Bratislava dá na odstraňovanie grafitov 90-tisíc eur

Hlavné mesto Bratislava má tento rok na odstraňovanie grafitov pripravených 90-tisíc eur. Peniaze bude radnica postupne rozdeľovať medzi majiteľov budov, ktorí o príspevok požiadajú. Svoje žiadosti už môžu záujemcovia posielať hlavnému mestu.

08.02.2016 17:03
debata (3)

Každý žiadateľ môže dostať maximálne 3-tisíc eur, o jeho pridelení bude rozhodovať odborná komisia každý mesiac až do septembra alebo do vyčerpania vyčlenenej sumy.

Príspevok je určený pre firmy či organizácie, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a pre občanov s trvalým pobytom v Bratislave. Príspevok môžu využiť na odstránenie grafitov z fasád bytových i nebytových budov či na zakúpenie antigrafitového náteru. Podmienky na poskytnutie finančného príspevku i vzor žiadosti nájdu záujemcovia na internetovej stránke mesta.

Hlavné mesto sa pustilo aj do odstraňovania grafitov z fasád mestských budov či z verejných priestorov. Zakúpili si na to aj nový prístroj za vyše 7-tisíc eur. Prístroj pracuje tak, že pod tlakom rôznych hmôt, buď pomletých orechových škrupín alebo skla s rôznymi hrúbkami zŕn, sa čistia povrchy od nanesených farieb. Pomleté orechové škrupiny sa používajú na jemnejšie povrchy, odstrániť tak vedia farby napríklad z mramoru či skla. Sklo sa zase používa na pevnejšie povrchy, napríklad na čistenie kameňa. S novým prístrojom radnica plánuje zbaviť grafitov budovy základných umeleckých škôl, centier voľného času i ďalšie budovy v správe hlavného mesta.

V minulom roku hlavné mesto na odstraňovanie grafitov rozdelilo 85-tisíc eur. Príspevok dostalo 40 žiadateľov, uchádzali sa oň vlastníci bytov a domov, spoločenstvá vlastníkov bytov, ale aj školy, cirkvi, fyzické či právnické osoby. Peniaze putovali napríklad žiadateľom do Petržalky, Starého i Nového Mesta, Karlovej Vsi či do Ružinova.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #grafiti