Sestry v Trnave o návrate do nemocnice nerokujú

Sestry a pôrodné asistentky, ktoré hromadne odišli z Fakultnej nemocnice (FN) v Trnave koncom januára, v pondelok neprišli rokovať o svojom návrate do práce.

08.02.2016 15:55
debata (7)
Vedenie je podľa hovorcu nemocnice Matúša Stračiaka na rokovanie pripravené, sestry zatiaľ neprišli, ani sa neohlásili.

Vedenie Fakultnej nemocnice v Trnave nesúhlasí s plošným a bezpodmienečným prijatím všetkých sestier, ktoré v rámci štrajku sestier a pôrodných asistentiek podali výpovede a momentálne už nie sú zamestnancami nemocnice. „Všetky uvoľnené pracovné pozície by podľa nášho názoru mali byť obsadzované podľa platných normatívov a podľa konkrétnych potrieb jednotlivých oddelení a kliník,“ uvádza sa vo vyhlásení vedenia Fakultnej nemocnice v Trnave, ktoré poskytol jej hovorca Matúš Stračiak.

V uplynulom období nemocnica prijala do pracovného pomeru nových zamestnancov, ktorí pracujú tak, aby bol pacient a chod nemocnice zabezpečený v plnom rozsahu. „Pri nových prijatiach do zamestnania budú vedenia kliník a oddelení a vedenie nemocnice postupovať v súlade so Zákonníkom práce a s ohľadom na kvality uchádzačov,“ uvádza nemocnica. Ak by prijala všetky odídené sestry, musela by novoprijatých zamestnancov prepustiť, čo si vedenie nevie predstaviť.

Z trnavskej nemocnice odišlo koncom januára 56 sestier, na uvoľnené miesta nastúpilo 16 nových. Ďalších deväť chce odísť na konci februára. O návrate do nemocnice neprišla v priebehu pondelňajšieho dopoludnia rokovať ani jedna sestra.

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová v piatok informovali, že sestry a pôrodné asistentky prijímajú návrh premiéra SR Roberta Fica a vracajú sa naspäť do nemocníc na svoje miesta. Zároveň požiadali premiéra, aby autoritou svojho úradu písomne garantoval všetkým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré k 5. februáru 2016 zostali vo výpovediach, pracovnú zmluvu na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska na pôvodnom oddelení, kde sestra pracovala a presným uvedením koeficientu mzdy vo výške od 0,96– až 1,16-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve podľa vzdelania sestier.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #zdravotné sestry #výpovede sestier