Po tragických nehodách sa v Žiline zamerali na chodcov

Malé deti školia na dopravných ihriskách, zájdu za seniormi, ale aj za ľuďmi, ktorí sa pohybujú v okolí ciest, aby vysvetľovali, aké dôležité sú reflexné prvky.

23.02.2016 12:34
Žilina, priechod, policajt Foto: ,
Žilinskí policajti názorne ukazujú stredoškolákom priamo na frekventovaných priechodoch, ako cez ne správne a bezpečne prechádzať.
debata (4)

Policajti hliadkujú večer pri frekventovaných priechodoch či názorne ukazujú stredoškolákom priamo na frekventovaných priechodoch, ako cez ne správne a bezpečne prechádzať. Aj takto zamerali preventívne akcie žilinskí policajti po minulom roku, keď na našich cestách zahynulo najviac chodcov za uplynulých päť rokov. Z osemdesiatky usmrtených chodcov bolo najviac v Žilinskom a Prešovskom kraji.

„Moju známu zrazilo auto, ktorého vodič išiel rýchlo a nestihol dobrzdiť, dlho bola v nemocnici. Bola to negatívna skúsenosť pre nás všetkých,“ hovorí Matúš Trubač. Bol jedným zo stredoškolákov, ktorým policajti vysvetľovali pravidlá bezpečnosti na cestách v rámci preventívnej akcie Priechody bez nehody.

Napríklad, že po priechode pre chodcov treba prechádzať po pravej strane, netreba sa tam zbytočne zdržiavať a predtým, ako naň chodec vstúpi, mal by sa presvedčiť, či je to bezpečné. „Tak aby aj vozidlo stihlo dobrzdiť, keď sú zle poveternostné podmienky či už mokro, šmykľavo,“ vysvetľoval stredoškolským študentom Pavol Mlacek z Okresného dopravného inšpektorátu v Žiline. Policajt mnohých chodcov prekvapil informáciou, že aj chodec môže za priestupok dostať pokutu. „Aj chodcovi môže byť na mieste uložená bloková pokuta do 50 eur, teda nielen vodičom, ale aj chodcom,“ hovoril dopravný policajt.

Policajti dúfajú, že zážitková forma preventívnej akcie priamo v teréne či na konkrétnych prípadoch, ktorú pre študentov zvolili, aby im podali základné pravidlá cestnej premávky, ich osloví. Zvlášť im vysvetľovali, že dôležitá je vzájomná ohľaduplnosť a opatrnosť tak zo strany vodičov, ako aj chodcov. „Ja som osobne nevedel, že mám dbať aj na tie autá, ktoré sa blížia k priechodu, či stihnú dobrzdiť. Tiež som bol viac-menej taký ten jemne bezohľadný chodec, čo vošiel na priechod a myslel si, že musia vodiči zastať,“ uviedol skúsenosť z policajného školenia študent Samuel Dvonč.

Vlani zahynulo v Žilinskom kraji 16 chodcov. Počet zrazených chodcov je alarmujúci aj v tomto roku, traja z nich zraneniam podľahli. „Pripisujeme to najmä nepozornosti či už vodičov, alebo aj chodcov, aj nedisciplinovanosť chodcov na niektorých frekventovaných cestách, kde nám prechádzajú mimo priechody pre chodcov bez reflexných prvkov,“ uviedol krajský policajný riaditeľ Ivan Špánik. Policajti spolu so žilinskou župou vypracovali mapu dvanástich najfrekventova­nejších priechodov pre chodcov, na ktorých došlo k zrážke s chodcami v krajskom meste Žilina. Takúto mapu chcú vytvoriť tiež pre všetky okresné mestá v kraji.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #priechody #chodci #vodiči