Vyše miliónová dotácia zvýši zamestnanosť v Kežmarskom okrese

Viac ako 1,2 milióna eur by malo pomôcť Kežmarskému okresu vytvoriť pracovné miesta predovšetkým pre mladých ľudí do 29 rokov. Miera nezamestnanosti sa v okrese pohybuje dlhodobo okolo 26 percent.

12.02.2016 16:51
Kežmarok, Deltrian Foto: ,
V Kežmarku majú problém obsadiť pracovné miesta, všetky ponuky sú totiž viazané na istý stupeň aspoň stredného odborného vzdelania.
debata (5)

„Máme 320 voľných pracovných miest, na ktoré máme 8 500 ľudí, z toho v disponibilite, teda tých, ktorí by mohli okamžite nastúpiť, je 7 480 a my napriek tomu nemôžeme tých 320 miest obsadiť,“ opísal situáciu v okrese Milan Gacík, vedúci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku (ÚPSVaR).

Väčšina nevyhovuje svojou profiláciou a viac ako polovica nemá ukončené ani základné či stredné vzdelanie, pričom všetky ponuky sa viažu na istý stupeň aspoň stredného odborného vzdelania. Vysoké percento tvoria aj ľudia nezamestnaní viac ako dvanásť mesiacov. Finančná injekcia, ktorú vyčlenilo ministerstvo práce, by mala čiastočne vyriešiť niektoré z problémov, na ktoré úrad naráža.

Okrem spomínanej sumy pomôže podľa Gacíka aj Akčný plán rozvoja okresu Kežmarok, návrh ktorého už vláda schválila. Ten predpokladá vytvorenie približne 2 000 nových pracovných miest v okrese do roku 2020.

„Injekcia tvorí dohromady sumu 44 miliónov eur, z toho sumou vo výške 40 miliónov eur by mali podporiť naše projekty v rámci operačných programov. Ďalšie dva milióny v rámci regionálneho príspevku by mali prísť do okresu už v tomto roku a zvyšok v roku 2019,“ uviedol. Tie budú súvisieť s naštartovaním logistických projektov, pôjde aj o centrum poradenstva a služieb zamestnanosti, tiež stredisko, ktoré by malo pomôcť všetkým záujemcom o prípravu žiadostí do operačných programov a podobne.

Prvé pracovné miesta by vďaka finančnej podpore mohli podľa Gacíka vzniknúť do pol roka v obecných podnikoch zameraných na podporu sociálnej ekonomiky. „Vybrali sme štyri obce a tri mestá, v ktorých by sme chceli tento projekt realizovať. Veľmi rýchlo sa spustí inkubačný program pre začínajúcich podnikateľov, rovnako je tu téma tréningových centier. Chceme zapojiť aj Slovenskú živnostenskú komoru a ďalšie zamestnanecké združenia, ktoré by s nami vstúpili do kontaktu,“ vysvetlil.

Pripomenul tiež ponuku štátneho podniku Hydromeliorácie, ktorý má záujem približne do polroka zamestnať 130 až 150 ľudí. Prečisťovať by mali kanály na poliach, ktoré sú zanesené. Riaditeľ ÚPSVaR hovoril aj o projektoch integrovaných centier školskej prípravy, ktorých by malo vzniknúť osem. „Je tam viacero vrstiev, je tam vzdelávacia časť, projektová časť aj zložka, ktorá sa dotýka najmä prípravy subjektov pre svojpomocnú výstavbu domov. To sa bude týkať predovšetkým ľudí v tých obciach, v ktorých máme silnú rómsku komunitu,“ zhrnul Gacík plánované aktivity na pomoc regiónu.

Špinavá práca mladých neláka, tvrdí Gacík

Ďalším problémom sú podľa Gacíka aj dohody o vykonaní práce, ktoré podľa jeho slov podnikateľom a zamestnávateľom vyhovujú, ale z hľadiska dlhodobej zamestnanosti vôbec nič neriešia.

V regióne chýba aj minimálne desať profesií, sú medzi nimi aj murári či tesári. „Chýbajú napríklad aj mliekari, hydinári, o mäsiarstve, o ako takom, ani nehovorím. Nie je možné, aby sme mali na úrade práce evidovaných 40 percent manažérov regionálneho rozvoja. Vedia o tom strašne málo, no honosne to znie, tak ich rodičia na tento odbor hlásia,“ uviedol.

Pripomenul tiež chýbajúcich chovateľov oviec. „Napríklad na Zamagurí máme 9,5 tisíca oviec, ale chodia ich chovať ľudia z Poľska, pritom máme odbor chovateľ oviec alebo veterinu na Strednej odbornej škole na ulici Kušnierska brána, ale nie je o tento odbor záujem,“ skonštatoval Gacík.

Problém však vidí nielen v ponuke, ale aj v mladých ľuďoch a rodičoch, ktorí ich usmerňujú. „Hovoria mu, nechoď tam, to je špinavá práca, neperspektívna a podobne,“ dodal. Podľa jeho slov musí vzniknúť dobrá vôľa zo všetkých strán, aby mladý človek vedel, že sa do toho oplatí ísť a že ho tam čaká istá práca, ktorá má zmysel. Riaditeľ ÚPSVaR vysvetlil, že v rámci projektov zameraných na podporu sociálnej ekonomiky vytvoria v okrese vzdelávací program, ktorý bude súvisieť s príslušnými profesiami, uplatniteľnými v rámci miest a obcí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #kežmarok #odborné vzdelávanie