Bratislava je plná schátraných miest, Filiálka je vraj najhoršia

Chodíme okolo tých miest denne, no oko už akosi privyklo a tie schátrané lokality, prázdne miesta na mape, sme prestali vnímať. Bratislavčania v ankete vybrali najviac zanedbaný priestor. Cieľom však nebolo ukázať prstom na najhnusnejšie miesto hlavného mesta, ale otvoriť jeho obyvateľom oči.

14.02.2016 10:00
debata (25)
Filiálka medzi Trnavským a Račianskym mýtom v... Foto: Viera Hebertová, Pravda
filialka Filiálka medzi Trnavským a Račianskym mýtom v širšom centre Bratislavy.

Do ankety iniciatívy Bratislava – mesto, kde chcem žiť sa prostredníctvom sociálnej siete v januári zapojilo približne 1 200 ľudí. Schátrané lokality, brownfieldy, vyberali autori viac-menej intuitívne a konzultovali ich s architektmi. Mali sa nachádzať v širšom centre mesta a zaberať väčšiu plochu. „Brownfield je opak greenfieldu preto by to nemala byť len jedna budova,“ vysvetľuje iniciátorka ankety Zuzana Duchová. Napokon vybrali päť najschátranejších miest hlavného mesta, zostavili anketu a ľudia zahlasovali takto.

Filiálku pri Trnavskom mýte označili... Foto: Viera Hebertová, Pravda
filialka Filiálku pri Trnavskom mýte označili Bratislavčania za najzanedbanejší nevyužitý priestor.

Filiálka ako najviac zanedbaná lokalita hlavného mesta vyhrala. Autorov výsledok neprekvapil, keďže je na frekventovanom mieste a denne okolo prejde niekoľko stoviek ľudí. Podľa architekta Petra Žalmana dostala najhoršiu známku tiež preto, že symbolizuje skepsu ľudí, ktorí dlho verili, že v priestore vznikne nová stanica pre rýchly vlak z Európy. „A čo je tam dnes? Už sú dva roky od opustenia idey vlaku z Viedne do bratislavskej Filiálky a nič sa nedeje. Ani mesto, ani štát to vôbec nezaujíma," dodáva.

Na druhom mieste v ankete skončila plocha medzi bývalým kúpaliskom Lido a Einsteinovou ulicou. Ide o zanedbané územie hneď vedľa frekventovaného nákupného centa Aupark či obľúbeného Sadu Janka Kráľa, ktoré podľa autorov 20 rokov stojí ladom. „Reálne však predstavuje ďalší vchod do mesta po diaľnici, vstupnú bránu, ktorá vás víta kopou starých paliet a stavebného materiálu,“ dodáva Zuzana Duchová.

Plocha medzi bývalým kúpaliskom Lido a... Foto: Iniciatíva Bratislava – mesto, kde chcem žiť
Lido Plocha medzi bývalým kúpaliskom Lido a Einsteinovou ulicou v bratislavskej Petržalke.

Landererova s ďalším priemyselným objektom, teplárňou od známeho architekta Dušana Jurkoviča, obsadila tretiu priečku najzanedbanejších lokalít. Podľa autorov je to typický brownfield. Napriek tomu, že sa budovu napokon podarilo vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku, naďalej chátra. Okolo vyrastajú nové stavby a tepláreň by mal investor zachovať a zrekonštruovať. O jej budúcom využití ešte nerozhodol. Tak uprostred bývalej priemyselnej štvrte stojí rokmi nevyužité miesto, okolo ktorého denne chodia obyvatelia a časom ho prestávajú vnímať.

Národná kultúrna pamiatka tepláreň od... Foto: Viera Hebertová, Pravda
jurkovicova teplaren Národná kultúrna pamiatka tepláreň od architekta Dušana Jurkoviča.

Ľudia mohli zahlasovať aj za Zimný prístav, ktorý v ankete označili za štvrtý najviac zanedbaný nevyužitý priestor Bratislavy. Rozsiahly priemyselný areál mohol byť súčasťou dunajskej promenády už dávno. Namiesto toho iba pustne a navyše tvorí do očí bijúci kontrast s nábrežím pred obchodným centrom Eurovea. Ľudia radi trávia čas na brehu rieky, len v tomto prípade ide o nevyužitý potenciál jedinečného areálu.

Zimný prístav. Foto: Iniciatíva Bratislava – mesto, kde chcem žiť
Zimny pristav Zimný prístav.

Päticu brownfieldov uzatvoril Jaskový rad. Podľa autorov nemohol chýbať, keďže ide o dlhé roky nedoriešený priestor v blízkosti Hlavnej stanice. „Cestu lemujú ploty a neporiadok. Ide o prepojenie s večne nerealizovanými plánmi na tunel či rozšírenie,“ uviedli. Podľa Duchovej ide o večné provizórium, kus zeme nikoho uprostred mesta, ktoré sa mení a vyvíja. Len tam akoby zastal čas.

Jaskový rad. Foto: Iniciatíva Bratislava – mesto, kde chcem žiť
Jaskovy rad Jaskový rad.

Vychovávať vnímavých používateľov mesta

„Je zvykom, že ľudia nadávajú v krčme alebo anonymne na internetových fórach,“ hovorí Zuzana Duchová o tom, prečo vôbec anketa o najschátranejšej lokalite Bratislavy vznikla.

Nápad prišiel spontánne. Keď vlani odstránili plot spred parkoviska pri nákupnom centra na brehu Dunaja, uvidela prázdny, nevyužitý priestor, brownfield. Napísala blog o bývalej industriálnej časti mesta a ten ľudí zaujal. Vtedy si uvedomila, že je treba hovoriť aj o takýchto témach. Brownfield charakterizuje ako nevyužité opustené miesto, ktoré zaberá priestor novým živým projektom.

Odmieta slová o tom, že anketou chceli vzbudiť negatívne emócie. „Je to dilema, ktorú riešim, teda ako pomenovať veci, ktoré sú nepríjemné a pritom nebyť deštruktívny. Tá hranica je tenká,“ hovorí Duchová s tým, že ich cieľom nie je byť „hejtermi“, ale popisovať realitu a tá je niekedy nepríjemná.

„Svojimi projektami by som chcela vychovať vnímavých používateľov „userov“ mesta,“ dodáva.

Zuzana Duchová vyštudovala dejiny umenia a doktorát si urobila na fakulte architektúry. Život v meste a mesto v živote ju zaujímajú od školských čias, keď v rámci združenia Atrakt art ešte v roku 2004 spolu s priateľmi založili projekt Urbánna Re/Kreácia. Okrem práce, kde trávi štandardný čas za kancelárskym stolom, ten voľný venuje občiansko-kultúrnym aktivitám.

Aktuálne sa okrem iného venuje aj projektu Salónik. Do nevyužívaného prezidentského salónika na Hlavnej stanici pravidelne s kolegami prináša umenie. Napríklad aj koncert opernej speváčky.

„Prenajali sme krídlo a pod heslom ‚Každý priestor je taký kultúrny ako jeho užívatelia‘ sme donútili Bratislavčanov, aby na Hlavnú stanicu prišli vo večerných šatách,“ spomína Duchová s tým, že sa to môže zdať ako blbosť, ale ide o druh aktivizmu, ktorý má svoje miesto.

Na Hlavnej stanici ju fascinuje, že je to jedno z najnegatívnejšie vnímaných miest Bratislavy. Cieľom je vzbudiť záujem a dialóg kultivovanejším spôsobom ako nadávaním. „Je to vlastne tiež taký brownfield, miesto ktoré stratilo svoju pôvodnú hodnotu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #anketa #Filiálka