V Oravskej Lesnej chýba detský lekár

Štyri mesiace je Oravská Lesná bez detského lekára. Získať lekára je problém, aj napriek tomu, že predošlá pediatrička, ktorá náhle zomrela, mala obvod 1300 detí a obec novému lekárovi ponúka aj byt.

05.02.2016 16:00
starosta, oravská lesná Foto: ,
Starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš pred zatvorenou detskou ambulanciou.
debata (23)

Župa zatiaľ prerozdelila malých pacientov do ambulancií v okolí. Rodičia tak musia s deťmi cestovať 12 kilometrov do Zákamenného alebo do 30 kilometrov vzdialeného Námestova.

Dochádzanie pre mamičky s malými deťmi je náročné najmä z časového hľadiska. „Musíme chodiť do Námestova. Vzhľadom na to, že mám malé deti, je to zložitejšie, lebo nechodím k lekárovi len vtedy, keď sú choré, ale hlavne na preventívne prehliadky, čo je dosť často,“ hovorí mamička trojročného dievčatka a päťmesačného chlapčeka Helena Opartyová. Matky malých detí dúfajú, že sa detský lekár pre obec, ktorá má 3350 obyvateľov, nájde. „V takejto veľkej dedine detský lekár určite chýba. Ako učiteľka v škôlke sa stretávam s rodičmi, každý deň sa pýtajú, či nevieme niečo nové, či bude nejaký lekár, alebo nebude. Je to komplikovanejšie bez neho,“ hovorí Martina Brišová, ktorá učí v miestnej materskej škole.

Chýbajúceho pediatra rieši obec aj žilinská župa, ktorá určuje obvody pre všeobecných lekárov. Zatiaľ však stále visí na dverách detskej ambulancie len oznam, že pacienti sú podľa abecedy dočasne prerozdelení k náhradným lekárom a ďalej sa snažia získať pediatra pre Oravskú Lesnú. Lekára sa od októbra zatiaľ nedarí zohnať napriek tomu, že obec ponúka aj benefity.

„Vieme zabezpečiť byt pre lekára alebo lekárku. Nájomné priestory budú od 1. mája k dispozícii bez akejkoľvek viazanosti na predchádzajúcu spoločnosť,“ hovorí starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš. Zdravotné stredisko, kde je detská ambulancia, bolo rekonštruované. „Obvod, ktorý tu bol vytvorený, bol 1¤300 detí. Naša obec má ročný prírastok 56 detí a našu škôlku navštevuje 109 detí. Detského lekára nevyhnutne potrebujeme. Dúfame, že čím skôr sa podarí tento stav vyriešiť, pretože trpia mamičky a ich deti, pre ktoré je dochádzanie veľmi náročné,“ dodáva starosta.

Problém sa netýka len Oravskej Lesnej, všeobecných lekárov je málo aj v iných regiónoch. Najmä menšie obce nepatria pre mladších lekárov k atraktívnym obvodom. „V Žilinskom kraji máme 60 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a dospelých, ktorí sú vo veku nad 50 rokov, a preto môže v horizonte 10 rokov vzniknúť situácia, že nebude dostatok týchto lekárov. V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva sa však podieľame na príprave budúcich lekárov v týchto odboroch v rámci rezidentského programu,“ skonštatovala Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kra­ja.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská Lesná #detský lekár