hlasovacích právach bol však v pomere 80 percent pre mesto a po 10 percent pre každého spoločníka, teda výrazne v neprospech mesta. „Mojou povinnosťou teraz je, aby som na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva informoval poslancov o protokoloch kontroly NKÚ. O detailoch by som nechcel hovoriť, kým so závermi neoboznámim poslancov,“ dodal Rastislav Henek.

Túto povinnosť uložil púchovskému primátorovi predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. Poslanci prerokujú protokoly z kontroly a budú môcť reagovať na vážne zistenia kontrolórov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #šafárenie #Púchov #trestné stíhanie