Návrh parkovania v Petržalke stále nie je známy

Komplexný návrh parkovania v bratislavskej mestskej časti Petržalka stále nie je známy. Petržalskí miestni poslanci na zasadnutí zastupiteľstva upravili uznesenie z roku 2014, vypustili z neho časť zavedenie parkovacieho systému externou firmou na účet mestskej časti.

15.03.2016 12:58
debata (3)

S návrhom prišiel poslanec Milan Vetrák so svojím poslaneckým klubom ZMENA ZDOLA, NOVA, KDS, OĽaNO a nezávislí poslanci v Petržalke. „Podľa mňa to nebolo potrebné, pretože existuje poslanecká dohoda, že materiál k parkovacej politike tvoríme všetci spolu,“ povedal zástupca petržalského starostu Ján Bučan. „Na úvod si musíme povedať, ako si parkovaciu politiku predstavujeme a aké technológie zvolíme. Dnes hovoriť o tom, koľko nás to bude stáť a či je to výhodné v internej alebo externej forme, je predčasné, pretože parkovanie je momentálne na bode nula,“ doplnil.

Podľa Vetráka sa model parkovacej politiky nedá urobiť skôr, ako sa poslanci dohodnú, či ju budú robiť vo vlastnej réžii alebo mestská časť využije služby externej firmy. Cieľom jeho poslaneckého klubu je, aby peniaze z poplatkov za parkovania ostávali v Petržalke a aby nešli externej firme.

Podľa Bučana ak mestská časť dokáže prijať základné dokumenty a kritéria tento rok, spustenie parkovacej politiky je možné ešte v tomto volebnom období. „Ak nebudeme schopní zadefinovať tie veci, ktoré potrebujeme, myslím si, že parkovaciu politiku pre voľby presunieme na ďalšie zastupiteľstvo,“ ukončil Bučan.

Na problematiku parkovania v Petržalke popri zastupiteľstve v roku 2000 vytvorili Radu fondu statickej dopravy, ktorá navrhovala využitie prostriedkov samosprávy na čiastkové kroky na zlepšenie možnosti zaparkovať v konkrétnych územiach. Po vlaňajšom neúspešnom zavedení komplexného riešenia parkovania v Petržalke Rada fondu statickej dopravy začala na rokovania pozývať všetkých 35 poslancov miestneho zastupiteľstva a začala sa sama zaoberať vyriešením parkovania.

„Preferujeme riešenie problému v rámci celomestskej parkovacej politiky, ale nie sme ochotní pristúpiť na každú podmienku hlavného mesta. Navyše hrozí, že sa mesto nepohne a vtedy by sme pristúpili na vlastné riešenie v rámci Petržalky,“ uviedol predseda rady a zástupca petržalského starostu Michal Radosa s tým, že by neskúšali rezidenčné parkovanie zaviesť na vybraných miestach, ale hneď na celom území Petržalky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #parkovanie