Roztrhala labute pri kanáli v Čunove elektrina?

Cez víkend uhynulo pri Rusoveckom kanáli v Čunove niekoľko labutí. Podľa odborníkov zrejme narazili do elektrického vedenia.

21.03.2016 15:42
labut
Mŕtva labuť na snímke, ktorú poslal do redakcie čitateľ.
debata (3)

Lukáš Skurka zo Štátnej ochrany prírody SR našiel v pondelok už iba torzo mŕtvych vtákov. Svoje urobila príroda, krkavce či líšky. Nebolo možné určiť, či vtáky uhynuli pre zlomené väzy alebo vnútorné zranenie. Podľa odborníka je však vysoko pravdepodobné, že narazili do elektrického vedenia, ktoré je na pravej strane kanála. Svedčil o tom okrem iného aj nález peria na oboch stranách kanála. Navyše, nebolo by to po prvý raz. „Je to veľký problém,“ uviedol s tým, že k podobným situáciám dochádza aj pri petržalskom Draždiaku.

Práve rizikové miesta, kde dochádza k stretu vtáctva s elektrickými vedeniami monitorujú odborníci v rámci projektu Life Energia. Sústredili sa na 8-tisíc kilometrov drôtov, aby zmonitorovali technické údaje aj správanie operencov. Cieľom projektu je na najnebezpečnejšie elektrické vedenia umiestniť prvky, ktoré ich zviditeľnia a vzniknú tak bezpečné zóny. Práve inštalácia takýchto prvkov môže zachrániť desiatky vtákov ročne. Manažérka projektu Lucia Deutschová upozornila na to, že práve prítomnosť vodnej plochy je jedným z faktorov zvýšeného nebezpečenstva, keďže vtáctvo sa pri vode prirodzene zdržiava – hľadá potravu či hniezdi.

Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko upozornil aj na to, že okrem nárazu do elektrického vedenia môže byť úhyn labutí v zime prirodzený. V lokalite okolo Hrušovskej zdrže zimuje okolo 1 000 až 1 200 labutí, choré alebo slabé jedince sa jari nedožijú. Upozornil však, že môžu existovať prípady, keď zviera uštve pes, zastrelí pytliak či požije otravu. Ak človek takéto zviera nájde, mal by kontaktovať políciu alebo priamo pracovníkov Štátnej ochrany prírody.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #labuť #elektrické vedenie #úhyn