Začína sa revitalizácia bratislavskej promenády pri Dunaji

Opravené chodníky, zeleň, nové lavičky, odpadkové koše, osvetlenie či stojany na bicykle, aj to má do leta pribudnúť na promenáde pri Dunaji v Bratislave. Dnes sa totiž začína revitalizácia nábrežia v úseku od Riverparku po Most Lafranconi. Úsek zrevitalizuje spoločnosť Henbury Development, ktorá chce na mieste bývalého Parku kultúry a oddychu (PKO) postaviť svoj developerský projekt.

08.03.2016 15:07
debata

Revitalizácia časti nábrežia je súčasťou mimosúdnej dohody medzi mestom a investorom, ktorou urovnali svoje spory týkajúce sa PKO. O začatí revitalizácie nábrežia informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Súčasťou obnovy dunajského nábrežia je aj orezanie stromov. Ako vysvetlila Kohútiková, stromy na promenáde boli naposledy dôkladne a odborne ošetrené v roku 2009. Stromom preto treba už zrezať koruny a odstrániť z nich suché, poškodené, zlomené či škodcami napadnuté konáre. Pri niektorých stromoch je potrebné rozšíriť aj ostrovčeky pre korene, tie majú totiž málo miesta a niekde dokonca narúšajú chodník. Výsadbové ostrovčeky rozšíria približne 30 stromom.

Po revitalizácii nábrežia bude nasledovať ďalšie etapa, v rámci ktorej má investor vybudovať aj centrálne námestie či nový verejný priestor. Na mieste niekdajšieho PKO, ktoré investor začal búrať na konci minulého roka, má v budúcnosti vyrásť aj planetárium a mediatéka. To všetko má investor vybudovať v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. Vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok hlavného mesta pri predaji budov PKO. Mesto sľubuje, že postup prác bude kontrolovať. Splnenie záväzkov si mesto dokonca poistilo s investorom aj v zmluve. Ak firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.

Dve budovy PKO predalo mesto spoločnosti Henbury Development, vlastníkovi pozemkov pod niekdajším kultúrnym stánkom, za jedno euro. Predaj 10. decembra 2015 schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, o sedem dní neskôr primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uznesenie podpísal. Mimosúdnou dohodou hlavné mesto a investor urovnali svoje spory týkajúce sa PKO a investor nebude od radnice vymáhať nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur. Budovy niekdajšieho kultúrneho stánku na nábreží Dunaja začal investor búrať 29. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #promenáda