Banskobystrický knižný expres odštartoval týždeň pre čitateľov

Menej surfovať na internete a viac čítať knihy. Aj to je jeden z cieľov celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc s názvom Knižnice pre všetkých, ktoré od prvého do šiesteho marca organizujú Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Oficiálne otvorenie týždňa, ktorý bude patriť knihe, prebehlo dnes v Banskej Bystrici.

29.02.2016 15:15
2016-02-29 11.34.22 Foto: ,
Týmto transparentom vítali v Banskej Bystrici knižný expres, ktorý dorazil z Bratislavy.
debata (1)

Týždeň plný kníh odštartoval Knižný expres – špeciálny vozeň, ktorý z Bratislavy do Banskej Bystrice vypravila Železničná spoločnosť Slovensko. Do mesta pod Urpínom sa v ňom priviezli viacerí hostia, riaditelia knižníc a šéfovia knižných inštitúcií. Riaditeľka Spolku slovenských knihovníkov a knižníc Silvia Stasselová informovala, že Týždeň slovenských knižníc bude sprevádzať množstvo rozličných podujatí a aktivít, ktoré však budú pokračovať aj v priebehu celého marca – mesiaca knihy a vyvrcholia podujatím Noc s Andersenom 1. apríla. „Už teraz máme prihlásených 174 knižníc, ktoré sa chcú zapojiť do tejto akcie,“ konštatovala Stasselová.

Ambasádorom Týždňa slovenských knižní je už tretí rok po sebe herec činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič. Upozornil na dôležitosť čítania, čo žiaľ, najmä u mladých, je v súboji s internetom v deficite. Aj preto vyzval mladých, aby sa viac venovali čítaniu a návštevám knižníc. „Treba si uvedomiť, že do knižnice sa chodí skôr mlčať a pracovať mysľou. Rád by som verejnosť upozornil, že knižnica nie je len miestom, kde sa požičiavajú knihy, ale je to miesto s veľkým zdrojom poznania,“ zdôraznil Gallovič.

Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc je herec... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kniznice, knihy, Ján Gallovič Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc je herec Ján Gallovič.

Počas tohto týždňa sa slovenskí čitatelia môžu tešiť aj na to, že si ich kniha vyhľadá aj na ulici. V mnohých slovenských mestách budú v teréne tzv. knižné hliadky tvorené dobrovoľníkmi, ktoré budú rozdávať ľuďom knihy. Tie venovalo kníhkupectvo Martinus ako jeden z partnerov organizátorov podujatia. Druhým partnerom je Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá na trati Bratislava – Levice – Zvolen – Banská Bystrica bude mať vo vozňoch vlakov k dispozícii knihy. Ich čítaním počas jazdy si budú môcť cestujúci bezplatne spríjemňovať cestu.

Sériu rôznych podujatí pripravujú aj riaditelia knižníc v Banskej Bystrici. V Štátnej vedeckej knižnici to budú akcie ako Babylon jazykov či Dajte e-knihám zelenú. Verejná knižnica Mikuláša Kováča pôjde s knihami a rozprávkami do detskej fakultnej nemocnice s Batohom plným rozprávok, ale navštívia aj materské školy či zariadenia pre seniorov.

Program na knihy bohatého týždňa predstavili... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kniznice, knihy, Banska Bystrica Program na knihy bohatého týždňa predstavili predstaviteľky knižničných inštitúcií.

Rad podujatí s leitmotívom kniha bude aj na východnom Slovensku. Špecialitou v Prešovskom kraji budú knižné hliadky, ktoré budú vyhľadávať ľudí čítajúcich knihu na verejnom priestranstve. Každý, koho prichytia, bude odmenený tým, že získa bezplatné členské v knižnici na jeden rok. Zaujímavou bude výstava šlabikárov z celého sveta zberateľa Štefana Peteju, ktorá bude vo Svidníku.

Na juhu stredného Slovenska vo Fiľakove popri iných podujatiach venovaných knihe zaujme výstava s názvom Miniatúrne knihy, ktorá predstaví ich zberateľa Gejzu Szamosa z Fiľakova. Ten stihol zozbierať vyše päťsto miniatúrnych kníh s rôznou tematikou od kuchárskych po lexikóny. Výstava bude v Mestskej knižnici vo Fiľakove.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #knižnice