Prístrešok pri bratislavskej stanici opravili za 36-tisíc eur

Drevený prístrešok vedúci k Hlavnej stanici Bratislava je už opravený a opäť sa pod ním dá prechádzať. Hlavné mesto táto oprava stále 36-tisíc eur. Samospráva nechala opraviť drevené nosné prvky konštrukcie prístrešku, nosné stĺpy očistili od plagátov a natreli novým náterom, opravená je aj podlaha. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

05.02.2016 18:14
debata (5)

Prvé práce na oprave dreveného prístrešku, ktorý vedie od Šancovej ulice k zastávkam MHD pri hlavnej stanici, sa začali už na jeseň minulého roka. Vtedy pracovníci začali prístrešok čistiť. Mesto však zistilo, že zlý stav prístrešku si vyžaduje rekonštrukciu. Pri upratovaní prístrešku zaplnili pracovníci dva deväťkubíkové kontajnery. Rekonštrukciu si vyžadovala aj prehnitá drevená konštrukcia, pretože prístrešok už nebol pre chodcov bezpečný, informuje Skokanová.

Oprava prístrešku bola súčasťou revitalizácie priestoru pri bratislavskej hlavnej stanici, ktorú mesto uskutočnilo ešte v roku 2015. Počas leta tu upravovali chodníky, vybudovali bezbariérový prechod k hlavnej stanici, zúžili stredové parkovisko, vybudovali nové dopravné značenie, namaľovali zábradlia a opravili lavičky. Na skrášlenie priestoru pred hlavnou stanicou mesto vtedy vyčlenilo 220-tisíc eur.

Investor nekoná

Veľkú rekonštrukciu v predstaničnom priestore už roky plánuje spoločnosť Transprojekt, no dodnes s prácami nezačala. Projekt má byť pritom podľa Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve uzavretej v roku 2010 hotový do konca tohto roka. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal v minulosti síce uvažoval nad vypovedaním zmluvy s investorom, no potom zmenil rétoriku a rozhodol sa počkať do vypršania zmluvy. Tá vyprší, ak investor do konca roka 2016 neuskutoční sľúbené investície.

Spoločnosť Transprojekt opakovane tvrdila, že spusteniu prestavby okolia hlavnej stanice bráni len chýbajúci dodatok, ktorý chceli uzavrieť s mestom. Naposledy malo pritom návrh dodatku k zmluve na stole ešte bývalé vedenie mesta na čele s primátorom Milanom Ftáčnikom. V októbri 2014 ho neschválilo mestské zastupiteľstvo, vtedajším poslancom sa nepozdávalo, že investor si chce predĺžiť termín dokončenia projektu. Podľa zmluvy má na to čas do konca roka 2016, no v dodatku požadoval termín o rok posunúť. Mestské zastupiteľstvo v novom volebnom období sa zatiaľ žiadnym ďalším dodatkom nezaoberalo.

Investor by mal pri hlavnej stanici do konca roka 2016 vybudovať infraštruktúru, cesty a križovatky i podzemnú električkovú trať. Viaže ho k tomu Zmluva o budúcej kúpnej zmluve z roku 2010, ktorú podpísal ešte primátor Andrej Ďurkovský. V nej sa mesto zaviazalo investorovi predať pozemky s rozlohou približne 22-tisíc metrov štvorcových za 23,7 milióna eur. Prvú časť kúpnej ceny vo výške 365-tisíc eur investor zaplatil, zvyšných 23 miliónov predstavujú stavebné objekty a investície, ktoré má investor odovzdať do vlastníctva mesta.

Ak spoločnosť v dohodnutom termíne stavby nedokončí a neodovzdá mestu, zmluva sa ruší, navyše prvá časť kúpnej ceny ostane Bratislave ako pokuta za nesplnenie záväzku. Investor sa s mestom pokúšal dohodnúť na znení dodatku, v ňom žiadal posunúť termín ukončenia projektu o ďalší rok. Mesto však na návrhy investora nepristúpilo a na znení dodatku sa doteraz nedohodli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hlavná stanica #prístrešok