V Žilinskom kraji obnovili vyše 200 kilometrov cyklotrás

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vynovil na viac ako 200 kilometroch cyklotrás maľovaným značením, osadil nové smerovníky a prvky cykloturistickej orientácie.

10.02.2016 13:23
debata

„V našom kraji máme viac ako 2 400 kilometrov značených cykloturistických trás a je pre nás dôležité ich udržiavať a zabezpečiť ich správne značenie. S podporou ministerstva dopravy sa nám podarilo obnoviť značenie Oravskej, Vrchárskej a Beskydskej cyklomagistrály a 18 kilometrov modrej turistickej trasy zo Sučian do Turčianskej Štiavničky,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Oravská cyklomagistrála obnovila značenie v dĺžke 73,5 km v úseku z Trstenej do Ružomberka, pričom sa časť trasy presunula na novootvorenú cyklotrasu Trstená – Suchá Hora – Nowy Targ. V plnej dĺžke 89,7 km obnovili maľované značenie Vrchárskej cyklomagistrály z obce Huty na horský hotel Kráľova studňa a 26 km Beskydskej cyklomagistrály z Oravskej Jasenice na hraničný priechod do Poľska v sedle Hliny. Generálna obnova cykloturistických trás priniesla viac ako 200 nových a obnovených smerovníkov, tabuliek a ďalšieho značenia.

Náklady projektu predstavujú 23-tisíc eur. „Aj vďaka tejto investícii môžu cyklisti bezpečne a spoľahlivo nasmerovať svojich dvojkolesových spoločníkov i k našim prírodným a kultúrnym pamiatkam. Dobre značené cyklotrasy sú základom. Preto budeme naďalej pokračovať v podobných projektoch a podporovať cestovný ruch aj prostredníctvom cyklistiky,“ doplnil Blanár.

Podľa jeho slov sa kraj v podpore športu počas leta zameria aj na cyklistiku. Nadšenci tohto športu sa môžu zapojiť napríklad do podujatia Župatour 2016, ktorú Žilinský samosprávny kraj organizuje v jednotlivých regiónoch kraja. Pôjde o päť pretekov, prvý je naplánovaný na 16. apríla v Turčianskych Tepliciach. Nasledovať budú Liptovská Lužná (18. 6.), Súľov (25. 6 .), Dolný Kubín (2. 7.) a Snežnica (17. 9.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #cyklotrasy #cyklomagistrála #Župatour