V Bratislave spustili petíciu za záchranu stromov na Žilinskej

Bratislavskí občianski aktivisti spustili petíciu za záchranu stromov na električkovej zastávke Žilinská v Bratislave. Signatári presadzujú zmenu stavby električkovej zastávky, aby mohli zachovať zdravé stromy, ktoré majú padnúť pre administratívne prekážky. Informoval o tom občiansky aktivista a jeden zo signatárov petície Michal Feik.

14.03.2016 12:49
električka Foto: ,
Päť stromov pri zastávke Žilinská na Štefanovičovej ulici v Bratislave chcú vyrúbať v marci.
debata (6)

Rozhodnutie o výrube piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská vydal vo februári tohto roka Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy. "Preukázateľne v štyroch z piatich prípadov ide o zdravé stromy. Jediným dôvodom má byť, že nespĺňajú požiadavky kladené technickou normou na projektovanie zastávok. Výnimku z normy Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR odmietlo udeliť. Nechceme, aby zdravé a užitočné stromy padli len pre administratívne prekážky,“ uviedol iniciátor petície Michal Feik.

Aktivisti pripomínajú, že v povolení výrubu sa viackrát spomína ako dôvod nebezpečnosť stromov na zastávke, ale neuvádza sa ani jeden prípad, že by za posledných 35 rokov stromy spôsobili nehodu alebo úraz. „Stromy sa nachádzajú v zadnej časti zastávky, kde bežne električky nezastavujú. Dopravný podnik Bratislava, a.s. ešte v roku 2015 vydal príkaz, aby na zastávke zastavovala iba jedna električka. Cestujúci preto pri vystupovaní a nastupovaní so stromami do kontaktu neprídu,“ dodáva Feik s tým, že stromy a zeleň majú v mestskom prostredí veľmi veľký význam a pomáhajú vytvárať zdravšiu mikroklímu, zadržiavať vodu v prostredí, zachytávať prach či v lete poskytujú tieň.

Petíciou za záchranu stromov

Signatári petície tiež pripomínajú, že Mestské zastupiteľstvo Bratislavy v roku 2014 schválilo Stratégiu adaptácie na zmenu klímy, v opatreniach ktorej sa nachádza aj záväzok zvyšovať podiel vegetácie, osobitne v zastavaných centrách miest. Cieľom petície je presadiť takú zmenu stavby električkovej zastávky, aby mohli ostať zachované zdravé stromy. Signatári navrhujú, aby zadná časť nástupišťa bola upravená na chodník a zastávka bola zmenená na zastavovanie jednej električkovej súpravy. Týmto opatrením sa zároveň zvýši odstup chodcov od električkovej trate a tým aj ich bezpečnosť.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová uviedla už koncom februára, že päť stromov rastúcich pri zastávke Žilinská na Štefanovičovej ulici v Bratislave budú musieť vyrúbať. Stromy by mali vyrúbať v marci, za odstránené dreviny mesto v okolí vysadí nové. "Chceli sme ich zachovať, ale ich vyrúbanie je podmienkou kolaudačného konania stavebného úradu Bratislavského samosprávneho kraja,“ povedala Skokanová s tým, že stromy by podľa úradu bránili zastavovaniu dvoch električiek za sebou na tejto zastávke. Päť stromov tu vysadili ešte v roku 1979 pri výstavbe pôvodnej trate. Spoločenskú hodnotu vyrúbaných drevín vypočítali na 5 198 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výrub #petícia