Hľadajú dobrovoľníkov na zber podpisov pod petíciu proti hazardu

Iniciatíva Zastavme hazard aj prostredníctvom svojej webovej stránky hľadá dobrovoľníkov, ktorí by dňa 5. marca pred budovami s volebnými miestnosťami zbierali podpisy pod petíciu na boj proti hazardu. Iniciatíva sa rozrástla do šiestich miest, ktoré sa inšpirovali Bratislavou. V mestách Galanta, Levoča, Nitra, Prešov a Ružomberok tak vznikli petičné výbory.

24.02.2016 15:44
hazard, aliancia Foto: ,
Iniciatíva Zastavme hazard hľadá na prvú marcovú sobotu dobrovoľníkov, ktorí budú zbierať podpisy na petície proti hazardu.
debata (25)

Na webových podstránkach iniciatívy sa uvádza potrebný počet dobrovoľníkov aj podpisov pod petíciu. Tou žiadajú, aby mestské zastupiteľstvo mohlo prijať všeobecne záväzné nariadenie o tom, že hazardné hry nie je možné prevádzkovať na území mesta. Zo šiestich zapojených miest však Levoča takúto podstránku nemá. A prekvapivo iba jediný Ružomberok má na podstránke aj petíciu samotnú.

V Bratislave by iniciatíva oficiálne potrebovala 800 až tisíc dobrovoľníkov. Práve na podporu pri zbere podpisov vznikol aj účet, na ktorý môžu ľudia prispieť. Účet nezaložili ako transparentný. „Niektorí ľudia, najmä v začiatkoch petície, mali obavy o svoju bezpečnosť v prípade, že by niekto videl, že poslali na účet možno nejakú väčšiu sumu,“ uviedol Michal Svetko zo Spoločenstva pri Dóme svätého Martina v Bratislave. Zatiaľ vyzbierali približne 3-tisíc eur, ktoré použijú na petičné hárky, tričká či stravu pre dobrovoľníkov.

V Bratislave navyše musia vytlačiť nové petičné hárky. Na tých pôvodných totiž figurujú starosta Ružinova Dušan Pekár a starosta Vajnôr Ján Mrva, ktorí kandidujú v marcových parlamentných voľbách. Podľa uznesenia Ústrednej volebnej komisie kandidát nesmie byť uvedený na petičnom hárku ako člen petičného výboru alebo osoba na zastupovanie v styku s orgánom verejnej moci. Zároveň nemôže ani sám zbierať podpisy. Volebné moratórium treba rešpektovať. Samotný zber podpisov pod petíciu v deň volieb však nie je porušením zákona.

Petíciu Bratislava proti hazardu spustil na konci mája minulého roka primátor Ivo Nesrovnal spolu so starostami mestských častí. Podporilo ich viacero združení a iniciatív. Podpisy zbierali na miestnych úradoch aj kultúrno-spoločenských akciách, no nepribúdali tak rýchlo, ako by chceli. Starosta Vajnôr Ján Mrva ešte v polovici októbra veril, že do konca roka sa im potrebný počet podpisov podarí vyzbierať. Už vtedy však vyhlásil, že podpisy budú zbierať, kým bude treba.

Koľko podpisov momentálne pod bratislavskou petíciou je, Peter Beňa z Aliancie za rodinu upresniť nevedel. „Presné číslo momentálne nemáme, no každý mesiac nám pribúda niekoľko tisíc podpisov, takže podľa odhadu asi 37 až 38-tisíc ich tam môže byť,“ uviedol. Na to, aby bola petícia úspešná, je však treba aspoň 106-tisíc podpisov.

Podľa zástupcov herného priemyslu je petícia spolitizovaná a prohibícia hazardu nemá význam. „Význam má rozumná regulácia a aj my sami sme si ju nastavili. Počty herní reálne klesajú, v Bratislave za rok ubudlo 23 prevádzok. My sme otvorení komunikácii so samosprávou, žiaľ, nás nikto neoslovil,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Slov-Matic Dominika Lukáčová.

Podľa jej slov aj na príklade Brna, ktorým sa Bratislava v boji proti hazardu inšpirovala, vidieť, že po zákaze, vznikli v meste stovky čiernych herní. Za riziko označila aj odklon hráčov na internet, kde nie je žiadna regulácia.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #herne #petícia proti hazardu