Bratislava vyhlásila boj bilbordom, na svojom území ich má 9 600

Vizuálny smog, ktorý znehodnocuje verejný priestor, je jedným z dlhodobých problémov Bratislavy. Doteraz mestu v boji proti reklame chýbali predovšetkým kompetencie a systémové riešenia, primátor Ivo Nesrovnal teraz prichádza s manuálom verejného priestranstva, ktorý má s dlhodobo neudržateľnou situáciou pohnúť.

10.03.2016 18:00
Bratislava, vizuálny smog, reklama Foto: ,
Len na Hviezdoslavovom námestí a v jeho okolí sú desiatky reklamných nosičov.
debata (15)

„Postoje predchádzajúcich vedení sa vyznačovali nečinnosťou a nekoncepčnosťou, v Bratislave nebol žiadny systém práce s verejným priestranstvom a výsledkom bol vizuálny úpadok mesta,“ vysvetľuje primátor, podľa ktorého sa to prenáša aj do frustrácie ľudí a zníženej konkurencieschop­nosti Bratislavy v porovnaní s inými európskymi metropolami. Za príklad dáva rakúsku Viedeň, ktorej manuál verejných priestranstiev poslúžil ako predloha pre ten bratislavský. „Prvýkrát v histórii vzniká dokument, ktorý dá odpoveď na otázku, aké reklamné zariadenia a kde môžu stáť,“ zdôraznil Nesrovnal.

Počet reklamných nosičov je alarmujúci

Pre boj s vizuálnym smogom je potrebné predovšetkým vedieť, kde presne sa reklama nachádza. Mesto si preto nechalo spraviť pasport (evidenciu – pozn. redaktorky) vonkajších reklamných zariadení väčších ako tri metre štvorcové a prvýkrát vo svojej histórii tak pozná presnejší počet bilbordov na území Bratislavy. „Na stole máme výsledok, ktorý je prekvapujúci aj smutný. Odhadovalo sa, že v Bratislave je medzi 5– až 7-tisíc nosičov. Čísla však hovoria, že ich je 9 600, a to je frustrujúce číslo,“ povedal Nesrovnal.

Na základe pasportu vznikla mapa presného umiestnenia týchto reklamných zariadení, ktoré musí mesto zanalyzovať a zistiť, komu patria pozemky, na ktorých stoja, a či sú legálne. Primátor odhaduje, že väčšina z takmer 10-tisíc bilbordov sa nachádza na súkromných pozemkoch. Takúto reklamu však mesto ani stavebný úrad zatiaľ nedokážu odstraňovať. Podľa magistrátu by sa to malo riešiť zmenou v zákone, podľa ktorej bude verejným priestranstvom akýkoľvek vizuálne viditeľný priestor, aj keď sa nachádza na súkromnom pozemku.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal rozpráva o... Foto: Pravda.sk, Marianna Mikešová
Bratislava, Nesrovnal Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal rozpráva o probléme vizuálneho smogu v Bratislave.

Boj s trojnožkami nevzdávajú

Samostatnou kapitolou je nelegálna reklama na území mesta. Konkrétne vedeniu dlhodobo leží v žalúdku spoločnosť Present, ktorej stovky trojnožiek dnes stoja v Bratislave bez povolenia a súhlasu mesta, teda načierno. „Som z toho veľmi smutný, keď vidím, ako agresívne sa táto spoločnosť správa k verejnému priestranstvu, je to pohŕdanie Bratislavčanmi,“ uviedol primátor. Bratislave sa podľa neho boj s touto firmou darí, pretože dosiahla rozhodnutie o odstránení 428 nelegálnych trojnožiek, ktoré by mali čoskoro zmiznúť.

Bratislavský magistrát sa rozhodol vyhlásiť reklame doslova stopku, nevydáva totiž žiadne nové súhlasy na reklamné zariadenia. Ôsmim spoločnostiam vypovedal zmluvy na reklamy umiestnené na 1 800 stĺpoch verejného osvetlenia a trakčného vedenia. Odstrániť chce napríklad aj staré betónové skruže, bilbordy či staré telefónne búdky. Ďalšie nosiče odstránili dve spoločnosti samostatne, na základe spolupráce mesta s Asociáciou vonkajšej reklamy. Do konca roka by tak podľa Nesrovnala mala zmiznúť tisícka reklamných nosičov.

Po celom meste sú stovky nelegálnych trojnožiek... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
present, trojnožka Po celom meste sú stovky nelegálnych trojnožiek firmy Present.

Problémom je roztrieštenosť úradov

Ďalšou veľkou prekážku v boji proti reklame je skutočnosť, že na území mesta pôsobí až 15 stavebných úradov. „Mesto na to dopláca a my budeme opäť navrhovať, aby bola Bratislava iba jedným stavebným úradom a aby sme neboli odkázaní na doručovanie, telefonovanie a komunikáciu s 15 úradmi,“ povedal Nesrovnal. Očakávania verejnosti smerom k zlepšeniu situácie vizuálneho smogu sú podla neho veľké, práve pasport a manuál by mali byť dôležitým základom pre ďalšie procesy.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal