Starosta Petržalky obišiel zákon, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Uzatvorenie zmluvy na prevádzku parkovacieho systému v bratislavskej mestskej časti Petržalka malo schváliť miestne zastupiteľstvo, tvrdí to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Ten robil kontrolu v mestskej časti na základe podnetov, ktoré úrad zaevidoval na jeseň minulého roka.

17.02.2016 16:34
petržalka kauza parkovanie Vladimír Bajan Foto: ,
Starosta Petržalky Vladimír Bajan pri presadzovaní novej parkovacej politiky v mestskej časti porušil podľa NKÚ zákon o obecnom zriadení.
debata (6)

Pri kontrole sa sústredili na správnosť postupu pri výbere dodávateľa na prevádzkovanie parkovacieho systému v Petržalke. Výber dodávateľa tohto systému sa uskutočnil prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže podľa Obchodného zákonníka, pre ktorý sa mestská časť rozhodla vzhľadom na predpokladanú hodnotu zákazky pod päť miliónov eur.

„Uzatvorenie zmluvy na prevádzku parkovacieho systému, z ktorej vyplýval záväzok vyplatiť sumu až do päť miliónov eur možno zaradiť do skupiny najdôležitejších právnych úkonov týkajúcich sa majetku mestskej časti. Kontrolóri sú toho názoru, že takýto právny úkon mal byť preto schválený miestnym zastupiteľstvom v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Neuplatnenie tohto ustanovenia zákona nie je možné zdôvodniť argumentáciou, že osobitnú povinnosť zabezpečiť schválenie koncesnej zmluvy miestnym zastupiteľstvom nezakotvujú ani zásady hospodárenia a nakladania s majetkom,“ tvrdí NKÚ v stanovisku.

Kontrolóri sa sústredili aj na výpočet celkovej ceny zákazky, pričom pracovali s dvoma alternatívami. „Celková hodnota zákazky síce predstavovala v prvej analýze sumu 4 961 250 eur a v druhej 4 978 701 eur, obidve však obsahovali matematické chyby vo výpočtoch a po prepočítaní sa sumy pohybovali vo výške nad päť miliónov eur. Kontrolóri konštatujú, že z prílohy k súťažným podkladom a z ustanovenia zmluvy vyplynul zámer stanoviť rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nedosiahol finančný limit podľa zákona o verejnom obstarávaní,“ doplnila hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Úrad nemal napokon čo kontrolovať, tvrdí Bajan

Starosta Petržalky Vladimír Bajan uvádza, že od zmluvy koncesionár odstúpil, takže nebolo žiadne plnenie, žiadne záväzky či povinnosti, takže je otázne, či NKÚ vôbec mal čo kontrolovať.

"Napokon aj to, že samospráve neodporučil žiadne opatrenia svedčí o tom, že išlo len o kontrolu bez podstaty a teda ani nie je čo naprávať. Chcem zdôrazniť, že kontrola NKÚ nekonštatovala neefektívne vynaloženie finančných prostriedkov ani zneužitie právomoci verejného činiteľa, úmysel a podobne, tak, ako to rozhodol už v decembri pred ukončením kontroly predseda NKÚ,” komentuje závery kontroly petržalský starosta.

Samospráva tvrdí, že NKÚ nespochybnil uskutočnenie verejnej obchodnej súťaže, ani stanovenie ceny parkovacej karty, ani podpísanie koncesionárskej zmluvy. Jediným záverom kontroly je podľa Bajana konštatovanie, že zmluva mala byť v zmysle zákona o obecnom zriadení predmetom schvaľovania miestnym zastupiteľstvom, čo je v danom kontexte len administratívnym úkonom, keďže podpis zmluvy vyplýva priamo zo zákona.

Za postup mestskej časti sa postavil aj zástupca starostu Ján Bučan. “O všetkom sme v zastupiteľstve vedeli a v konečnom dôsledku aj samotná koncesionárska zmluva bola bez konečného rozhodnutia miestneho zastupiteľstva nevykonateľná,” povedal. ”Horšie ako nekompetentnosť NKÚ môže byť potvrdenie indície, že celá kontrola bola nezákonná. Práve s takýmto podnetom sme sa obrátili na Generálnu prokuratúru,” ukončil Bajan.

Cezpoľní mali zaplatiť viac

Košická firma EEI, ktorá mala v bratislavskej mestskej časti Petržalka zabezpečiť nový systém parkovania, odstúpila od zmluvy. Urobila tak po tom, ako voči zákazke, ktorú vyhrali, ako aj voči samotnej spoločnosti začali niektorí petržalskí poslanci antikampaň.

Starosta s firmou EEI podpísal zmluvu v júni minulého roka. Spoločnosť EEI sa v zmluve zaviazala, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by po zavedení parkovacej politiky rezidenti platili 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke mali za ročnú parkovaciu kartu zaplatiť 800 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Petržalka #parkovanie #Vladimír Bajan