Nitrianska výstava ukazuje nevesty vo sviatočných krojoch

Svadobné šaty na viacero použití? Čo je dnes nemysliteľné, bolo pred desiatkami rokov najmä na dedinách bežné. Kroj, v ktorom sa dievčina vydávala, použila aj neskôr pri sviatočných príležitostiach.

01.04.2016 18:00
nevesta, kroj, svadba, nitra Foto:
Nevesta a ženích z obce Bádice. Kroj je z roku 1940.
debata

Ako vyzeral svadobný ľudový odev, predstavia na nitrianskej výstave Parta moja, parta aj fotografie zo Slovenska a z Maďarska.

Kroje, v ktorých sa v 20. storočí vydávali dievčiny za svojho vyvoleného, ukážu fotografie. Časť z nich zozbieralo Krajské osvetové stredisko v Nitre z viacerých obcí pod Zoborom, získalo viac ako 200 dobových obrázkov. Pre výstavu Parta moja, parta, ktorú slávnostne otvoria 1. apríla, vybrali kolekciu asi 50.

„Pomohli nám viaceré obce z okolia Nitry napríklad Čechynce, Branč či Veľký Cetín,“ povedala Silvia Vargová z osvetového strediska. Ďalšie fotografie privezú hostia zo zahraničia. Výstavu budú dopĺňať party – bohato zdobené čelenky, ktoré boli súčasťou ženského svadobného odevu. Ten priblížia aj krojované bábiky.

Otvorenie výstavy, ktorá v stredisku potrvá do 8. apríla, spestrí asi dvadsať živých neviest. „Čakáme nevesty nielen z Podzoboria a Nitrianskeho kraja, ale aj z maďarskej obce Kerepeš. Prídu tiež nevesty zo slovenskej a z nemeckej menšiny žijúcej v Komárňansko-Ostrihomskej župe v Maďarsku,“ priblížila Vargová.

Niektoré z nich dorazia v sprievode ženícha či svadobnej mamy. „Bude ich uvádzať starejší, ktorý popíše ich odev,“ doplnila pracovníčka osvetového strediska. V Kerepeši mali podľa jej slov aj „čiernu“ nevestu. „V čiernom kroji sa tu dievčatá vydávali do roku 1930, potom postupne prešli k bielej,“ prezradila Vargová.

Svadobný odev dievčat z regiónu pod Zoborom bol podobný bežnému, bol však sviatočnejší. Podľa Vargovej ho ženy využívali aj po svadbe počas slávnostných príležitostí. Viktor Šimek v knihe Ľudový odev Podzoboria uvádza, že sviatočný odev sa od toho bežného začal odlišovať v 70. rokoch 19. storočia.

„Charakteristickým znakom sviatočného kroja bolo zdvojenie častí odevu. Na niekoľko spodničiek, ktorých spodné okraje postupne vyčnievali, sa uviazali sukne, zdvojili sa vyšívané košele, lajblíky (živôtiky), zástery, čepce i šatky.“

Na oficiálnom otvorení výstavy uvedú novú knihu Márie Jókaiovej. Autorka je dnes dôchodkyňa a podľa Vargovej sa o folklór zaujíma už od mlada. Kniha je prehľadom ľudových svadobných párt a odevov, ktoré zhromaždila. Party z podzoborských obcí sú jej vlastným dielom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #Nitra #kroje #nevesty