Pre vynovenú trať vyrúbu stromy pri zastávke Žilinská

Päticu stromov pri zastávke Žilinská na Štefanovičovej ulici v Bratislave budú musieť vyrúbať. Výrub stromov povolila bratislavská radnica, podľa ktorej to je podmienkou kolaudácie vlani modernizovanej električkovej trate. Stromy by mali vyrúbať v marci, za odstránené dreviny mesto v okolí vysadí nové.

27.02.2016 09:38
električka Foto: ,
Výrub piatich stromov pri zastávke Žilinská na Štefanovičovej ulici je podmienka kolaudácie zmodernizovanej električkovej trate v úseku Štefanovičová - Radlinského.
debata (2)

Električkovú trať od Štefanovičovej ulice po Radlinského mesto nechalo vlani zmodernizovať. Trať je zatiaľ v dočasnom užívaní, povolenie vyprší v júli tohto roka. „V tomto prípade je problémom päť stromov, ktoré stoja na zastávke. Chceli sme ich zachovať, ale ich vyrúbanie je podmienkou kolaudačného konania stavebného úradu Bratislavského samosprávneho kraja,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že stromy by podľa úradu bránili zastavovaniu dvoch električiek za sebou na tejto zastávke.

Za obeť tak padne pätica stromov, ktoré tu boli vysadené ešte v roku 1979 pri výstavbe pôvodnej trate. Spoločenskú hodnotu vyrúbaných drevín vypočítali na 5 198 eur. Hlavné mesto má povinnosť vyrúbané stromy nahradiť minimálne piatimi novými drevinami. „Nahradíme ich náhradnou výsadbou v tom istom priestore. Dva stromy pribudnú oproti v stromoradí a ďalšie tri budú vysadené pri chodníku pri ministerstve dopravy,“ priblížila Skokanová.

Aktivisti s výrubom nesúhlasia

S výrubom stromov na Štefanovičovej ulici však nesúhlasia občianski aktivisti, ktorí proti rozhodnutiu mesta vzniesli námietky. S výrubom štyroch stromov nesúhlasia vôbec. Na výrub posledného stromu, ktorý je ťažko poškodený, by aj pristúpili za podmienky, že bude nahradený novou výsadbou vo výške jeho spoločenskej hodnoty. Navrhovali tiež zmenu stavby tak, aby zastávka Žilinská v smere na Hlavnú stanicu Bratislava bola iba pre jednu električku, v takom prípade by stromy rastúce na tejto zastávke odstrániť nemuseli.

Mesto však pripomienkam aktivistov nevyhovelo. „Pripomienky prišli od troch subjektov a boli prerokované na špeciálnom stavebnom úrade i na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Vzhľadom na to, že iným spôsobom nemôžeme túto trať skolaudovať, cestný správny orgán rozhodol o výrube, tzn. pripomienky boli prerokované, ale nemôžu byť zapracované,“ odôvodňuje Skokanová.

Stromy by mali vyrúbať do konca marca

Stromy možno odstraňovať len v mimovegetačnom období, ktoré trvá od 30. septembra do 31. marca. Rozhodnutie o výrube stromov ešte nie je právoplatné, plynie totiž zákonná lehota, v rámci ktorej sa možno proti rozhodnutiu odvolať. Ak sa však stromy nepodarí vyrúbať do konca marca, mesto bude musieť s ich odstránením počkať zase až do októbra, keď sa opäť začne mimovegetačné obdobie.

To by mohlo prevádzku električkovej trate skomplikovať, povolenie na dočasné užívanie totiž platí len do konca júla tohto roka a ak sa dovtedy trať nepodarí skolaudovať, hrozí, že zmodernizovaný úsek sa bude musieť uzavrieť. „O tom je zatiaľ predčasné hovoriť. Výrub by sa mal ukončiť do konca marca a dočasné užívanie je zatiaľ povolené do konca júla. Máme čas na to, aby sme dokázali električkovú trať na hlavnú stanicu skolaudovať,“ dodala Skokanová.

Električka na Hlavnú stanicu

Električkovú trať v úseku Radlinského – Štefanovičová mesto modernizovalo vlani v lete. Oprava časti trate stála vyše štyri milióny eur a mesto na ňu získalo príspevok z eurofondov z Operačného programu Doprava 2007 – 2013. V úseku od ministerstva financií po Radlinského zrekonštruovali električkovú trať, opravili dve zastávky, cestnú svetelnú signalizáciu i časti dotknutých križovatiek.

Mesto nechalo vymeniť električkový zvršok, nainštalovali tu nové informačné tabule a pribudli aj nové prístrešky na zastávkach. Modernizácia časti trate nadviazala na opravu úseku trate od hlavnej stanice po ministerstvo financií, ktorú ešte v roku 2014 zabezpečil Dopravný podnik Bratislava spolu s firmou Transprojekt, ktorá má do konca tohto roka zrevitalizovať priestor okolo hlavnej stanice.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka #výrub #Žilinská