Bzovík sa rozrástol o čierne stavby

Nerešpektujú stavebný zákon, záväzky voči obci ani dobré mravy. Nové rodinné domy si postavili bez toho, aby si vybavili stavebné povolenie alebo o svojom zámere informovali vlastníkov pôdy. Problému s nelegálnou výstavbou rodinných domov čelia v obci Bzovík v okrese Krupina.

31.03.2016 17:00
bzovík, čierne stavby, osada Foto: ,
Stavby, ktoré vyrástli v rómskej osade v Bzovíku bez povolenia.
debata (70)

Deväť rodinných domov tam pribudlo v osade, len niekoľko metrov od pozemkov, ktoré legálne užívajú miestni obyvatelia. Proti rozširovaniu čiernych stavieb, ktoré sa blížia k ich domom, sa vzbúrili a obecný úrad žiadajú, aby urýchlene konal. Vec je však zložitejšia. Nelegálne domy pribudli nie na obecných, ale na urbárskych pozemkoch.

Nové domy bez povolenia začali v Bzovíku vyrastať ešte vlani na jar. Obyvatelia domov v blízkosti na to reagovali v septembri petíciou, v ktorej obec žiadali, aby čiernu výstavbu stopla a riešila. Predseda petičného výboru Miroslav Schneider povedal, že za deň vyzbierali 215 podpisov a hárky odniesli na obecný úrad. "Osada sa začala rozrastať do blízkosti legálnych obydlí. Domy zo stavebných materiálov, nie z dreva, postavili Rómovia bez povolenia a na cudzích pozemkoch. Obávame sa, že by časom mohli vyrásť v osade ďalšie domy.

Situácia má viac negatívnych dopadov. Domy špatia obec, ich obyvatelia neplatia dane a má to aj vplyv na ceny našich nehnuteľností. Určite ich to netlačí hore, ale dolu," zdôraznil Schneider. Nespokojní občania obec vyzvali, aby situáciu riešila, aby nelegálne stavby buď zbúrali, alebo zlegalizovali a aby si ľudia, ktorí v nich bývajú, plnili záväzky voči obci ako ostatní obyvatelia.

Osada sa rozkladá na ploche 1,3 hektára a nevysporiadané pozemky pod svojimi domami majú aj ďalší jej obyvatelia. Celkom ich tam býva asi 160. Predseda urbariátu v Bzovíku, na pozemkoch ktorého domy vyrástli, Jaroslav Gutten potvrdzuje, že si od nich žiadny staviteľ nepýtal na stavbu povolenie. „Ľudia, ktorí domy stavali, sa nikoho na nič nepýtali,“ zdôraznil. Aj urbárnici chcú dať veci do súladu so zákonom, no potrebujú pomoc obce.

Riešením je podľa nich, aby obec dala urbariátu na výmenu iný pozemok. Ten, na ktorom vyrástla osada, by obec získala do svojho majetku a potom by mohla robiť opatrenia na legalizáciu stavieb.

Starosta obce Boris Sedmák tvrdí, že prípad riešia aj v spolupráci so spoločnou úradovňou, ktorá zastupuje obce v stavebných veciach a sídli v Krupine. „Keď nám bola doručená petícia, okamžite sme začali konať. Urobený je už geometrický plán a ešte treba urobiť znalecký posudok. Potom môže dôjsť k zámene pozemkov,“ vysvetľuje. Norbert Kemp zo spoločnej úradovne v Krupine dopĺňa, že okrem geodetického zamerania pozemku s problémovými stavbami už zaevidovali ľudí, ktorí sa výstavbou domov dopustili priestupku.

Úrad má na vyriešenie prípadu nelegálnych stavieb a na prípadné vyrubenie sankcií jeden rok, v tomto prípade je to do septembra tohto roku. „Riešenie nie je jednoduché a nedá sa zrealizovať zo dňa na deň. Musíme počkať na zámenu pozemkov, pretože ak by sme to mali riešiť s urbariátom, museli by sme to riešiť s jeho jednotlivými členmi, čo by bolo asi nereálne,“ zdôrazňuje. Úrad preto čaká, kým pozemky bude mať vo vlastníctve obec a potom bude konať.

Starosta podotýka, že urbariát tvorí 170 žijúcich členov a ďalších asi tridsať nežijúcich zastupuje pozemkový fond. Preto aj samotná zámena pozemkov nie je jednoduchá záležitosť. „Na zmluve o zámene pozemkov musia byť podpisy všetkých členov urbariátu,“ tvrdí. Preto sa to môže naťahovať ešte niekoľko mesiacov. „Do konca tohto roku však chceme prípad uzavrieť,“ zdôraznil. A čo bude s budovami, ktoré v posledných mesiacoch vyrástli v rómskej osade v Bzovíku bez povolenia? „Stavby bude treba zlegalizovať, aby boli v súlade so zákonom. Budeme to riešiť hneď po tom, čo budú pozemky pod nimi vo vlastníctve obce,“ dodal Sedmák.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #čierne stavby #stavebné povolenie #Bzovík