Pre kšeftovanie s nájomnými bytmi v Žiline obvinili osem ľudí

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osem osôb z korupcie v súvislosti s prideľovaním mestských nájomných bytov mesta Žilina. Cez úplatky sa snažili zamiešať poradím čakateľov a dostať niektorých žiadateľov k bytom skôr ako to bolo podľa mestských pravidiel možné. Medzi obvinenými sú aj dve bývalé pracovníčky mestského úradu.

16.03.2016 17:13
zilina Foto: ,
Medzi obvinenými, v súvislosti s prideľovaním mestských nájomných bytov, sú aj dve bývalé pracovníčky mestského úradu v Žiline.
debata (2)

„Bývalí zamestnanci, ktorí sú do tohto zapletení už na úrade nepracujú, pracovný pomer bol skončený v zmysle Zákonníka práce,“ povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Malo ísť pritom o niekdajšiu vedúcu a jednu pracovníčku bytového oddelenia. Ďalší obvinení sú sprostredkovatelia, ale aj samotní žiadatelia o mestské nájomné byty.

„V prípade dokázania viny hrozí obvineným z podplácania trest odňatia slobody od šiestich mesiacov až na tri roky, z prijímania úplatku na tri až osem rokov a z nepriamej korupcie až na dva, v horšom prípade až na tri roky,“ informoval hovorca policajného Prezídia Michal Slivka.

Policajti majú zdokumentované tri korupčné prípady, ktoré siahajú do roku 2011. Sprostred­kovatelia za úplatky oslovovali zamestnancov, ktorí robili s bytovou agendou a žiadali od nich pri prideľovaní bytu uprednostniť konkrétneho žiadateľa. Sumy za takéto „vybavenie“ bytu boli rôzne od 4-tisíc až po 11-tisíc eur, ktoré sa potom drobili medzi členov bytovej chobotnice, ktorí boli do prípadu zapletení.

Trestné oznámenie pre podozrenie z kšeftovania z prideľovaním mestských bytov podal ešte pred dvomi rokmi primátor Igor Choma. Vtedy mal byť podozrivým aj jeden z mestských poslancov. Medzi ôsmimi obvinenými by však zatiaľ žiadny z minulých alebo súčasných poslancov nemal figurovať.

V Žiline sa kedysi nájomné mestské byty prideľovali žrebovaním. Neskôr ich prideľovala bytová komisia na základe poradovníka, ktorý dodal bytový odbor z úradu. Práve po prevalení kauzy s bytmi sa pred dvomi rokmi pravidlá a všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o prideľovaní mestských nájomných bytov zmenili.

Poradovník žiadateľov je zostavený na základe toho, ako boli žiadosti doručené, dôležité je však, aby žiadatelia o byty spĺňali určené podmienky. Poradovník je zverejnený, aby sa zabránilo manipulovaniu s poradím, ktoré sa má pri prideľovaní bytov dodržiavať. Mimo poradia môže v nevyhnutných prípadoch prideliť 30 percent bytov primátor. Bytová komisia pri mestskom zastupiteľstve má poradnú a kontrolnú funkciu.

„Dostaneme podklady, poradovník a plus zoznam bytov, ak také sú, ktoré prideľuje priamo primátor na základe VZN. My skontrolujeme tieto údaje a keď sa nám zdá niečo nekorektné, čo nie je v súlade so všeobecne záväzným nariadením, tak na to upozorníme. Ak nenájdeme nedostatok, tak to odobríme a byty sa pridelia,“ uviedol predseda komisie Martin Barčík.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #byty #Žilina