Colníci zadržali kaktus aj čižmy z pytóna

Koža a zuby medveďa baribala, čižmy z pytóna či chránený kaktus sa k ľuďom, ktorí si ich objednali z Ameriky, nedostali.

15.03.2016 15:00
čižma, pytón Foto:
Čižmy, ktorých spodná časť bola vyrobená z pytóna.
debata (2)

Neprešli colnou kontrolou, pretože im chýbali povolenia na vývoz či dovoz, keďže všetko sú to chránené rastliny, živočíchy či výrobky z nich. Kaktus je už v botanickej záhrade, o výrobkoch zo zvierat sa zatiaľ nerozhodlo, no zrejme zostanú vo vlastníctve štátu a poslúžia na vzdelávanie colníkov.

Kaktus, Stetsonia coryne, zachytili colníci v Žiline. „Rastlina vysoká asi 30 cm bola prepravená v balíku z USA. Objednala si ju pani z okresu Bytča, ktorá zrejme ani netušila, že kvet patrí do skupiny chránených rastlín,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu v Žiline Božena Chríbiková. Na to, aby sa k objednávateľke kaktus dostal, potrebovala povolenia. Nemala ich a už si ich spätne ani nemôže vybaviť.

Rovnako je to aj v prípadoch zadržaných čižiem z pytóna či kože a zubov medveďa. Obe sú z chránených zvierat a obchodovanie s nimi má svoje obmedzenia. Čižmy si objednal muž z Oravy, ktorý si ich za 230 dolárov kupoval cez internet. Nestačilo však za tovar len zaplatiť. „Objednávateľ čižiem povolenie nemal a ako uviedol, ani pri objednávaní nevedel, že je potrebné,“ informovala Chríbiková.

Colníci na pošte denne skontrolujú tisíce zásielok z tretích krajín, zväčša objednaných cez internet. Už narazili na vypreparované mláďa krokodíla olivového, v zásielke z Thajska, kde malo byť podľa sprievodných dokladov tričko, našli sedem živých pavúkov veľkých ako ľudská dlaň. Po zistení, že nepatria medzi chránené, zásielku vrátili späť. Živé zvieratá sú totiž z poštovej prepravy vylúčené.

Ani na tento kaktus nemala žena, ktorá si ho... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kaktus Ani na tento kaktus nemala žena, ktorá si ho objednala, povolenie.

Vlani colníci na Slovensku zistili 13 prípadov nelegálneho dovozu rastlín a výrobkov zo živočíchov. V Banskej Bystrici zadržali balíky, ktoré obsahovali koralovce a kaktusy, v Bratislave kryty na mobily potiahnuté kožou z chráneného hada.

„V prípade dovozu výrobku, ktorý je zhotovený z exemplárov chránených živočíchov alebo rastlín, je pred samotným dovozom takéhoto tovaru potrebné vybaviť povolenie CITES, ktoré vydáva ministerstvo životného prostredia,“ vysvetlil vedúci pobočky Colného úradu Žilina – Pošta Zdeno Pinka. V zozname CITES je asi 35-tisíc druhov rastlín a 2,5 tisíca druhov živočíchov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pytón #objednávky #Amerika #medveď #colníci #čižmy #baribal #kaktus