Bratislavu vyčistia za 13 miliónov, podľa aktivistov peniaze nie sú všetko

Bratislava investuje do úpravy a čistoty mesta tento rok rekordných 13 miliónov eur. Podľa primátora obyvatelia rozdiel naozaj pocítia. Podľa dobrovoľníkov, ktorí sa o čistotu v meste starajú priebežne, Bratislava hasí havarijné stavy a starostlivosti o mesto chýba koncepcia a systémovosť.

15.02.2016 16:00
debata (11)
zväčšiť Bratislava zrevitalizuje vyznačené lokality. Foto: Mapy Google, Magistrát hl. mesta SR Bratislavy
mapa Bratislava zrevitalizuje vyznačené lokality.

Bratislava investuje do úpravy verejných priestorov tento rok rekordnú sumu. Z mestského rozpočtu pôjde na doplnenie lavičiek, výsadbu stromov a kvetov či udržiavanie čistoty 11 miliónov. Od vlády dostalo hlavné mesto dotáciu vo výške 1,8 milióna eur. S prácami chce mesto začať už začiatkom marca a skončiť do júna. V júli sa začína predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie.

Pribudnúť by malo vyše 150 smetných košov, 80 nových lavičiek, státisíce eur pôjdu do výsadby novej zelene vo všetkých mestských častiach. Bratislavčania podľa primátora Iva Nesrovnala skutočne pocítia, že mesto investuje do čistoty.

„Jeden milión eur z dotácie vlády použijeme na aktivity súvisiace s upratovaním a čistením mesta ako zametanie mestských priestorov, kosenie, orezávanie, vysypanie košov tak, aby sme zvýšili periodicitu prác,“ uviedol Nesrovnal.

Z peňazí od vlády dá mesto 200-tisíc eur na boj proti graffiti. Plánuje vyčistiť Most SNP aj Trnavské mýto, ktoré primátor označil za jedno z najzanedbanejších verejných priestranstiev Bratislavy. „Je to peklo, keď sa tam prejdete a je to hanba, takže ho chceme kompletne vyčistiť a natrieť protináterom,“ povedal Nesrovnal.

„Do prázdnych štvorcov pri cestách vysadíme 100 stromov,“ uviedla vedúca oddelenia životného prostredia a mestskej zelene Katarína Prostejovská. Novinkou je 120 samozavla­žovacích kvetináčov, trvalky aj letničky. „Zakvitnuté mesto je to najkrajšie, čo môže byť,“ dodala Prostejovská. Často sa podľa jej slov stáva, že vandali novú výsadbu ukradnú. Obyvateľov preto vyzvala, aby neváhali kontaktovať políciu alebo magistrát, ak takéto konanie uvidia.

Mesto v rámci zvýšenia bezpečnosti tiež navýšilo rozpočet pre mestskú políciu. Cieľom je, aby ľudia mužov a ženy zákona v uliciach Bratislavy naozaj videli. Magistrát investuje aj do kamerových systémov a ich prepojenia.

Aktivisti do čistenia mesta investujú najmä čas

Matúš Čupka zo Zelenej hliadky, ktorá sa o čistotu v meste stará na dobrovoľníckej báze priebežne, víta kroky, ktoré plánuje magistrát. Na druhej strane ho mrzí, že k nim Bratislava pristupuje až teraz, keď bude predsedať Rade EÚ.

Upozorňuje na nesystémovosť takýchto riešení a pripomína podobnú finančnú injekciu do čistoty verejných priestorov pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji. „Som opatrný optimista. Aj pred piatimi rokmi sa investovali nemalé financie na skrášlenie mesta, aby sa tu cítili turisti príjemne, no neboli to koncepčné riešenia a dnes z nich nevidíme žiaden výsledok,“ hovorí Čupka.

Podľa aktivistu preto nejde iba o množstvo peňazí, ale najmä o efektívitu ich využitia. Ako príklad uvádza milióny eur na zimnú údržbu, pričom v Bratislave snežilo túto sezónu iba párkrát. Upozorňuje tiež na nedostatočnú priebežnú starostlivosť. „Otázna je udržateľnosť. Bude zaujímavé sledovať, či sa po navýšení financií naozaj zvýši aj čistota v meste a ako dlho vydrží,“ dodáva.

Problémom je podľa jeho slov nesystémovosť, keďže sa riešia najmä havarijné stavy. Na jednej strane je práve podfinancovanie hlavného mesta, na strane druhej chýba koncepcia. „Ak mesto nemá ideu, ako by malo vyzerať a fungovať, potom robí nesystémové kroky. Chýba diskusia s obyvateľmi aj odborníkmi,“ dodáva Čupka.

Ako najkritickejšie miesta v Bratislave vníma Trnavské mýto a Kamenné námestie. Podľa jeho slov by však oba citlivo vnímané priestory potrebovali celkovú revitalizáciu.

Priestory, ktoré mesto upraví

Výsadba drevín: Karadžičova, Košická, Legionárska, Mickiewiczova, Mlynské Nivy, Mudroňova, Mýtna, Nábrežie armádneho generála Ludvika Svobodu, Vajanského nábrežie, Námestie Fr. Liszta, Kamenné námestie, Odborárske námestie, Námestie 1.mája, Palisády, Prokopa Veľkého, Spojná, Šancová, Špitálska, Štefánikova, Štefanovičova, Vazovova, Záhradnícka, Žilinská

Parková úprava: Mostová ulica, Zámocké schody (opravia aj schody), parčík Krížna – Karadžičova, Spojná, parčík Žilinská, plocha pod Mostom SNP, Hradný vrch, Pamätník československej štátnosti, parčík na Dunajskej ulici, Patrónka, Kollárovo námestie

Mobilná zeleň: Kamenné námestie, Námestie SNP, Štúrova ulica, Hodžovo námestie

Nové lavičky: Poliklinika Ružinov, pod Novým mostom, Poliklinika Strečnianska, Odborárske námestie, Kollárovo námestie

Smetné koše: Staré Mesto podľa potreby

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #graffiti #čistota #smetné koše